1. Noua lege a achizițiilor publice, greu de implementat

Legile achiziţiilor publice, modificate substanţial la începutul acestui an, ridică mari probleme chiar celor care le aplică, rezultă dintr-un Focus al agenției Mediafax. Cele mai multe nemulțumiri ale funcționarilor care se ocupă cu achizițiile sunt legate de birocrație, ei spunând că problemele sunt asemănătoare celor din vechea legislație, deși noile acte normative sunt, aparent, mai flexibile și mai transparente.

2. Senatul și Camera Deputaților, convocate pe 1 septembrie în a doua sesiune parlamentară

Senatul și Camera Deputaților au fost convocate pe 1 septembrie, în cea de-a doua sesiune ordinară a acestui an, potrivit deciziilor semnate de președinții celor două foruri legislative, anunțate de Agerpres. Senatorii vor începe activitatea pe 1 septembrie, la ora 16,00, iar deputații la aceeași dată, de la ora 13,00. Deciziile președinților Senatului și Camerei Deputaților au fost publicate miercuri în Monitorul Oficial.

3. MAE: Doi români morți în cutremurul din Italia, patru sunt răniți și alți opt, dispăruți

Hotnews citează Ministerul Afacerilor Externe care a confirmat, joi dimineața, moartea a doi români în urma cutremurului puternic de marți din centrul Italiei. Echipele consulare mobile s-au deplasat la unitățile medicale unde se afla internați cei 4 cetățeni români răniți și mențin permanent legătura cu personalul specializat care le monitorizează evoluția stării de sănătate. În zonele afectate de seism trăiesc zeci de mii de cetățeni români. Într-una din taberele de sinistrați au fost adăpostiți alți 10 cetățeni români, iar opt persoane sunt căutate, conform MAE.

4. Străinii detașați de companiile europene pot lucra în România doar cu permis de ședere

Străinii angajați de firme cu sediul într-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European ori în Confederația Elvețiană, detașați în România, pot lucra pe teritoriul țării condiționat de un permis de ședere, scrie Profit.ro, care citează un comunicat al Guvernului. Astfel, atât cetățenii UE menționați, cât și membrii familiilor lor pot avea în țara noastră un contract de muncă individual, sau unul de detașare, în aceleași condiții ca și cetățenii români. În plus, vor avea nevoie de permisul de ședere, valabil pentru o perioadă de până la 5 ani. În cazul cetățenilor non-UE, o companie din UE era obligată, conform legislației de până acum, să obțină, pe lângă permisul de ședere, și un aviz de muncă și să plătească o taxă de 200 de euro pentru cetățenii străini detașați.

5. Marile bulevarde din Bucureşti vor avea benzi unice pentru autobuze

Primăria Generală a Bucureştiului analizează posibilitatea amenajării a 20,5 kilometri de benzi  destinate exclusiv circulaţiei autobuzelor, pe 12 artere importante din nordul, centrul şi vestul Capitalei. Conform Ziarului Financiar, RATB a propus rutele de amenajare a benzilor pe care vor circula doar mijloacele de transport în comun, acestea numărându-se printre cele mai aglomerate: şoseaua Bucureşti-Ploieşti, şos. Kiseleff, bulevardele Magheru, Unirii, Tineretului, Iuliu Maniu, dar și Splaiul Independenţei. 

6. Probleme la noul terminal de la Otopeni: Cursele Blue Air au avut întârzieri cumulate de 13 ore

Cursele companiei aeriane low-cost Blue Air au înregistrat miercuri întârzieri totale de 800 de minute (peste 13 ore), pe care le pune pe seama unor neregularităţi tehnice apărute la infrastructura noului terminal al Aeroportului International Henri Coandă (Otopeni). Economica.net scrie că din cauza acestor întârzieri, peste 6.100 de pasageri ar fi fost afectaţi de întârzieri mai mari de 60 de minute pe parcursul întregii zile. Reprezentanții CN Aeroporturi au confirmat problemele, dar au precizat că acestea au fost repede remediate, fără să dea detalii despre natura lor.

7. Scandalul prețurilor RCA: realitatea din teren îi contrazice pe șoferi

Datele oferite Capital de unul dintre cei mai mari brokeri din România arată că vânzările efective de RCA pentru camioane şi autocare se realizează, în cea mai mare parte, la preţuri sub 5.000 de lei. Doar 1% din subscrieri se fac la tarife de peste 20.000 de lei, nivel indicat drept „tarif minim“ de către reprezentanţii patronatelor din transporturi. Majoritatea transportatorilor români au cumpărat poliţe RCA la preţuri de sub 5.000 de lei inclusiv în luna iulie a acestui an. Valoarea indicată de datele de vânzări ale unuia dintre cei mai mari brokeri din România este de patru ori mai mică decât primele vehiculate de organizaţiile patronale din transporturi.

8. Românii şi-au cheltuit economiile în vacanţă

Pe final de sezon al vacanţelor, Digi24.ro anunță că banii cheltuiţi de români în concedii au fost din economiile acestora, pentru că sumele nu se mai văd în raportările băncilor. Economiile populaţiei, cele depuse în conturi bancare, s-au redus pe perioada acestei veri. Astfel,  în luna iulie, economiile erau cu 177 de milioane de lei mai mici față de luna iunie. Totalul lor: 154,3 miliarde lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here