1. Legea cashback va fi, din punct de vedere tehnic, imposibil de aplicat de la 1 ianuarie 2017

Legea cashback este imposibil de aplicat de la 1 ianuarie, deoarece trebuie corelată cu legislația caselor de marcat, care au fost validate tehnic în 1999, scrie Profit.ro. Din acest motiv, ar trebui emisă o ordonanță de amânare a termenului de aplicare, până la o modificare de software la casele de marcat. În plus, legea nu are nici norme de aplicare. Legea cashback îl scutește pe client, în special pe cel din orașe mici sau de la țară, de căutarea unui bancomat din care să scoată bani cash pentru un magazin care nu acceptă plata cu cardul și va avantaja magazinele, în opinia inițiatorilor, prin creșterea rulajului financiar.

2. Toate taxele şi impozitele vor putea fi plătite prin Ghiseul.ro, începând de luni

În această săptămână au fost semnate ultimele documente necesare pentru începerea plăţilor online, iar vineri au fost făcute teste, a explicat ministrul de Finanțe, citat de Adevărul. Până acum, prin Ghiseul.ro s-au putut plăti doar taxele şi impozitele locale – pentru clădiri, terenuri, maşini – , şi amenzile gestionate de autorităţile locale. Interconectarea ANAF cu Ghiseul.ro va permite Fiscului să colecteze direct pe internet amenzi, taxe şi impozite de la persoane fizice, PFA şi persoane juridice.

3. Premierul Dacian Cioloş invită PSD să mărească salariul minim pe economie la „cifra pe care şi-a asumat-o politic”

Premierul Dacian Cioloş a declarant la întrunirea Consiliului Tripartit, că „într-un alt context decât cel al alegerilor, Guvernul ar fi stabilit nivelul salariului minim pe anul 2017 la un nivel apropiat de cel propus de confederaţiile sindicale” şi a invitat PSD să ia o decizie concretă. Mediafax citează declarațiile premierului care a spus că partidul care a câştigat alegerile şi-a stabilit o cifră clară în programul de guvernare, pe care şi-a asumat-o politic. Cioloș a adăugat că actualul Guvern nu poate lua o decizie cu o săptămână sau două înainte de instalarea noului Guvern, deoarece ar putea fi acuzat că abuzează de responsabilitatea pe care o are.

4. Lege adoptată tacit. Educaţia sexuală în şcoli, fără acord, interzisă

Termenul de adoptare de către Senat a proiectului de lege prin care este interzisă educaţia sexuală în şcoli fără acordul scris al părinţilor s-a împlinit pe 5 decembrie, astfel că proiectul va ajunge în sesiunea următoare la Camera Deputaţilor, forul decizional. Digi24 scrie că termenul de adoptare a trecut fără ca proiectul să fi primit raportul Comisiei pentru învăţământ. Proiectul prevede că ”se interzice predarea către elevii din învățământul preşcolar, primar şi gimnazial a unor informaţii şi cursuri cu privire la educaţia sexuală fără acordul scris al părinţilor sau tutorelui”. Cei care încalcă această prevedere riscă închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă.

5. Cum arată programul economic al PSD, partidul care a câştigat alegerile?

PSD a câştigat alegerile şi va forma Guvernul. Măsurile din programul economic vizează creșterea economică, eliminarea impozitelor pe venit pentru o anumită categorie de salariați, cei care desfășoară activități independente și pensionarii care au mai puțin de 2.000 de lei brut pe lună, creşterea salariului minim dar și alte obiective precum creșterea veniturilor și reducerea birocrației. Alte măsuri sunt legate de creșterea salariului minim brut de la 1.250 lei în 2016, la 1.750 lei în 2020, plus creșterea punctului de pensie de la 871,1 în 2016 la 1.400 în 2020.

6. Ouăle, legumele și fructele s-au scumpit cel mai mult în noiembrie

Ouăle, fructele proaspete și legumele s-au scumpit cel mai mult în luna noiembrie față de luna anterioară, însă prețurile ouălor și ale legumelor rămân sub cele înregistrate în decembrie 2015, reiese din datele Institutului Național de Statistică, citate de Agerpres. Totodată, fructele proaspete au înregistrat creșteri de prețuri de 2,83% în noiembrie față de octombrie. La categoria mărfurilor nealimentare, se remarcă scăderi de prețuri la energia termică, iar la capitolul servicii cel mai mult s-au ieftinit „alte servicii”, cu aproape 3%.

7. Ce trebuie să faci ca să-ți înregistrezi un site și să nu iei amendă?

Domeniile web se înregistrează potrivit principiului „primul venit e si primul servit”, dar, chiar dacă numele pe care vrei să-l alegi este disponibil, nu înseamnă că ai tot dreptul să îl înregistrezi, în cazul în care acesta intră în conflict cu o marcă. Business24 publică un ghid de înregistrare a unui site, cu toate măsurile pe care trebuie să le iei ca să nu încalci drepturile legale ale altor părți.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here