REVISTA PRESEI: Guvernul vrea impozitare în funcție de venituri, din 2018

Traian Dobre
09 ianuarie 2017 5 min read
Acesta a precizat că nu se va lua nicio măsură de taxare suplimentară a cetățenilor, iar actualul Guvern nu este favorabil reintroducerii de taxe și impozite pe viitor. “Noi vrem să mărim baza de impozitare”...

1. Guvernul  vrea impozitare în funcție de venituri, din 2018

Cota unică de impozitare rămâne în continuare, dar din 2018 va fi luată în discuție acea formă de impozitare în funcție de venituri, a declarat, duminică, Daniel Constantin, vicepremier și ministru al Mediului, citat de Agerpres. Acesta a precizat că nu se va lua nicio măsură de taxare suplimentară a cetățenilor, iar actualul Guvern nu este favorabil reintroducerii de taxe și impozite pe viitor. “Noi vrem să mărim baza de impozitare”, a mai spus oficialul de la Guvern.

2. Liviu Dragnea cere comisie parlamentară pentru că ar lipsi 10 miliarde din bugetul pe 2017

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seara că ia în calcul constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea deciziilor Ministerului de Finanţe de la ultima rectificare bugetară, notează Mediafax. Dragnea a adăugat că responsabilii care trebuie să dea explicaţii sunt fostul prim-ministru și foștii miniștri de Finanţe, al Fondurilor Europene, şeful ANAF şi preşedintele Consiliului Fiscal. Astfel, ei ar fi estimat pe hârtie că veniturile în România la finalul anului 2016 vor creşte cu aproape trei miliarde, așa că ar fi făcut o rectificare pozitivă, în noiembrie.

3. Care sunt legile și articolele care trebuie puse în acord cu deciziile CCR: Interceptările și definiția abuzului în serviciu, la mâna noului Parlament

Noul Parlament trebuie să modifice mai multe articole din Codul Penal și Codul de Procedură Penală, după deciziile de neconstituționalitate date de CCR, cele mai importante fiind cele cu privire la interceptările realizate de SRI în dosarele penale și la abuzul în serviciu, scrie Hotnews. Cele mai importante decizii date de CCR în 2016 au fost cu privire la interceptările din dosarele penale efectuate de SRI și la prevederile referitoare la abuzul în serviciu, pentru care CCR a admis excepțiile de neconstituționalitate. Parlamentul României este instituția abilitată să găsească soluții de aplicare a noilor decizii.

4. Creșterea salariului minim la 1.450 lei ar putea majora șomajul sau extinde plata "la negru"

Creșterea salariului minim cu 16% de la 1 februarie, la 1.450 de lei, este o măsură cu impact negativ mai ales asupra afacerilor mici, care i-ar putea împinge pe unii patroni să închidă afacerea sau să taie din beneficiile angajaților, să treacă o parte din salariați pe jumătate de normă, să opereze concedieri sau să crească prețurile, în condițiile în care și angajații mai bine plătiți ar putea cere creșteri salariale, scrie Profit.ro care citează economiștii din domeniu. Efectele cele mai nocive ar putea fi extinderea plății "la negru" în anumite categorii de afaceri și stimularea economiei gri, parțial fiscalizate, în timp ce, într-un caz fericit, măsura ar putea ajuta la ieșirea României din modelul economic actual, bazat mai ales pe salarii mici.

5. Recrutarea obligatorie: ce spune MApN după ce Legea Statutului rezerviştilor voluntari a intrat în vigoare

Legea privind Statutul rezerviştilor voluntari a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017, normele de aplicare a legii urmând să fie emise în termen de cel mult 90 de zile, după care Ministerul Apărării Naţionale va încheia contracte cu aproximativ 2.900 de rezervişti voluntari, notează Ziarul Financiar. Dintre rezerviștii voluntari, vor fi 2.300 de soldaţi şi gradaţi, 400 de subofiţeri şi maiştri militari şi 200 de ofiţeri. MApN anunţă că în acest moment nu se pune problema reluării stagiului militar obligatoriu şi că voluntarii rezervişti urmează să primească, pe toată perioada în care vor beneficia de acest statut, 10% din salariul de bază.

6. Peste 200 de firme sancţionate şi 261 de străini depistaţi cu muncă nedeclarată anul trecut

Peste 200 de firme au fost sancţionate şi 261 de străini depistaţi cu muncă nedeclarată, în anul 2016, în cadrul acţiunilor de combatere a muncii ilegale a străinilor, la nivel naţional, potrivit datelor Inspectoratului General pentru Imigrări, citate de Capital. Pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 621 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 212 societăţilor comerciale, valoarea totală a amenzilor fiind de 1.111.850 lei. În prezent, pe teritoriul României se află aproximativ 5.900 cetăţeni străini care desfăşoară activităţi lucrative cu forme legale, ceea ce reprezintă 9% din numărul străinilor din ţara noastră, cei mai mulţi provenind din state precum China, Turcia, Filipine, India şi Serbia.

7. Cine câştigă şi cine pierde din primele măsuri ale Guvernului

După adoptarea, de către Guvern, a unor măsuri economico-fiscale care vin în sprijinul celor cu venituri mici şi medii, efectele negative se vor răsfrânge asupra celor care obţin salarii cu mult peste medie, astfel că se pune presiune suplimentară asupra bugetului de stat, scrie Adevărul. Cele mai multe măsuri au un impact bugetar negativ însemnat. Minusul creat de aceste facilităţi aduse românilor cu venituri mici şi medii este însă acoperit parţial de sume ce urmează să fie colectate suplimentar de la aproximativ 36.000 de persoane cu încasări mari.

8. Guvernul încurajează învăţământul profesional. Speranţa viitorilor meseriaşi: salariu de debut de 1.200 de lei pe lună

Din 2014 încoace, Guvernele care s-au perindat la conducerea ţării reformează învăţământul profesional pentru a scădea şomajul în rândul tinerilor cu puţină şcoală şi competenţe scăzute. Autorităţile vor să schimbe percepţia oamenilor asupra meseriilor şi să confere diplomei de calificare profesională prestigiul diplomei universitare, notează Economica.net. Noul Guvern a anunţat că va continua reabilitarea şcolii profesionale.

 comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo
b b