1. Legea tichetelor de masă de 15 lei şi Ziua Copilului ca zi liberă, promulgate
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care permite majorarea tichetului de masă până la 15 lei, faţă de 9 lei cât este în prezent, informează Mediafax. Angajatorul va putea să aleagă dacă va păstra valoarea actuală a tichetului sau îl va majora, la orice valoare de până la 15 lei. De asemenea, șeful statului a semnat promulgarea Legii pentru completarea alin. (1) al art. 139 din Codul Muncii, prin care ziua de 1 Iunie, Ziua Copilului, devine sărbătoare legală. Ziua de 1 iunie se va adăuga celorlalte 13 sărbători legale, care sunt zile libere.
2. România mai are nevoie de 13 ani pentru a adopta moneda Euro
România mai are nevoie de 13 ani, în ritmul mediu de creștere economică din ultimii 15 ani, pentru a ajunge la nivelul de dezvoltare necesar pentru a putea adopta euro (75% din media zonei euro), potrivit unui studiu citat de Agerpres. Termenul s-ar putea scurta la 9 ani dacă economia ar crește cu 5% pe an în mod sustenabil, mai susțin specialiștii care au întocmit studiul. Potrivit acestora, în cazul în care România adoptă euro cu decalaj mare de dezvoltare, există riscul unei inflații apreciabil mai ridicate decât în zona euro, ceea ce ar conduce la dobânzi reale mai mici decât în restul zonei euro și la o tendință de apreciere în termeni reali a cursului de schimb, precum s-a întâmplat în Spania și Portugalia.
3. Funcțiile de conducere din spitale, prin concurs
Guvernul a adoptat Ordonanța de urgență care modifică Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, potrivit unui comunicat al Executivului. Actul normativ aduce schimbari importante în privinta selectării managerilor unităților sanitare publice, prin eliminarea restricțiilor privind participarea la concurs și deschiderea competiției în selectarea celor mai competenți directori. Până acum, exista obligația managerilor din spitalele clinice de a fi cadru universitar sau medic primar.
4. Staţiile de metrou, în categoria construcţiilor dotate obligatoriu cu adăposturi de protecţie civilă
Guvernul a adoptat o Hotărâre care specifică suprafeţele necesare pentru fiecare categorie de clădiri noi care trebuie prevăzute cu adăposturi de protecţie civilă şi introduce categorii noi de clădiri cu subsol la care amenajarea adăposturilor de protecţie civilă este obligatorie. Actul normativ elimină astfel impedimentele sesizate în timp în aplicarea Hotărârii Guvernului nr. 560/2005, în care aceste categorii de construcţii erau enumerate la modul general, individualizarea lor practică fiind anevoioasă.
5. Condominiul, noua structură a asociațiilor de proprietari
Executivul a adoptat Legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, potrivit unui comunicat oficial. Noile norme stabilesc statutul condominiului, condiţiile pentru folosinţa, modificarea şi întreţinerea locuinţei, normele de conduită în cadrul condominiului și sunt clarificate principiile de stabilire a cotelor de proprietate comună asupra imobilului şi a organizării condominiului, fiind reglementate condiţiile de înfiinţare, organizare şi funcţionare a asociaţiilor de proprietari, precum şi raporturile dintre administraţia publică şi asociaţiile de proprietari.
6. Legea privind reducerea risipei alimentare va intra în vigoare
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind reducerea risipei alimentare, care prevede vânzarea la preţ redus sau donarea unor produse aflate la limita datei de expirare pentru consum şi impune sancţiuni de până la 10.000 de lei pentru agenţii economici care încalcă prevederile acestui act normativ. Conform Economica.net, legea stabileşte definiţia risipei alimentare ca situaţia în urma căreia alimentele ies din circuitul consumului uman şi din princina degradării şi sunt distruse, conform legislaţiei în vigoare. Potrivit legii, operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligaţi să întreprindă acţiuni de prevenire a ripisei de alimente, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia, comercializarea produselor.
7. Garanția la Prima Casă ar putea scădea la 40% pentru locuințele mai vechi de 5 ani
Programul Prima Casă va fi modificat astfel încât în următorii cinci ani, 2017-2021, pentru creditele contractate pentru imobile cu destinația de locuință mai noi de 5 ani sau consolidate în ultimii 5 ani față de data acordării creditului, procentul de garantare de către stat va fi redus de la 50% la 40%. Profit.ro analizează modificările programului, care au fost propuse de Ministerul Finanțelor Publice printr-o notă în ședința de miercuri a Guvernului. În primii doi ani plafonul anual de garantare pus la dispoziția băncilor va fi de 2 miliarde lei, iar pentru următorii trei ani va scădea la 1,5 miliarde lei.
8. Reguli noi pentru agenţiile de turism. Ce vor fi nevoite să facă pentru a evita falimentul?
Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a finalizat un proiect de act normativ care prevede înfiinţarea unuei noi instituţii menite să garanteze pachetele achiziţionate de turişti în cazul intrării în insolvenţă sau în faliment a agenţiilor de voiaj care au vândut serviciile respective. Gandul.info scrie că agenţiile de turism vor putea fie să contribuie la un fond de garantare, fie să depună o scrisoare de garanţie bancară, cash colateral sau vor încheia o poliţă de asigurare cu o companie de asigurare. Oficiul de garantare în turism urmează să verifice aceste garanţii şi să transmită informaţiile Autorităţii Naţionale în Turism.
