1. Ministerul Muncii vrea să schimbe iarăși indemnizația pentru mame, din cauza dezechilibrelor. Cea mai mare indemnizaţie pentru creşterea copilului, după eliminarea plafonului: 35.000 de euro pe lună

Un număr de 129.226 femei şi 13.764 bărbaţi au depus, după 1 iulie, dosare pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea şi îngrijirea copilului, cuantumul mediu fiind de 1.404 lei pe lună, dar există şi vârfuri care ajung la echivalentul în lei a 35.000 euro, a anunţat Ministerul Muncii, citat de agenția Mediafax. Astfel, de la 1 iulie, data la care Guvernul a implementat, la propunerea Parlamentului, actul normativ prin care a fost majorat la 85% cuantumul indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, la agenţia naţională şi la agenţiile teritoriale de plăţi şi inspecţie socială au fost depuse 142.990 dosare. Ministerul Muncii cere schimbarea legii, prin dezbatere publică, deoarece impactul bugetar pentru plata drepturilor aferente lunii iulie a fost de 70 milioane lei, cu 20 milioane lei mai mult faţă de estimarea iniţială.

2. Senatul pune la dispoziția Parchetului Militar raportul Comisiei de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989

Biroul permanent al Senatului a decis, luni, să pună la dispoziția Parchetului Militar raportul Comisiei senatoriale de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989, în vederea soluționării dosarului Revoluției. Agerpres anunță că acest raport și documentele respective sunt clasificate, însă Senatul a fost de acord, să pună documentele la dispoziția persoane calificate, care au pregătirea și certificatul necesare pentru a le. Secția Parchetelor Militare a cerut Senatului să îi fie pus la dispoziție, spre consultare, raportul Comisiei senatoriale de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989, în vederea soluționării „temeinice și legale” a dosarului Revoluției.

3. Proiect pentru parlamentarii condamnați cu suspendare – pierderea mandatului

Hotnews scrie că PNL a depus, atât la Senat cât și la Camera Deputaților, o inițiativă legislativă care prevede ca parlamentarii să își piardă mandatul în cazul unei condamnări definitive, indiferent dacă  este cu executare sau cu suspendare.  Inițiativa legislativă presupune modificarea regulamentului Senatului, respectiv Camerei Deputaților (care este lege ordinară)  și prevede ca mandatul de deputat să înceteze la întrunirea noii Camere sau în următoarele cazuri: demisie, pierdere a drepturilor electorale, incompatibilitate sau deces.

4. Numărul restanțierilor la bănci scade pentru prima dată în 2016

Numărul restanțierilor persoane fizice, cel al restanțelor, precum și soldul sumelor datorate au scăzut în iulie, după jumătate de an de creșteri, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României, analizate de Profit.ro. 745.000 de români aveau restanțe la bănci în iulie, cu aproape 8.800 mai puțini decât în iunie. Numărul restanțelor a scăzut și el cu 14.800 și este cu 6.000 peste un milion.

5. Ministerul Finanţelor cere Parlamentului să creeze condiţii pentru revenirea la deficitul structural la 1% din PIB

Ministrul de finanţe Anca Dragu cere, într-o scrisoare adresată Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, ca Parlamentul să adopte în cel mai scurt timp măsuri bugetare care să permită reîncadrarea în deficitul structural de 1% din PIB aşa cum a fost stabilit la momentul adoptării în legislaţia internă a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare. Acest tratat, adoptat şi de România, cere încadrarea într-un deficit structural de 1% din PIB în cazul ţărilor cu o datorie publică de sub 60% din PIB (cazul României) sau de 0,5% din PIB când datoria sare de acest prag. Ziarul Financiar scrie că România a respectat această regulă în 2015, dar mai mult din întâmplare, şi s-a abătut programat de la ea anul acesta, după reducerea fiscalităţii.

6. Guvernul vrea să câștige 13,5 milioane de euro fonduri europene pentru educația din creșe

Ministerul Fondurilor Europene a lansat în consultare publică ghidul solicitantului „Educaţie de calitate în creşe”, cu o alocare totală de 13,5 milioane de euro din Programul Operaţional Capital Uman, anunță Bursa. Agențiile și instituțiile din subordinea Ministerului Educației, dar și alte organism în domeniul educației pot propune proiecte care privesc activități de formare a educatorilor, managerilor școlari și a personalului pentru creșe. Este vorba și despre amenajarea spațiilor educaționale unde sunt ținuți copiii între 0 și 3 ani.

7. Conducerea Parlamentului s-ar putea reuni pentru a analiza situaţia de pe piaţa asigurărilor auto

O eventuală şedinţă a Birourilor permanente reunite ale celor două Camere ale Legislativului ar putea fi stabilită de preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru a analiza situaţia de pe piaţa asigurărilor auto, anunță Economica.net, care îl citează pe  vicepreşedintele Camerei superioare a Parlamentului, Ioan Chelaru. Acesta a declarat că scandalul privind polițele RCA, agravat de protestele transportatorilor din ultimele zile, trebuie luat în discuție împreună cu ASF, care reglementează sau controlează situaţia de pe această piaţă.

8. Pregătiri de greva generală în sănătate. Ce soluţii propune Ministerul Sănătăţii?

Asistentele medicale și personalul TESA amenință cu grevă generală, conform România Liberă.  Ministrul Sănătății a declarat, după întâlnirea cu Federația SANITAS,  că vor fi luate o serie de măsuri pentru asistentele medicale, personalul TESA și personalul ministerului Sănătății, astfel încât ăn luna octombrie, la rectificarea bugetară, să se aloce fonduri pentru acești angajați. Reprezentantul Guvernului a mai menționat că aceste categorii profesionale nu au beneficiat de măsurile anterioare luate pentru sistemul de sănătate, prin OG nr. 20/2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here