1. Guvernul va acorda vouchere persoanelor defavorizate care vor să-şi închirieze locuinţe

Guvernul vrea să facă funcţională şi să transparentizeze piaţa închirierii locuinţelor prin oferirea de subvenţii/vouchere pentru închirierea de locuinţe, a spus vicepremierul Vasile Dâncu, citat de Mediafax. Soluția pentru construcția de locuințe sociale este utilizarea parteneriatului public-privat, pentru a sprijini grupurile vulnerabile. Astfel sunt în avantaj ambele părți – locuințele sunt mai accesibile pentru persoanele asistate, iar sectorul privat adaptează soluţiile la nevoile în materie de locuinţe ale grupurilor sociale cu venituri medii şi mari, mai susțin oficialii. Proiectul de Hotărâre de Guvern lansat în dezbatere publică poate fi consultat pe site-ul MDRAP şi toţi cei interesaţi pot transmite propuneri până la finele acestei luni.

2. ASF vrea să pună sub lupă comportamentul excesiv în sectorul asigurărilor

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară recomandă sectorului de asigurări – reasigurări creșterea acțiunilor de identificare, supraveghere și control al comportamentului excesiv al asigurătorilor și intermediarilor în asigurări, potrivit unui comunicat al instituției remis Agerpres. Raportul Sectorului de asigurări — reasigurări privind acțiunile întreprinse pentru atenuarea creșterii tarifelor RCA la autoturisme și autovehicule de transport a fost dezbătut de ASF, având în vedere tendința de majorare a primelor RCA în ultimele 8-10 luni. Reprezentanții ASF și-au mai propus să finalizeze cât mai repede elaborarea proiectului Legii RCA, depus deja la Parlament și avizat de Guvern. ASF a preluat în proiect inclusiv propunerile federațiilor patronale din transporturi și a introdus instituții juridice noi, precum decontarea directă, reglementarea despăgubirilor pentru vătămări corporale, utilizarea tehnologiilor telematice, încheierea polițelor pe perioade mai mici etc., care reprezintă totodată și soluții sustenabile de reducere a primelor RCA, în general, și pentru vehiculele de transport în special.

3. Guvernul nu vrea ca dezvoltatorii să fie scutiți de impozitul pe imobil până la vânzare

Guvernul nu vrea ca dezvoltatorii imobiliari, atât firme, cât și persoane fizice autorizate, să fie scutiți de plata taxelor și impozitelor pentru imobilele construite exclusiv în scopul comercializării, argumentând că bugetele primăriilor vor fi astfel afectate. Profit.ro anunță că anul trecut, încasările la bugetele locale din impozitul pe clădiri, persoane fizice și juridice, au totalizat echivalentul a 0,5% din PIB. Necesitatea acestor modificări este explicată prin faptul că legislația actuală nu face distincție între imobilul clădire, construit exclusiv cu destinația comercializării, ca marfă, de către o societate sau o persoană fizică autorizata (PFA) și o locuință edificată pentru folosința proprie.

4. Peste 8 tone de alimente neconforme au fost retrase de la vânzare și confiscate pe litoral

Peste opt tone de produse alimentare neconforme au fost confiscate și retrase de la vânzare, toată săptămâna trecută, din unități de alimentatie publică de pe litoral, scrie Hotnews. Inspectorii sanitar-veterinari constănțeni au dat amenzi de aproape 25.000 de lei. Peste 200 de operatori din industria alimentară, din cele cinci zone de interes turistic – Mamaia Nord, Mamaia Sud, Eforie, Costinești și Mangalia, au fost verificați de medicii veterinari, împreună cu inspectori delegați. Principalele nereguli constatate au fost legate de spațiile neigienizate, depozitarea și manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, transportul acestora fără autorizație sanitar-veterinară

5. Metrorex cere demolarea chioşcurilor din jurul gurilor de metrou

Metrorex a cerut tuturor primăriilor de sector demolarea chioșcurilor amplasate în zona de siguranţă de 10 metri din jurul staţiilor, conform Economica.net. Pe lângă terenurile din subteran, Metrorex are în administrare şi terenurile de la suprafaţă, din jurul staţiilor de metrou. Unii edili însă caută soluții pentru a da avize amplasamentelor, chiar dacă sunt în zona de siguranță a gurilor de metrou.

6. Americanii vor întreţine căldura bucureştenilor: Elcen a semnat un contract de 5,6 mil. euro cu General Electric

Electrocentrale Bucureşti a încheiat un contract de service şi mentenanţă a turbinei cu gaz din centrala cu ciclu combinat aparţinând CTE Bucureşti Vest cu General Electric Global Services GmbH, scrie Ziarul Financiar. Valoarea acordului este de 5,6 mil.euro și perioada de derulare este de șase ani. General Electric Global Services a participat la licitaţia deschisă online şi a fost declarată câştigătoare după analiza unei alte oferte.

7. Directiva Tutunului ne mai aduce un infringement de la Comisia Europeană

Ţara noastră a fost notificată de Comisia Europeană pentru netranspunerea în legislaţia naţională a Directivei Tutunului (40/2014), anunță Bursa. Astfel, autorităţile europene au cerut clarificări de la Guvernul nostru pentru faptul că au întârziat preluarea reglementărilor europene din domeniul tutunului, toate ţările membre având obligaţia să transpună Directiva Europeană încă din 20 mai 2016. În acest moment, ţara noastră are deschise peste 50 de proceduri de preinfringement, conform surselor citate de jurnaliști.

8. ANAF: O mare companie farma a prejudiciat bugetul cu 10 milioane de euro

O reprezentanță a unei mari companii producătoare de farmaceutice a prejudiciat bugetul de stat cu 44,49 milioane de lei (echivalentul a aproximativ 10 milioane de euro), prin sustragere de la plata TVA, conform Digi24. ANAF a comunicat că societatea a prestat pe teritoriul României servicii de marketing, promovare și autorizare pentru firma mamă din spațiul UE, dar le-a facturat ca și când activitatea s-ar fi desfășurat în țara respectivă. Astfel, a fost posibil să beneficieze, pe nedrept, de scutire de la plata TVA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here