1. Legea care permite renovarea clădirilor istorice aflate în proprietate privată a fost promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a legii referitoare la renovarea faţadelor clădirilor istorice, aflate în proprietate privată, cu bani de la primărie, aceştia urmând să fie recuperaţi în cel mult zece ani. Agenția Mediafax anunță că administraţiile publice locale pot asigura, la cererea proprietarilor, finanţarea integrală a lucrărilor în anumite circumstanţe. Banii urmează să fie recuperaţi din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari, sau, în cazul în care clădirile reabilitate astfel sunt vândute, primăriile recuperează banii de la noii proprietari.

2. Guvernul le explică pe Facebook funcționarilor publici ce activități pot presta suplimentar și cum își pot lua concediul de odihnă

Funcționarii publici pot exercita funcții sau activități în domeniul didactic, al cercetării științifice și al creației literar-artistice și în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu intră în contradicție cu atribuțiile din fișa postului, scrie Agerpres. Aceste precizări au venit, conform Executivului, după ce anumite categorii de funcționari din administrația publică au cerut informații legate de incompatibilitatea statutului didactic cu cel al funcției publice din administrație și acordarea concediului de odihnă.

3. Antifrauda a trimis 441 de sesizări procurorilor pentru prejudicii de 1,87 miliarde lei

Inspectorii Antifraudă au înaintat organelor de urmărire penală, în prima jumătate a acestui an, 441 de acte de sesizare, prejudiciul estimat adus bugetului de stat însumând 1.870.765.728 de lei (echivalentul a 421,3 de milioane de euro), din care 60% reprezintă TVA, au transmis reprezentanții Direcției Generale Antifraudă, citați de Hotnews. De menționat faptul că 94,3% din totalul sumelor stabilite reprezintă prejudicii aferente actelor de sesizare înaintate organelor de urmărire penală, în timp ce sancțiunile contravenționale (amenzi și confiscări) reprezintă 5,7%.

4. Salariile din companiile private au fost majorate cu 10% în primul semestru: Cele mai mari creșteri, în retail și IT

Angajații din mediul privat au primit în primul semestru o creștere cu 10% a salariilor, dar și bonusuri cu peste 16% mai mari, comparativ cu aceeași perioadă din 2015, ca urmare a evoluția pozitive a economiei și creșterii salariului minim pe economie, potrivit Smartree Workforce Index, o analiză realizată de compania de HR Smartree, citată de Profit. Specialiștii care au analizat datele spun că pe o piață a muncii efervescentă, mai ales pe segmente precum IT, medical, automotive sau alte industrii unde există un deficit de specialiști, angajatorii au fost nevoiți să ofere salarii și beneficii mai mari pentru a păstra sau a atrage noi angajați.

5. Scutiri de taxe pentru micii fermieri care vor lucra împreună în cooperative agricole

Întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale vor putea fi membri ai unei cooperative agricole, urmând să beneficieze de facilităţi fiscale şi să aibă acces la fonduri europene, potrivit modificărilor Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004, promulgate joi de preşedintele Iohannis.  Potrivit modificărilor, explicate pe larg de Ziarul Financiar, cooperativele agricole beneficiază de o reducere de 20% a impozitului pe profit în primii 5 ani de activitate, iar bunurile membrilor cooperatori folosite în cooperativă sunt scutite de impozitul pe proprietate.

6. Şeful ANAF: Publicarea listei marilor datornici a înjumătăţit numărul acestora

Măsura publicării listei marilor datornici la stat, de către ANAF, a dat roade, numărul acestora reducându-se la jumătate în preajma publicării, a declarat Dragoş Doroş, preşedintele ANAF, citat de Economica.net. Pe de o parte a fost efortul ANAF de a-i anunța de publicarea listei pe datornici, înainte de punerea ei pe site, iar pe de altă parte, a explicat Doroș, au fost contribuabili care și-au plătit imediat datoriile.

7. Cum va arăta cel mai important document de identitate a maşinii?

Capital publică, în exclusivitate, noul model de Carte de Identitate de Vehiculului (CIV), cel mai important document furnizat de RAR, care va fi eliberat începând din acest an. Oficialii RAR spun că modificările vor fi introduse pentru că maşinile s-au modernizat, iar documentul poate fi citit cu uşurinţă. Modificările vizează în principal structurarea unor date existente în CIV (rubrici dedicate pentru numărul de omologare CE de tip, normă de poluare CE, cod naţional de emisii, valoare CO2), dar şi introducerea unor informatii noi. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here