1. Guvernul pregătește o ordonanță de urgență pentru ca românii din străinătate să poată vota mai ușor
Premierul a anunțat că guvernul pregătește o ordonanță de urgență pentru a-i ajuta pe românii din străinătate să voteze mai ușor la alegerile parlamentare din toamnă, scrie Business24. Decizia a fost luată după ce Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat în mod repetat numărul românilor din diaspora care s-au înscris în Registrul Electoral pentru a putea vota la toamnă, iar datele au fost dezamăgitoare: mai puțin de 4.000 din cele 4 milioane de români care trăiesc dincolo de granițe au încheiat procedura.
2. Pasajul Sudului a fost trimis de primarul Capitalei la Curtea de Conturi
Primăria Capitalei anunţă că a cerut Curţii de Conturi un audit pentru a clarifica situaţia contractului de construcţie a Pasajului de la Piaţa Sudului, precizând că există o sumă pe care municipalitatea nu a achitat-o pentru lucrări întrucât nu a recunoscut cheltuielile indirecte aferente. Conform Mediafax, care citează declarațiile edilului Gabriela Firea, în discuţiile cu unităţile de implementare a proiectelor, cu consultanţii, proiectanţii şi constructorii s-a ajuns la concluzia că și Pasajul Piaţa Sudului dar și celălalt obiectiv, Penetraţia Splaiul Independenţei-Ciurel-A1 au termenele de finalizare depăşite. Reprezentanții muncipalității mai susțin că au apărut probleme legate de proiectare care nu au ţinut cont de existenţa în amplasament a reţelelor de utilităţi publice, dar au fost şi întârzieri cauzate de asigurarea decontării la termen a facturilor, întarzieri care pot fi imputate Primăriei Generale.
3. Vicepremierul consideră că aparatul de stat este “obez”
Guvernul a aprobat, miercuri, Strategia pentru dezvoltarea funcției publice pentru 2016 – 2020, a anunțat vicepremierul Vasile Dîncu, care vrea ca aparatul de stat să fie “suplu”, și nu “obez”, cum este acum. Conforma declarațiilor de la Guvern, citate de Agerpres, această nouă strategie nu înseamnă, neapărat, disponibilizări decât “după analize foarte clare”, pe fiecare domeniu. Oficialul a precizat că după ce va avea o evidență foarte clară a funcționarilor publici, se vor putea lua măsuri, pentru că nu se poate aplica un procent general la tot aparatul de stat.
4. Impactul Legii „51% produse românești”: Toate contractele din retail trebuie renegociate imediat, marii furnizori sunt favorizați, implicațiile fiscale majorează costurile
Toate contractele de pe lanțul furnizor, distribuitor, retailer trebuie renegociate de la intrarea în vigoare a Legii nr. 150/2016 privind comercializarea produselor alimentare, scrie Profit. Modificarea și abrogarea unor obligații, termeni și definiții, în principal interzicerea serviciilor și taxelor de promovare (taxele de raft), impun schimbarea modelului de business. Din acest motiv, politicile comerciale trebuie reconfigurate, iar soluția cea mai la îndemână va fi acordarea discounturilor, care îi va favoriza pe marii furnizori și va avea implicații fiscale de majorare a costurilor.
5. Ce substanţe toxice conţin legumele şi fructele pe care le consumăm? Greenpeace a publicat lista neagră a pesticidelor
Peste 200 din cele 520 de pesticide permise pe teritoriul UE sunt toxice pentru oameni şi mediu şi ar trebui înlăturate din uz, indică ultimul catalog intitulat „Lista neagră a pesticidelor în UE” lansat de Greenpeace Germania și citat de Economica.net. Mai bine de jumătate dintre pesticidele folosite şi permise acum în UE ar trebui interzise din cauza pericolului pe care îl reprezintă pentru sănătatea oamenilor şi pentru mediul înconjurător, atrag atenţia experţii independenţi care au lucrat la elaborarea acestui catalog. În afara celor 209 considerate cele mai periculoase, alte 111 pesticide ar trebui interzise imediat, pentru a proteja sănătatea oamenilor.
6. Fondul Proprietatea pune la bătaie 484 mil. lei pentru a-şi răscumpăra 5,24% din capital
Fondul Proprietatea a anunţat o ofertă publică de cumpărare a 575 milioane acţiuni proprii, la un preţ de 0,8420 lei, mai mare cu 7,6% decât preţul de închidere. FP a anunţat că va cumpăra atât acţiuni de la Bucureşti, cât şi GDR-uri de la Londra. Perioada de derulare a ofertei este între 3 august şi 7 septembrie. Valoarea ofertei este de 484,15 mil. lei.
7. Aproape 25.000 de depozite bancare ale unor persoane fizice depăşesc 100.000 de euro
În România existau, la finalul lunii iunie, 24.919 de depozite ale unor persoane fizice la bănci care depăşeau plafonul de garantare de 100.000 de euro, valabil în Uniunea Europeană, din totalul de aproape 14 milioane de depozite ale populaţiei, potrivit datelor publicate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) și analizate de Adevărul. Schema de garantare se aplică pentru depozitele de cel mult 100.000 euro ale persoanelor fizice şi juridice. Potrivit Fondului de Garantare, depozitele acoperite însumau 152 de miliarde de lei la 30 iunie 2016, cu circa 12 miliarde de lei peste nivelul de la 30 iunie 2015.