1. Ministrul Finanţelor a anunțat că se va renunţa la formularul 088 al ANAF
Ministerul Finanţelor, Viorel Ştefan a declarat joi, în şedinţa de Guvern, că se va renunţa la formularul 088 al ANAF şi că vineri va ajunge la Monitorul Oficial ordinul semnat de preşedintele ANAF, scrie Mediafax. Formularul 088 “Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA” a fost introdus în luna ianuarie a anului trecut, fiind contestat de consultanţii fiscali.
2. România ar putea avea o Lege a prevenției; prevederile actului normativ nu se aplică pentru fapte precum munca la negru
Contribuabilii care constituie contravenții ar putea beneficia de măsuri de prevenție o singură dată pentru fiecare faptă, într-un termen de 5 ani, dacă autoritățile vor adopta Legea prevenției. Agerpres citeaă declarațiile ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Florin Jianu, care susține că Legea prevenției nu se va aplica pentru fapte precum munca la negru. Practic, autoritatea care constată contravenția nu va putea aplica sancțiunea contravențională la prima constatare ci va încheia un proces-verbal de constatare a neregulilor și va redacta planul de conformare, care va cuprinde aspecte ce trebuie remediate, precum și termenul de conformare pentru fiecare faptă. Termenul de conformare nu poate fi mai mic de 7 zile lucrătoare.
3. Șeful ANAF a demisionat
Dragoș Doroș a demisionat de la șefia ANAF, au declarat surse din Ministerul de Finanțe pentru Profit.ro. Decizia lui Doroș survine în contextul în care ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a anunțat o analiză a activității președintelui Fiscului, susținând că mediul privat este extrem de nemulțumit de numeroasele notificări ale ANAF pentru depunerea formularului 088, inclusiv unor mari firme cu vechime în piață. Doroș a fost numit în martie 2016 și a adus modificări în două etape formularului 088.
4. România se pregăteşte pentru limitarea consumului de energie electrică
Guvernul a elaborat un act normativ prin care exporturile de electricitate pot fi anulate, iar consumul intern de energie electrică poate fi restricţionat, conform Economica.net. Autorităţile spun că limitarea în tranşe a consumului de energie electrică nu ar afecta populaţia, aceasta fiind aplicată doar în zona industrială prin restricţionarea consumului la o putere minimă tehnologică. Ministrul Energiei, Toma Petcu, a prezentat o analiză privind funcționarea Sistemului Energetic Național (SEN), urmare a parcurgerii a 6 zile de vârf de iarnă, marcate de consumuri istorice de gaze naturale și de energie electrică. În data de 11 ianuarie 2017, operatorul de transport și de sistem, Transelectrica, a notificat oficial Ministerul Energiei, Ministerul Economiei și ANRE cu privire la iminența apariției unei situații de criză în funcționarea SEN.
5. România are cea mai mică diferenţă din UE între salariile femeilor şi cele ale bărbaţilor
Bărbaţii români câştigă în medie pe aceeaşi poziţie doar cu cu 4,5% mai mult decât femeile, este concluzia unui studiu Eurostat, citat de Ziarul Financiar. Sunt ţări precum Germania sau Anglia, unde diferenţa este de 20%. În România există cel mai mic decalaj din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte salarizarea femeilor şi a bărbaţilor, deşi în ţările occidentale acest subiect este o problemă majoră, iar Germania caută soluţii pentru a reduce aceste diferenţe.
6. Românii cumpără mașini scumpe pe bandă rulantă. Pe ce-și dau banii
În timp ce creşterea întregii piețe de autoturisme noi a fost anul trecut de doar 17%, înmatriculările de maşini premium şi de lux au avansat cu nu mai puţin de 33%, arată datele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, citate de Capital. Astfel, în 2016, au fost înmatriculate în România 94.919 autotursime, în creştere cu 16,95% faţă de anul anterior. În acelaşi timp, o selecţie a brandurilor premium şi de lux comercializate în România arată o majorare a acestui segment cu nu mai puţin de 33%, de la 7.288 de unităţi în 2015 până la 9.695 anul trecut.
7. Bugetul va fi trimis în Parlament pe 25 ianuarie
Legea bugetului va fi trimisă la Parlament în jurul datei de 25 ianuarie, a anunțat premierul Sorin Grindeanu, citat de Ziare.com. Grindeanu i-a cerut ministrului Finanțelor ca începând de vineri să aibă discuții pe această temă cu fiecare minister, astfel încât, în jurul datei de 25 ianuarie. Premierul a mai afirmat că pe ordinea de zi a ședinței Executivului se afla, în prima lectură, un proiect de ordonanță de urgență cu măsuri cu impact în Legea bugetului.
