1.  Instituțiile publice, obligate să accepte plata cu cardul

Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică și instituțiile publice care încasează impozite, taxe și amenzi sunt obligate să accepte încasări și prin intermediul cardurilor de credit și debit, anunță Agerpres. Măsura va fi implementată ca urmare a adoptării de către Senat a Legii pentru modificarea OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată.

2. Conducerea ASF, convocată săptămâna viitoare în Parlament la discuţii pe tema RCA

Membrii Comisiei pentru transporturi şi infrastructură din Camera Deputaţilor au decis convocarea conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), precum şi a asociaţiilor patronale şi profesionale din domeniul transportului rutier de mărfuri şi persoane la o discuţie pe tema RCA. Conform Mediafax, câteva sute de transportatori au protestat și luni și marți, pe şoseaua de centură a Capitalei și pe alte drumuri naționale din țară, circulaţia fiind îngreunată deoarece șoferii au mers cu viteză redusă.

3. ELCEN: Datoriile RADET lasă aproape jumatate din București fără apă caldă

ELCEN se afla în imposibilitatea de a-și onora plățile către furnizorii și distribuitorii de materii prime, materiale și servicii, din cauza datoriilor RADET, se arată într-un comunicat al ELCEN, citat de Hotnews. Suma restantă este de 147,2 milioane de lei, iar Distrigaz a notificat ELCEN că, începând cu data de 5 speptembrie, treuie să reducă presiunea gazului natural, în mod constant, până la limita de avarie. Datoria a fost acumulată în perioada ianuarie 2016- iunie 2016. În cazul în care datoria nu va fi achitată, Distrigaz susține că va trece la aplicarea măsurii sistării serviciului de distribuție, afectate fiind, conform ELCEN, 40% dintre locuitorii Bucureștiului: cartierele Drumul Taberei, Militari și Crângași, dar și o parte din centrul Capitalei.

4. Cresc contribuțiile de asigurări ale angajaților. PFA vor fi puternic afectate

Contribuțiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%, potrivit proiectului de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea Codului fiscal obținut de Profit.ro. În schimb, angajatorii vor fi scutiți de CAS pentru condiții normale de muncă, precum și de CASS. Măsura va afecta persoanele cu activități independente care, în prezent, datorează 10,5% și 5,5%. Povara taxării se va dubla în cazul lor. Angajatorii vor achita doar CAS pentru condiții deosebite sau speciale de muncă, de 4,2%, respectiv 8,2%.

5. Bancherii se aşteptă ca cererea de credite din partea populaţiei să scadă în următoarele luni

Băncile locale se aşteaptă ca cererea de credite pentru achiziţia de locuinţe şi pentru consum din partea populaţie să scadă în al treilea trimestrul din acest an, faţă de trimestrele anterioare, arată datele unui sondaj realizat de BNR, citate de Ziarul Financiar. În trimestrul doi din acest an, cererea de credite a consemnat evoluţii mixte, potrivit BNR.  Cererea s-a majorat în cazul împrumuturilor de consum acordate populaţei, în timp ce în cazul creditelor destinate achiziţiei de locuinţă și terenuri s-a redus semnificativ.

6. Parlamentari: „Nu schimbăm legea privind indemnizaţia pentru creşterea copilului. Guvernul trebuie să găsească bani”

Trei dintre iniţiatorii noii legi privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului au declarant pentru Economica.net că legea e foarte bună, că nu vor să schimbe nimic în sistemul de acordare a acestor beneficii şi că responsabilitatea finanţării revine guvernului. Declaraţiile iniţiatorilor noii legi care ridică plafonul maxim al indemnizaţiei pentru creşterea copilului vin în contextul în care Dragoş Pîslaru, ministrul Muncii, a decarat, zilele trecute, că impactul bugetar pentru plata acestor indemnizaţii a depăşit deja estimările iniţiale, că din 2017 Guvernul s-ar putea să nu mai aibă bani pentru plata acestora, şi că lasă la latitudinea parlamentarilor să regândească sistemul de acordare a indemnizaţiilor. Totodată, ANAF face verificări privind cea mai mare indemnizaţie de creştere a copilului de 35.000 de euro, beneficiar fiind o persoană din Sibiu. Pe durata verificărilor, plata acestei indemnizaţii este suspendată.

7. Liceenii români pot locui gratis pentru a învăța în SUA. Care sunt criteriile de acordare a burselor?

Liceenii din România sunt invitați să trăiască într-o familie din SUA și să învețe într-un liceu american, timp de un an școlar (2017 – 2018), prin bursele FLEX. Bursele sunt oferite prin Ambasada SUA din România și Ministerul Educației de la București. Programul FLEX este sprijinit de licee și cetățeni din SUA,  care găzduiesc, educă și sprijină liceeni din alte țări, fără a primi vreo compensație financiară. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească elevii de liceu români care vor să se înscrie la acest program sunt detaliate în articolul publicat de Ziare.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here