1. Legea care interzice fumatul în spațiile publice, aproape de schimbare

Legea care interzice fumatul în spațiile publice închise este deja în fază avansată de schimbare de către parlamentari, Senatul aprobând deja, tacit, o modificare care permite, practic, fumatul în orice spațiu închis, a anunțat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, citat de Profit.ro. Un proiect de lege inițiat în acest sens a trecut tacit de Senat, dar decizia finală aparține deputaților. Prin proiectul care a trecut acum tacit de Senat, “spațiul public” este redefinit ca “orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este încadrat de pereți de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepția spatiilor cu destinație locativă”. Ceea ce înseamnă că fumatul va fi permis pe terase indiferent de numărul de pereți al acestora.

2. Sorin Grindeanu, noua propunere PSD pentru funcția de premier

Sorin Grindeanu a fost ministru al Comunicațiilor în guvernul Ponta și este actualul președinte al Consiliului Județean Timiș, scrie Hotnews. A fost membru în Comisia de control a SRI din Parlament în perioada februarie 2013 – decembrie 2014, deputat PSD de Timiș și președinte al organizației județene a PSD Timiș și al PSD Timișoara. În perioada 2008-2012 a fost viceprimar al Timișoarei. Jurnaliștii mai notează că Grindeanu a urmat, în 2013, un program postuniversitar de formare și dezvoltare profesională în domeniul Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică  la Academia Naţională de Informaţii.

3. Legea pentru eliminarea a 102 taxe: Camera Deputaţilor a respins cererea de reexaminare/ Dragnea: Abia de aici înainte SRTV şi SRR pot ieşi din politizare

Legea pentru eliminarea a 102 taxe a fost introdusă pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, urmând ca după ce va fi dezbătută în Comisia de buget să ajungă la vot final, a declarat secretarul Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Marcel Ciolacu, citat de Mediafax. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a susținut în plen, după respingerea cererii de reexaminare a legii, că ar vrea să nu mai plângă nimeni pe umerii SRTV şi SRR, afirmând că abia de acum aceste instituţii pot ieşi din depolitizare. Liderul PSD a susţinut că nu mai vede nicio scuză care ar putea fi „inventată” de Klaus Iohannis pentru a nu promulga legea.

4. Proiectul pentru taxa specială de 1% pentru promovarea turistică a Capitalei în 2017, pe ordinea de zi a şedinţei CGMB

Taxa specială pentru promovarea turistică a municipiului Bucureşti pentru anul 2017 se calculează prin aplicarea cotei de 1 la sută la venitul din cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, valoare care nu include TVA, potrivit proiectului de hotărâre citat de Economica.net. Prin instituirea taxei speciale se urmăreşte creşterea numărului de turişti în Bucureşti, creşterea duratei de şedere a turiştilor, creşterea veniturilor obţinute din turism şi introducerea Capitalei pe harta destinaţiilor de tip „city break” a UE. Taxa se va încasa de către orice hotel, hotel-apartament, motel sau pensiune turistică, odată cu luarea în evidenţă a persoanelor cazate şi va fi depusă la bugetul local al sectorului în care îşi desfăşoară activitatea.

5. Petroliştii aplică noul Cod Fiscal: Benzina şi motorina se ieftinesc cu aproape 10% din prima zi a anului

Companiile petroliere lucrează la introducerea prevederilor noului Cod Fiscal, spun specialiștii din domeniu citați de Money.ro. Se va genera o scădere de aproape 10% a preţului carburanţilor de la 1 ianuarie 2017, potrivit estimărilor, după ce TVA se va reduce de la 20% la 19%, iar taxa de 7 cenţi pe litru va fi eliminate.

6. Peste 36.000 de români vor avea salarii nete cu 400 de lei mai mari din 2017

Peste 36.000 de angajaţi din România care au salarii mai mari de 15.000 de lei brut pe lună vor câştiga, în medie, la salariu, câte 400 de lei net pe lună, ca urmare a plafonării contribuţiilor de sănătate la 5 salarii medii brute pe economie. Această măsură va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017, fiind prevăzută în Codul Fiscal, anunță Ziarul Financiar. Astfel, de anul viitor, salariile în valoare de peste  5 salarii medii brute pe economie (adică mai mari de 15.000 de lei brut pe lună) vor plăti contribuţii de sănătate (CASS) doar până la acest prag. Până în prezent, CASS se plătea pentru întreaga sumă, indiferent de care era nivelul salariului,  contribuţia angajatului fiind de 5,5% din salariul brut, iar a angajatorului de 5,2 % din salariul brut.

7. Românii scot banii din depozite, pentru că nu câştigă nimic la bancă

Tot mai mulţi românii ar putea renunţa, pe termen scurt, la depozitele din bănci în favoarea consumului, deoarece dobânzile practicate de instituţiile de credit se menţin la un nivel extrem de scăzut, se arată în ultimul raport asupra stabilităţii financiare realizat de Banca Naţională a României, analizat de Capital. De altfel, majoritatea deponenţilor, mai exact 4 milioane de persoane, au în conturi până în 100 de lei. Dobânzile medii ce pot fi obţinute la depozitele în lei erau de 1,08% la lei şi de 0,4% la euro în iunie 2016, potrivit datelor BNR.

8. De-ale politicii: Deputaţii susţin că sistemul informatic de la Cameră a cazut din cauza cutremurului

Activitatea Camerei Deputaților a fost puternic perturbată de cutremurul înregistrat în  noaptea de marți spre miercuri, care ar fi produs căderea sistemului informatic și a celor electronice din Palatul Parlamentului. Ziare.com citează declarațiile social-democraților din conducerea Camerei Deputaților, care susțin că nu au putut analiza toate documentele legii de eliminare a 102 taxe nefiscale, de exemplu, lege care a trecut în regim de urgență și fără prea multe dezbateri.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here