1. Liviu Dragnea: Legea care interzice fumatul trebuie să rămână aşa cum e, chiar dacă se supără fumătorii

Liviu Dragnea a precizat că legea trebuie să rămână nemodificată, chiar dacă ministrul propus pentru Sănătate, Florin Dorel Bodog, a fost unul dintre inițiatorii proiectului de lege de schimbare a condițiilor stricte de interzicere a fumatului în spațiile publice, notează Mediafax. Președintele PSD a adăugat că și el este fumător, dar consider că actuala lege trebuie să rămână aşa cum e.

2. Dragoș Pîslaru: Nu toată lumea își dorește legea salarizării unitare; documentul va opri o perioadă revendicările salariale

Nu toată lumea își dorește această lege a salarizării unitare pentru că un astfel de document va opri revendicările salariale pentru o perioadă de timp, a declarat fostul ministru al Muncii, Dragoș Pîslaru, în cadrul unei conferințe de prezentare a bilanțului de activitate. Agerpres scrie că oficialul a adăugat că la nivelul lunii noiembrie au fost colectate date pentru 966.094 de salariați care lucrează în instituții și autorități publice din totalul celor 1.189.921 de posturi ocupate. De la aceste cifre ar trebui pornit orice demers în realizarea unei legi a salarizării, mai susține fostul ministru.

3. Lista miniștrilor din guvernul Sorin Grindeanu: Sevil Shhaideh primește un minister – mamut cu fonduri europene și naționale / Teodor Meleșcanu, la Externe / O fidelă a lui Dragnea la Ministerul Internelor

Primul nume anunțat de Dragnea la conferința de prezentare a cabinetului Grindeanu a fost cel al fostului premier desemnat, Sevil Shhaideh (a cărei nominalizare a fost respinsă de președintele Iohannis), care a primit un minister – mamut, prin comasarea Dezvoltării, Administrației și Fondurilor Europene. Hotnews scrie că un alt nume controversat e Teodor Meleşcanu (ALDE), la Externe. Ministerul Justiţiei e ocupat de PSD-istul Florin Iordache, unul dintre artizanii votului din „marțea neagră”, iar Finanțele îi revin lui Viorel Ştefan (PSD). De asemenea, este de remarcat prezența în guvern a unor membri PSD extrem de loiali lui Liviu Dragnea, precum Carmen Daniela Dan la Ministerul de Interne (venită din Teleorman, unde a urcat toate treptele de la secretară de școală generală în Videle la prefect), Ana Birchall (ministru delegat pentru Afaceri Europene). ALDE a primit patru ministere (Externe, Mediu, Energie și Relația cu Parlamentul), dar și un post de vicepremier (Daniel Constantin, care e și ministru al Mediului).

4. Conducerea Parlamentului a aprobat calendarul învestirii Guvernului: audierile încep miercuri la 8.00, votul după 15.00

Birourile Permanente reunite ale celor două Camere au aprobat calendarul învestirii noului cabinet, urmând ca miniştrii propuşi de PSD şi ALDE să fie audiaţi în comisiile de specialitate între orele 8.00 şi 14.00, iar de la 15.00 premierul desemnat va veni în plen pentru prezentarea Cabinetului, a programului şi pentru a cere votul de încredere, notează Economica.net.

5. O propunere legislativă înaintată Parlamentului European include prevederi controversate privind conținutul postat online

Günther Oettinger, comisarul european pentru Societatea și Economia Digitală, a transmis o propunere legislativă Parlamentului European care, dacă va fi adoptată, va schimba radical multe aspecte pe care le considerăm normale în mediul online actual. Profit.ro detaliază principalele modificări propuse, care sunt: interzicerea postării online a fragmentelor de text din articole fără acordul publisher-ului, interzicerea preluării titlurilor creative, interzicerea parsării linkurilor de către rețelele sociale, obligativitatea monitorizării upload-ului și obligativitatea plății de către motoarele de căutare, pentru indexarea site-urilor.

6. Modificarea Codului fiscal va afecta serios bugetul de stat

Impactul bugetar al modificării Codului fiscal pentru eliminarea veniturilor din pensii din categoria veniturilor supuse impozitului pe venit, precum şi modificarea bazei de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din pensii, va fi unul serios, susţine fostul ministru al Muncii, Dragoş Pîslaru, acesta precizând că pragul de 2.000 de lei putea fi mai bine ţintit. Capital citează declarațiile fostului ministru în cadrul conferinței de bilanț a activității, care a adăugat că nu se substituie ministerului de Finanţe, dar poate afirma că, pe de o parte, în anii de creştere economică trebuie să fim atenţi cu stimularea consumului, iar pe de altă parte, poate că ar fi fost bine să ţintim puţin mai bine acel prag, de 2.000 de lei, “pentru că s-ar putea ca măsura să fi avut o eficienţă mult mai mare dacă pragul era mai jos”. Potrivit datelor oficiale, în România există 5,2 milioane de pensionari, iar 2 milioane au pensii sub 1.000 de lei.

7. Dacă ești șofer, ar trebui să afli despre aceste 13 schimbări apărute în 2016 în domeniul auto

Anul acesta au fost clarificate și stabilite noi aspecte pentru domeniul auto din România, scrie Money.ro. Astfel, s-a stabilit că amenda pentru lipsa rovinietei trebuie comunicată în 2 luni de la încheierea procesului-verbal și că cei care vor să-și vândă mașina trebuie să depună un singur act la organul fiscal local. De asemenea, modelul cărții de identitate a vehiculului a fost schimbat, asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) are un cadru legal nou, timbrul de mediu a fost declarat ilegal într-o oarecare măsură, iar autoritățile au introdus temporar tarife maxime RCA. În plus, mașinile parcate neregulamentar vor putea fi ridicate din nou începând din 2017.

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Legea de fumat e bn ca interzice fumatul in locuri inchisi..dar cred ca solutie mai logica e sa se permite restaurante si afenele sa face spatii amenajate (in procent suprafața) pt fumatori..asa ca si cine fumează pote sa bea o cafeaua afara din casa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here