19 August, 2017

REVISTA PRESEI: Introducerea impozitului pe cifra de afaceri se decide astăzi

1. Introducerea impozitului pe cifra de afaceri se decide astăzi

Coaliţia de guvernare PSD-ALDE va decide astăzi soarta proiectului privind introducerea impozitului pe cifra de afaceri a tuturor companiilor din România după ce, aflat la Bruxelles, la o întâlnire cu şeful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, premierul Mihai Tudose afirmase că impozitul nu se va aplica. El a ţinut însă să menţioneze că există în prezent un impozit pe cifra de afaceri a IMM-urilor (companii cu afaceri de sub 500.000 de euro) şi la aceste prevederi nu se va renunţa. Mediafax citează declarațiile președintelui PSD, Liviu Dragnea, care susține că nu se renunţă la impozitul pe cifra de afaceri la afacerile sub 500.000 de euro, pentru că “este un bun câştigat de către mediul de afaceri care trebuie păstrat”

2. Reguli complet noi pentru șoferi. Firmele de asigurare pierd puterea absolută pe piața RCA

Pentru prima dată de la introducerea în România a asigurării obligatorii de răspundere civilă auto, raportul de forțe dintre asigurător și asigurați, respectiv păgubiți, se schimbă. Capital scrie că societățile de asigurare nu doar că pierd controlul absolut în ceea ce privește constatarea, evaluarea și reparația daunelor, dar vor fi strict reglementate și în ceea ce privește felul în care își calculează tarifele. Decontarea directă facultativă, limitarea indirectă a preţurilor şi mutarea activităţii de eveluare şi instrumentare a daunelor de la asigurători la service-uri. Aceştia sunt cei trei piloni de bază ai noilor norme RCA, aşa cum au ieşit ei după primele câteva întâlniri dintre Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi reprezentanţii asigurătorilor, ai brokerilor, ai transportatorilor şi ai service-urilor, mai scriu jurnaliștii.

3. Dezbatere ASF privind proiectul de normă RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară organizează luni a doua dezbatere privind proiectul de normă RCA, iar la finalul acesteia va fi susținută o conferință de presă de către Leonardo Badea, președinte ASF și Cornel Coca Constantinescu, vicepreședinte ASF, informează Agerpres. Conform Autorității de Supraveghere Financiară, printre cele mai importante modificări aduse de această lege cadrului general de funcționare a pieței asigurărilor obligatorii auto se numără: introducerea conceptului de tarif de referință și formula de calcul a acestuia; definirea categoriei clienților cu risc ridicat, precum și modalitățile prin care aceștia pot fi asigurați; explicitarea mecanismului decontării directe și principiile de aplicare.

4. Propunere PNL: Firmele care nu își dezvăluie deținătorii acțiunilor la purtător vor fi excluse de la licitații publice

Firmele organizate ca societate pe acțiuni, cu capital social reprezentat prin acțiuni la purtător, vor fi excluse de la atribuirea contractelor de achiziții publice în cazul în care nu prezintă deținătorul sau beneficiarul acestor acțiuni, prevede un proiect de lege inițiat de deputații liberali Florin Roman și Cristina Trăilă și obținut de Profit.ro. Astfel, proiectul de lege introduce în legea achizițiilor publice un nou articol, conform căruia: ”În  vederea respectării principiilor transparentei și a tratamentului egal, autoritatea contractantă are dreptul de a solicita, iar operatorul are obligația de a prezenta deținătorul/beneficiarul acțiunilor la purtător, în situația în care forma de organizare a operatorului economic ofertant / candidat, terț susținător sau subcontractant la procedură este de societate pe acțiuni, cu capital social reprezentat prin acțiuni la purtător”.

5. Economia la cinci luni. Creşterea economiei vine cu un cost: majorarea deficitelor

Datele la cinci luni publicate de BNR, INS şi Eurostat indică un an bun pentru economie, care vine însă cu nişte costuri ce vor fi decontate ulterior: deficitele cresc, iar investiţiile statului sunt reduse la minimul ultimilor zece ani, ceea ce va afecta creşterea viitoare. Ziarul Financiar a făcut o analiză detaliată pe fiecare indice în parte și explică cum au fost trase aceste concluzii.

6. Ministrul Tineretului şi Sportului doreşte un program de reabilitare a taberelor

Ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, a declarat la Sulina, la o întâlnire din cadrul Programului de tabere ”ARC”, dedicat copiilor români din străinătate, că este necesar un program de reabilitare a taberelor din ţara noastră. Economica.net citează declarațiile oficialului care susține că sunt luate în calcul mai multe posibilități: “Noi avem poate tabăra, imobilul, iar primăria are terenul şi, automat, trebuie în primul rând să clarificăm situaţia legislativă, după care putem investi. Sunt şi pe principiul să le dăm autorităţilor locale, dar cu condiţia ca acestea să facă investiţii şi să păstreze destinaţia”, a mai spus ministrul Tineretului.

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu