1. Coface: Impactul net al scăderii de impozite pentru microîntreprinderi este zero
Impactul net asupra companiilor al ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codului fiscal, adoptată vineri, este zero, scrie Capital, care analizează concluziile unui studiu realizat de Coface. Astfel, dacă la nivel declarativ, ordonanța sprijină 90% din societăţile din România, respectiv microîntreprinderile care înregistrează venituri sub 500.000 de euro, prin diminuarea impozitării costurile suplimentare cauzate de creşterea cu 16% a salariului minim brut pe economie, de la 1.250 lei la 1.450 lei, începând cu 1 februarie, se anulează complet acest beneficiu. Impactul total al noilor reglementări fiscale adoptate prin OUG din 6 ianuarie 2017 este estimat de economiştii de la Coface să ducă la diminuarea impozitelor microîntreprinderilor cu circa 955 milioane de lei.
2. Iohannis i-a chemat la Cotroceni pe premier și pe ministrul de Finanțe, pe tema bugetului de stat
Preşedintele Klaus Iohannis a avut o discuţie telefonică cu premierul Sorin Grindeanu, urmând să se întâlnească miercuri după-amiază pentru o discuţie asupra bugetului, conform purtătorului de cuvânt al Administrației Prezidențiale, citat de Mediafax. Șeful statului vrea să afle direct de la premier care sunt planurile Guvernului în legătură cu bugetul pe anul 2017. La întâlnire va participa şi ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan.
3. Camera Deputaților va avea sesiune extraordinară în luna ianuarie
Deputații vor veni la Parlament, în sesiune extraordinară, până la 31 ianuarie,”pentru a da posibilitatea Guvernului să lucreze”, a declarat președintele forului legislativ, Liviu Dragnea, citat de Agerpres. El a arătat că PNL a atacat la CCR legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe, adică de a putea lucra în perioada vacanței parlamentare, astfel că pentru a scoate Guvernul din această situație, Camera Deputaților intră în sesiune extraordinară până la 1 februarie, când va începe sesiunea normal. Primele trei ordonanțe aflate pe agenda sunt cele două ordonanțe prin care se reglementează procedura de achiziție a operei „Cumințenia pământului” și ordonanța „prin care s-au mărit nejustificat de mult salariile demnitarilor”, conform președintelui Camerei. De asemenea, se vor face comisii de anchetă pentru rectificările pozitive făcute anul trecut de guvernul Cioloș.
4. Ministrul Justiției despre legea amnistiei: Când ai spațiu insuficient, ori construiești o casă, ori dai pe cineva afară
Ministrul Justiției, Florin Iordache a declarat că o lege a amnistiei poate fi discutată, argumentul oficialului fiind că “atunci când ai spațiu insuficient, ai două soluții: ori construiești o casă, ori dai pe cineva afară”, scrie Hotnews. El a făcut referire la supra-aglomerarea închisorilor și la necesitatea de a îmbunătăți condițiile de detenție. În urmă cu o săptămână, la audierile din Parlament, Iordache declarase că o astfel de lege „ar fi de bun augur”.
5. Scăpare legislativă? Toți salariații firmelor obligate la plata impozitului specific, scutiți de impozit pe venit dacă au contract pe 12 luni
Angajații pe bază de contract individual de muncă încheiat pe o perioadă de 12 luni ai firmelor obligate să achite impozitul specific vor fi scutiți de impozitul pe venit de 16%, arată textul ordonanței de urgență de modificare a Codului fiscal, adoptată de guvern săptămâna trecută. Profit.ro scrie că practic, orice salariat al acestor companii ar putea beneficia de facilitate. Deși referatul de aprobare al ordonanței arată că scutirea vizează salariații sezonieri cu contract individual de muncă, din articol, așa cum a fost formulat, rezultă că sunt scutiți toți angajații firmelor care sunt obligate la plata impozitului specific, dacă au contract de muncă pe 12 luni. Neconcordanțele dintre expunerea de motive și articolul propriu zis din ordonanță sunt atât durata (12 luni), în loc de până la 12 luni – care ar trimite la caracterul temporar al activității –, cât și lipsa vreunei condiții privind postul ocupat.
6. Ministrul Energiei dă asigurări că România are suficiente stocuri de gaze pentru această iarnă
Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că poate fi asigurat necesarul de energie electrică şi de gaze naturale, pentru a depăşi vârful de consum înregistrat în aceste zile friguroase, şi a dat asigurări că în depozitele subterane există suficiente rezerve de gaze pentru întreaga iarnă. Conform Economica.net, care citează declarațiile oficialului făcute la comandamentul întrunit la Dispeceratul Energetic Naţional, în prezent, 20% din consumul de gaze al ţării vine din import. România a ajuns la un consum de peste 70 milioane metri cubi pe zi, în timp ce anul trecut, tot în luna ianuarie, se înregistrau 50-52 de milioane de mc pe zi.
7. Liviu Dragnea îl contrazice pe vicepremierul Daniel Consantin: În România nu există o cotă unică de impozitare
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, susține că în acest moment în România nu există cotă unică de impozitare, el arătând că românii au votat programul de guvernare al PSD, potrivit căruia din 2018 impozitul pe venit va fi eliminat sau va fi de 10%, în funcţie de venituri. Ziarul Financiar citează declarațiile lui Dragnea, conform căruia impozitul pe venit sub 2.000 de lei va scădea la 0%, iar peste 2.000 de lei se va duce la 10%. Întrebat de declarațiile vicepremierului Daniel Constantin, care a spus, cu o zi în urmă, că Guvernul ia în calcul o cotă progresivă de impozitare din 2018, Dragnea a spus că Daniel Constantin ar trebui să vorbească despre problemele de la ministerul Mediului, acolo unde are portofoliul.
8. RCA în rate, o opţiune tot mai căutată de şoferi
Adevărul scrie că discuțiile cu privire la RCA sunt cu mult mai prezente acum, după ce au intrat în vigoare prevederile Normei pentru aplicarea Ordonanţei nr. 54/2016 privind poliţele RCA şi ale Normei ASF nr. 39/2016 prin care au fost plafonate tarifele pentru transportatori. Printre modificările aduse de noile norme, asiguraţii care figurau fără daune în evidenţele asiguratorilor şi beneficiau de reducerea maximă de 50% din tariful de prima, acum au parte de o reducere maximă de numai 32%. Aceste modificări îi determină pe tot mai mulţi posesori de permis de conducere să opteze pentru RCA în rate, care oferă mai multe facilităţi.