1. Guvernul pregăteşte un impozit special pe venit pentru a strânge bani de locuinţe ieftine

Guvernul ia în calcul introducerea unui impozit special pe venit, pentru a strânge bani în vederea construcţiei de locuinţe la preţuri accesibile, scrie Capital, care citează un document aflat în lucru la Ministerul Dezvoltării. Banii încasaţi ar urma să fie gestionaţi de un Fond Naţional de Locuire, menit să ofere asistenţă financiară pentru dezvoltarea de locuinţe ieftine. În același document, se arată că Executivul pune problema introducerii unui alt impozit special pe venit, sau a unei taxe dedicate pe produse (precum cimentul). În aceeași ordine de idei, s-ar mai putea obţine şi din chiriile proprietăţilor deţinute de stat sau prin emiterea de obligaţiuni de către fond pe baza fluxului de venituri garantat din închirierea proprietăţilor statului.

2. Un deputat propune înfiinţarea unei comisii parlamentare care să controleze executarea hotărârilor CEDO

Un deputat propune înfiinţarea unei comisii parlamentare de control asupra executării de către Guvern a hotărârilor CEDO, care ar urma să se implice şi în punerea în acord a legilor declarate neconstituţionale cu deciziile Curţii Constituţionale, informează Mediafax.Parlamentarul este de părere că o comisie de control asupra executării de către Guvern a hotărârilor Curţii Europene ” ar sprijini eforturile României de a ieşi din topul statelor membre furnizoare de cauze Curţii Europene”.

3. 218 site-uri de comerț online, verificate în cadrul programului „In Ours Sites 2016”

218 site-uri și 419 persoane care desfășurau tranzacții online au fost verificate de polițiștii specialiști în investigarea criminalității economice, în primele 6 luni ale anului, în cadrul planului de acțiune „In Ours Sites 2016”, scrie Agerpres, care citează un comunicat al poliției. Scopul acțiunii – prevenirea și combaterea fraudelor financiare, schimbarea comportamentului fiscal al contribuabililor astfel încât să crească încasările fiscale la bugetul de stat. Oamenii legii le recomandă celor care cumpără produse din mediul online să verifice dacă site-ul oferă date de identificare complete — contact, adresă, cod de înregistrare fiscală etc., opinii ale altor cumpărători, condiții de livrare și de garanție.

4. Ministrul Muncii: Există suspiciuni de trafic de persoane în orfelinate

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat că în unele instituţii ale statului care au în sarcină  ocrotirea copiilor din sud-estul ţării există suspiciuni că s-ar fi făcut trafic de copii şi că ar exista o reţea de prostituţie-proxenetism care ar opera în aceste centre, conform Hotnews. Oficialul a precizat că a fost deschisă o anchetă în baza acestor informaţii. Despre alte cazuri recente, de copii supuşi traficului de persoane în scopul prostituţiei, Pîslaru spune că au fost deschise anchete în baza informaţiilor venite de la alte „instituţii de profil”.

5. Șeful ANAT: MAE le strică vacanțele românilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le strică vacanțele românilor și îi panichează fără motiv de fiecare dată când are loc o criză undeva, în lume, chiar dacă situația se rezolvă a doua zi, crede Alin Burcea, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), citat de Profit. MAE, mai spune Burcea, le dă oamenilor programul peste cap, „îi zăpăcește”, „îi înnebunește” și “dezinformează cu răutate”. Reprezentantul agențiilor de turism a dat exemplu criza din Turcia, când MAE a posat pe site, în acea noapte, că nu se zboară dinspre și spre Turcia, dar aeroporturile nu ar fi fost închise niciun moment. Conform datelor ANT, aproximativ 100.000 de români și-au cumpărat, pentru vara aceasta, pachete de vacanță pentru Antalya.

6. Ambasadorul Turciei în România: Gruparea din spatele loviturii de stat are 11 școli în România

Ambasadorul Turciei la București, Osman Koray Ertas, a declarat că responsabilul pentru puciul din țara sa este Fethullah Gulen, un „imam cu două fețe„, care patroneză școli în întreaga lume,  11 dintre acestea în România. Diplomatul, citat de Ziare.com, susține că pe de o parte, public, Fethulahh Gulen vorbește despre pace, însă susținătorilor săi le transmite, clandestin, să se ascundă și să aștepte momentul potrivit ca să ajungă la cârma Turciei. Ambasadorul a mai anunțat că Turcia a transmis SUA dosarul de extrădare pentru Fethulahh Gulen și a reiterate că imamul care locuiește în America este “dușmanul” țării sale.

7. Programul „Prima maşină“ a ratat startul. Ministerul Finanţelor vrea să-i crească atractivitatea

Un parlamentar a cerut Ministerului Finanţelor date despre programul ”Prima maşină”, adoptat de Executivul condus de Victor Ponta, la sfârşitul anului 2015, scrie Adevarul. Răspunsul oficial a fost că din luna ianuarie până în luna mai a acestui an, nu a fost emisă nicio garanţie în acest program de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, care rămâne neatractiv, chiar şi în al doilea an de la lansare. Printre factorii care fac ca acest program guvernamental să nu fie atractiv se numără, potrivit Ministerului de Finanțe, perioada de acordare a creditului, de 5 ani, faptul că aceste condiţii sunt foarte apropiate de cele ale pieţei financiare şi preţul de achiziţie la prima maşină, în Programul ”Prima Maşină”, nu depăşeşte 50.000 de lei, la care se adaugă TVA.

8. Call-center cu informații despre asigurări, burse de valori și pensii private

Autoritatea de Supraveghere Financiară şi-a deschis un call-center, care oferă informaţii gratuite românilor despre asigurări, burse sau pensii private, anunță Digi24.ro. Sistemul își propune să reducă timpul de aşteptare al consumatorului, să prioritizeze apelul în funcţie de zona de interes şi să ofere un acces facil la informaţii”, susţine autoritatea, într-un comunicat de presă. Cine sună la TelVerde al ASF va fi direcționat către una dintre cele 6 linii predefinite
– Asigurări; Pensii; Piața de capital; Abuz de piață și Alte informații sau Engleză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here