- Guvernul a pregătit contribuția CAS și CASS la nivelul salariului minim pentru contracte part-time. Exceptate, contractele cu normă întreagă, pensionarii și studenții
Guvernul a pregătit introducerea pentru angajatori a obligaţiei de a plăti contribuţii CAS şi CASS la nivelul salariului minim, astăzi de 1.450 lei, pentru salariaţii cu timp parţial de muncă, indiferent dacă remuneraţia este sub nivelul salariului minim, documentul în acest sens fiind deja redactat, anunță News.ro. Vor fi exceptaţi angajaţii care au în paralel un contract de muncă cu normă întreagă, studenţii şi pensionarii. La acest moment, din calculul guvernanţilor rezultă că sunt, în total, 500.000 de contracte de muncă part-time.
- Guvernul va aproba joi programul de internaționalizare a firmelor românești
Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer, a declarat că va face toate demersurile ca programul de internaționalizare a firmelor românești să fie aprobat în Guvern în ședința de joi, urmând să meargă personal să obțină avizele necesare de la Ministerul Justiției. Agerpres citează declarațiile ministrului care a adăugat că prin intermediul acestui program, firmele au la dispoziție un grant de 50.000 de lei pentru a se promova pe piețele externe.
- Firmele mai au răgaz până la finele anului pentru a-și înființa servicii de urgență, timp în care cerințele ar putea fi revizuite
Firmele vor mai fi scutite până la 31 decembrie de obligația constituirii unor servicii pentru situații de urgență, anunță Profit.ro. Ministerul de Interne a pregătit amânarea acestei obligații, care ar fi intrat în vigoare la 23 iulie, în urma memoriilor și petițiilor adresate atât de către instituțiile publice, cât și de mediul de afaceri. Potrivit legislației privind apărarea împotriva incendiilor, în funcție de tipul de activitate și dimensiune, firmele sunt obligate să constituie două tipuri de servicii private pentru situații de urgență, denumite generic C1 și C2.
- Ce modificări la legea pensiilor propun rezerviștii militari
Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate a propus, într-o întâlnire cu ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, două legi – o Lege a sistemului unitar de pensii şi o Lege a indemnizaţiilor viagere şi ajutoarelor sociale – pentru a-i separa pe cei 2,2 milioane de pensionari contribuitori de cei circa 3,2 milioane de beneficiari necontributori. Conform Capital, reprezentanții sindicatului au declarat că sunt considerate “în mod aberant” pensii venituri de tip salarial care nu au nici o legătură cu vreun contract de muncă sau cu contributivitatea, cum ar fi: indemnizaţiile de merit viagere ale parlamentarilor şi revoluţionarilor, ajutoarele sociale date unor categorii, salariile în proporţie de 75% acordate persoanelor care s-au accidentat cu consecinţe ireparabile în timpul muncii, venitul social minim garantat, toate având o natură juridică similară burselor studenţilor, alocaţiilor pentru copii şi mame etc.
- Guvernul deschide uşa legală pentru miniştrii penali. Proiectul de lege, inițiat de guvernul Cioloș
Politicienii condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie ar putea ocupa fotolii de miniştri dacă s-au reabilitat, scrie Adevărul, care citează dintr-un proiect de act normativ, denumit „Codul Administrativ”, depus în Parlament în noiembrie 2016. Potrivit documentului, elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale, vor putea face parte din Guvern persoanele care „nu au suferit condamnări penale, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea”. Proiectul Guvernului vine în contextul deciziei Curţii Constituţionale care spune că pot deveni miniştri persoanele care au fost reabilitate, amnistiate sau dacă fapta pentru care au suferit o condamnare a fost dezincriminată.
- Premierul Mihai Tudose a cerut simplificarea procedurilor pentru absorbţia fondurilor europene
Premierul Mihai Tudose le-a cerut miniştrilor Dezvoltării şi Fondurilor Europene, Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, să pregătească, cu prioritate, până la 20 septembrie 2017, simplificarea tuturor procedurilor necesare pentru absorbţia fondurilor europene, relatează Mediafax. Şeful Executivului a fost la Bruxelles și a avut mai multe întrevederi cu oficiali europeni. El a spus că va urmări personal tot acest efort de îmbunătăţire a absorbţiei fondurilor europene, deoarece este nevoie de acești bani pentru a susţine creşterea economică.
- INS: Taxele, impozitele şi contribuţiile sociale reţin peste 20% din bugetele gospodăriilor
Impozitele, contribuţiile la bugetele de asigurări sociale, cotizaţiile şi alte impozite şi taxe au deţinut, în anul 2016, o pondere de 20,3% din cheltuielile totale ale gospodăriilor, ridicându-se în medie la 513 lei lunar pe gospodărie, arată un studiu al Institutului Naţional de Statistică, citat de Economica.net. Locuitorii din Bucureşti şi Banat plătesc cel mai mult (3.020, respectiv 2.440 de lei lunar), iar cei din Moldova şi din sud-estul ţării – cel mai puţin (1.994, respectiv 2.068 de lei lunar), mai arată statisticile oficiale. „Necesitatea acoperirii prioritare a cheltuielilor impuse de producţia în gospodărie, a plăţii impozitelor şi contribuţiilor de asigurări sociale şi a satisfacerii nevoilor de bază de consum lasă prea puţine resurse pentru investiţii”, concluzionează autorii studiului „Coordonate ale nivelului de trai în România”.