1. Ministrul Educației a semnat ordinul privind temele elevilor

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a declarat într-un interviu la RFI că a semnat ordinul privind durata temelor pentru elevi încă dinainte de mini-vacanța de 1 decembrie, conform Hotnews.ro. Ordinul nu a fost postat încă pe site-ul instituției. Oficialul a mai declarat că a primit atât mesaje de susținere, cât și de critică, dar cei mai mulți părinți sunt de acord ca elevii să nu mai facă teme acasă. Ordinul ar conține prevederi care impun profesorilor și învățătorilor să nu le mai de lucru copiilor acasă, decât la clasele gimnazilae și liceale, în limita a cel mult o oră, două pe zi.

2. În sănătăte se fac cele mai multe nereguli în achiziții publice

Cele mai multe nereguli descoperite de Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) sunt în domeniul sănătății, conform președintelui Agenției, Bogdan Pușcaș, citat de Agerpres. Conform datelor oficiale, aproximativ un sfert dintre contractele din spitale, atribuite prin achiziții directe, sunt susceptibile de proceduri neconforme. ANAP a derulat, în perioada 2011 — 2016, 365 de controale în spitale, iar șapte dintre acestea sunt încă în derulare. În cadrul acestor controale, cele mai mari amenzi aplicate au fost de 200.000 de lei.

3. La 10 ani de Uniune Europeană, jumătate din România se încălzeşte la soba cu lemne

Soba cu lemne reprezintă încă cea mai răspândită modalitate de încălzire a locuinţelor din România, stat care de zece ani de zile face parte din Uniunea Europeană şi care la nivelul anului 2020 ar putea deveni un generator de stabilitate regională în ceea ce priveşte alimentarea cu gaze datorită descoperirilor din Marea Neagră, scrie Mediafax, care citează o analiză a Ziarului Financiar. Potrivit celor mai recente statistici disponibile, la nivelul ţării noastre, doar 45,71% din locuinţe sunt încălzite printr-un sistem central, noţiune care cuprinde atât sistemul centralizat de încălzire, cât şi centrala termică proprie, cel mai adesea alimentată cu gaze naturale. În rest, 46,29% dintre locuinţe sunt încălzite cu soba cu lemne.

4. Românii vor beneficia de cele mai mari creșteri salariale din Europa în 2017

Salariile angajaților români vor crește cu 5,7% în 2017, cel mai mare avans în termeni reali din Europa și al treilea cel mai mare la nivel mondial, potrivit estimărilor companiei americane de recrutare Korn Ferry Hay Group, ale cărei date sunt citate de Profit.ro. În regiune, doar bulgarii și lituanienii ar urma să beneficieze de creșteri salariale reale mai mari de 4% anul viitor, media la nivelul Europei de Est fiind prognozată la 2,1%. Proiecțiile sunt realizate pe baza datelor de la 25.000 de corporații și organizații din portofoliul Korn Ferry Hay Group PayNet, care au împreună peste 20 milioane de angajați în 110 țări.

5. Se simplifică modul în care fermierii vor primi subvenţii. Bugetarii care îi vor ajuta primesc până la 75% în plus la salariu

Ministerul Agriculturii vrea să simplifice, prin ordonanţă de urgenţă, modul în care fermierii vor beneficia de subvenţii, scrie Economica.net. Proiectul prevede şi majorarea salariilor angajaţilor din Direcţiile Agricole care acordă sprijin și asistență tehnică de specialitate fermierilor, cu până la 75%. Una dintre modificările esenţiale propuse se referă la reducerea ratei de printr-o simplificare, care elimină erorile de identificare şi localizare a parcelelor, ceea ce va duce implicit la diminuarea ratei de eroare.

6. Fiscul demarează recuperarea prejudiciilor de la penalii României. Cine sunt cei vizaţi?

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va organiza, în luna decembrie, o serie de licitaţii pentru vânzarea unor imobile şi autoturisme în vederea recuperării prejudiciilor aduse statului de persoane asupra cărora s-au pronunţat definitiv instanţele judecătoreşti în materie penală. Adevarul.ro scrie că zeci de imobile şi autoturisme sunt scoase la mezat de Fisc, pentru a recupera măcar o parte din sumele stabilite drept prejudiciu în dosare penale răsunătoare. DNA a criticat de mai multe ori Agenţia Naţională de Administrare Fiscală că nu este performantă în recuperarea prejudiciilor, în urma hotărârilor dispuse de judecători în dosarele instrumentate de procurorii anticorupție.

7. Angajații din România sunt fericiţi la locul de muncă

Peste 61% dintre angajaţii din România, care au participat la un sondaj derulat de o firmă de recrutare, spun că sunt fericiţi la actualul loc de muncă, potrivit Income Magazine.  Mulţumirea la locul de muncă a fost evaluată prin intermediul a cinci piloni principali ai fericirii în viaţa profesională: pasiunea, onestitatea, echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională, impactul activităţii în cadrul companiei şi evoluţia în carieră. Astfel, 68% dintre respondenţi s-au declarat pasionaţi de jobul lor şi au confirmat că pun pasiune în ceea ce fac în fiecare zi, 56% dintre participanţi simt că au parte de transparenţă la locul de muncă, iar 63% dintre respondenţi spun că reuşesc să atingă un echilibru sănătos între viaţa personală şi cea profesională.

8. Prețul cărnii de porc, mai mare decât anul trecut

Preţul cărnii de porc înregistrat la sfârşitul lunii noiembrie la poarta fermelor din România a crescut faţă de anul trecut, însă majorarea preţurilor a fost temperată de concurenţa provenită din partea importurilor ieftine din ţări precum Germania, Spania sau Danemarca, spun specialiştii citatți de Digi24.ro. La sfâşitul lunii noiembrie, preţul oferit de abatoare fermierilor pentru carnea de porc ajungea la 5 lei pe kilogram. Potrivit Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc, acest preţ este mai mare faţă de nivelul din aceeaşi perioadă din 2015, dar mai mic faţă de preţurile solicitate de fermierii români în perioada mai-octombrie 2016. Potrivit estimărilor realizate de producători, fermele comerciale din România vor sacrifice, în luna decembrie, peste 500.000 de porci, care vor asigura circa 60% din consumul intern, în timp ce restul consumului va fi asigurat din importurile din alte ţări membre ale Uniunii Europene.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here