1. Ministerul Mediului a suplimentat numărul tichetelor pentru programul „Rabla”

Numărul tichetelor pentru programul „Rabla” a fost suplimentat cu 4.000 de vouchere, a anunţat ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, citat de Mediafax. 13.000 de tichete au fost epuizate în scurt timp de la emiterea lor. În acest an, valoarea totală a programului este de 220 de milioane de lei, din care 75 de milioane de lei sunt alocată pentru ,,Rabla Plus”, prin care românii pot cumpăra maşini electrice 100%. Cuantumul unui tichet este de 6.500 lei, iar în program sunt admise la casare maşinile mai vechi de 8 ani.

2. Administrația Prezidențială: Avem nevoie de investiții urgente și sustenabile în spitale

România are nevoie de investiții urgente și sustenabile în infrastructura spitalicească, de la echipamente performante până la clădiri și spații corespunzătoare, a declarat Diana Păun, consilier de stat la Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale, conform Agerpres. Oficialul de la Palatul Cotroceni a făcut o comparație cu alte state, citând datele Eurostat, potrivit cărora numărul de unități RMN sau Computer Tomograf la suta de mii de locuitori în spitale și furnizori de asistență medicală ambulatorie este de două până la patru ori mai mare în state precum Germania, Franța și Marea Britanie.

3. Situaţia pensiilor private la data de 31 martie 2016: Valoarea medie a unui cont a ajuns la peste 1.300 de euro

Valoarea medie a unui cont aferent celor 3,19 milioane de români care au contribuit lună de lună în sistemul pensiilor private obligatorii (pilonul II de pensii) în perioada mai 2008 – decembrie 2015, a fost de 5.917 lei (aproximativ 1.323 euro), scrie Hotnews. Conform cifrelor anunțate de ASF, la sfârșitul primului trimestru al anului 2016, erau înregistrați în sistemul pensiilor administrate privat, 6,64 milioane de participanți, iar valoarea activelor totale aflate în administrare la nivelul întregului sistem de pensii private a ajuns, la 31 martie 2016, la 27,37 miliarde lei (6,12 miliarde euro), în creștere cu 26,18%.

4. SRI va cumpăra un sistem pentru urmărirea mai atentă a cheltuielilor publice, dar și a unor firme și persoane

Serviciul Român de Informații va cumpăra un sistem IT prin care să fie mai bine controlată cheltuirea banilor în instituții publice, scrie Profit, care citează un anunț de pe site-ul de licitații publice. Sistemul va identifica rapid atât firmele ai căror acționari sau administratori figurează la mai multe societăți și au cazier judiciar, cât și persoanele fizice în cazul cărora sunt neconcordanțe între venitul declarat și clădirile, terenul sau mașinile achiziționate. Pentru un astfel de sistem, care va fi finalizat până la sfârșitul anului viitor, SRI este pregătit să cheltuiască 114,6 milioane de lei, fără TVA, din bugetul de stat și fonduri europene.

5. ANAF: „Am identificat un miliard de euro scos din ţară prin preţuri de transfer“. Exportul de profit se face prin achiziţii supraevaluate, prin pachete salariale nejustificate şi chiar prin onorarii de milioane de euro pentru avocaţi şi consultanţi

Un oficial al ANAF a declarat pentru Ziarul Financiar că spus extrem de multe companii scot bani din România prin plăţi suprevaluate de bunuri şi servicii, apoi prin plăţi/bonusuri pentru management dar şi prin plăţi de milioane de euro pentru firme de avocatură sau chiar de consultanţă fiscală, care teoretic ar trebui doar să găsească căile legale de micşorare a bazei de impunere. „Am avut un caz al unei companii din top 10 cifră de afaceri din România care scotea banii prin salarii nejustificate. După ce le-am arătat raportul, au plătit la buget, a doua zi, 27  milioane de lei cu tot cu penalităţi de întârziere şi accesorii”, a explicat Ionuț Mişa. El a mai spus că până în 2013, ANAF-ul nu a urmărit aproape deloc această zonă.

6. Ministrul Agriculturii: Litrul de lapte costă la fermierii din Vatra Dornei 40 de bani, iar în comerţ continuă să fie 4-4,5 lei

Sectorul laptelui se confruntă cu probleme grave de când s-a renunţat la cota de lapte, iar în România s-a ajuns în nordul ţării la situaţia în care laptele costă 40 de bani pe litru la fermieri, deşi în comerţ continuă să fie între 4 şi 4,5 lei, a declarat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, prezent la Bruxelles la reuniunea Consiliului miniştrilor Agriculturii din Uniunea Europeană. Conform jurnaliștilor de la Capital, acesta a recunoscut că sunt probleme mari pe lanţul alimentar şi a cerut soluţii pentru echilibrarea riscului, întrucât doar fermierii sunt cei care suportă acum acest risc.

7. Angajaţii din administraţie amână protestele, deoarece Guvernul a promis că le rezolvă cererile

Angajaţii din administraţia publică locală au amânat protestele, liderul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, Valer Suciu, spunând că a discutat cu vicepremierul Vasile Dîncu şi a obţinut de la acesta promisiunea că până în luna septembrie, solicitările le vor fi soluţionate, potrivit Economica.net. Greva generală pe perioadă nedeterminată, anunțată de angajaţii din administraţie era programată să fie declanşată marţi, 19 iulie. Reprezentanții mai multor organizații sindicale spun că vor lua alte decizii în funție de parteneriatul pe care îl propune Guvernul, de rezolvarea, în cadrul acestui parteneriat, a cerințelor din domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here