1. Ministrul Muncii a cerut ASF date despre pilonul II de pensii pentru a vedea cum se face calculul și asigură că nu e vorba de desfiinţare

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, susține că a solicitat Autorităţii de Supraveghere Financiară date despre pilonul II de pensie, pentru a vedea cum se calculează pensiile şi care este diferenţa între sumele pe care le primesc pensionarii care cotizează şi la stat. Conform News.ro, care citează  declarațiile ministrului,  oficialul a dat asigurări că nu este vorba despre naţionalizarea sau desfiinţarea pilonului II. “Noi am cerut mai multe date de la ASF ca să vedem cum se calculează pensiile. Din moment ce se cotizează cu aceeaşi sumă şi la pilonul I şi la pilonul II de pensie, vrem să vedem dacă şi pensia care va fi primită este cel puţin egală. Sigur că fiind administare privată, ne aşteptăm să fie mai mare din partea privaţilor”, a conchis ministrul Muncii.

2. Coaliţia PSD-ALDE face luni analiza primei săptămâni de activitate a premierului Mihai Tudose / Liviu Dragnea: Suntem colegi, nu inchizitori

Coaliţia PSD-ALDE se va reuni, luni, pentru a face o evaluare a primei săptămâni de guvernare a noului Cabinet, dar și pentru a discuta calendarul acţiunilor din programul de guvernare, informează Mediafax. Premierul Mihai Tudose ar urma să propună coaliţiei un calendar pentru a recupera întârzierile din programul de guvernare, puse pe seama cabinetului Grindeanu, şi pentru a asigura implementarea măsurilor promise. Impozitul pe cifra de afaceri şi taxa de solidaritate sunt măsuri care ar urma să fie discutate în interiorul coaliţiei de guvernare, acestea stârnind proteste atât în rândul opoziţiei, cât şi nemulţumiri în mediul de afaceri.

3. Firmele de asigurare nu mai scumpesc RCA

Imediat după promulgarea Legii RCA, cele mai mari trei firme de asigurare din România au decis să majoreze comisioanele oferite brokerilor, arătând astfel că vor să vândă, analizează Profit.ro datele oferite de companiile din domeniu. Jurnaliștii scriu că aceste firme au toate motivele “să tragă pentru cotă de piață”, având în vedere profiturile excelente de anul trecut. Principalul motiv pentru care prețul asigurărilor nu va crește, cel puțin în următorul an, se mai arată în articol, este revenirea la o piață concurențială.

4. Ministrul sănătății îi liniștește pe medicii rezidenţi că nu li se vor reduce veniturile

Medicii rezidenţi îşi vor primi în continuare bursele, a dat asigurări ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, precizând că există două acte normative în baza cărora acestea vor putea fi acordate în continuare. Declarațiile, citate de Economica.net, vin în contextual în care “Platforma România 100” a cerut clarificări ministerelor Sănătăţii şi Muncii pentru situaţia semnalată de mai mulţi medici rezidenţi cu privire la bursele respective. Astfel, potrivit Platformei România 100, coaliţia majoritară PSD-ALDE a abrogat în Parlament, prin Legea nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, articolul 18 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 103 din 14 noiembrie 2013, care prevedea că “medicii rezidenţi, medicii dentişti rezidenţi şi farmaciştii rezidenţi din unităţile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/soldă brută lunară mai mic/mică decât 3.000 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, beneficiază de o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 lei”. 

5. Camera Deputaților, prima sesiune – decizii pentru Eugen Bejinariu, tariful RCA, incompatibilități

Agerpres a făcut o analiză a primei sesiuni parlamentare, 2016-2017 și scrie că deputații au respins urmărirea penală a social-democratului Eugen Bejinariu, solicitată de DNA și au avut o singură moțiune simplă, dar care nu a mai fost discutată. În privința proiectelor de lege, a fost votată o lege cu privire la tariful de referință al asigurării RCA, s-a aprobat Programul carne de porc din fermele românești și majorarea unor salarii de bază ale bugetarilor și s-au majorat sancțiunile și contravențiile silvice.

6. Începe procesul de recrutare a rezerviștilor voluntari. Adrian Țuțuianu: Este un răspuns de adaptare la realităţile societăţii româneşti de astăzi

Ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, a declarat că recrutarea rezerviștilor voluntari reprezintă o adaptare la realitățile societății românești, în condițiile în care serviciul militar nu mai este obligatoriu. România Liberă scrie că începând de luni, MApN începe procesul de selecție și recrutare a rezerviștilor voluntari. Legea rezervistului voluntar este în vigoare de la 1 ianuarie 2017.

7. Primăria anunță că în Capitală vor circula “autobuze culturale” ale RATB

O linie specială de transport în comun care să aibă stații la toate obiectivele culturale importante va fi înființată în Capitală, au stabilit primarul Gabriela Firea și ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, anunță Hotnews, care citează un comunicat oficial al Municipalității. Linia specială va acoperi un traseu format din teatre, muzee, monumente, precum și alte instituții de cultură. 

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here