18 August, 2017

REVISTA PRESEI: Guvernul nu mai amână măsurile din Codul Fiscal, TVA scade la 19% din 2017

1. Guvernul nu mai amână măsurile din Codul Fiscal, TVA scade la 19% din 2017 dacă viitorul Executiv nu intervine

Guvernul nu va amâna măsurile din Codul Fiscal programate să fie aplicate de anul viitor, astfel încât TVA va scădea la 19% de la 1 ianuarie 2017, dacă viitorul Executivul nu își va începe până atunci activitatea și nu va amâna data, a anunțat ministrul Finanțelor, citat de Profit.ro. În urmă cu două zile, liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că i-a cerut premierului Cioloș ca taxa pe valoarea adăugată să nu mai scadă de anul viitor și să amâne reducerea accizelor la carburanți și eliminarea taxei pe construcții speciale, astfel încât PSD să își poată aplica propriul program de guvernare. Solicitarea i-a fost adresată în ideea că amânările trebuie decise în acest an și că este posibil ca viitorul Guvern, pe care PSD se pregătește să îl formeze, să nu își intre în atribuții până atunci.

2. Liviu Dragnea, PSD: Salariu minim pe economie creşte de la 1250 de lei la 1450 de lei; bursele pentru studenţi cresc de la 86 de lei la 200 de lei ca să nu mai stea tinerii să muncească prin baruri

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a susținut joi seară că de la 1 ianuarie noul Guvern va majora salariul minim pe economie de la 1250 de lei la 1450 de lei, scrie Ziarul Financiar. În acest moment, o treime din angajaţii din România sunt plătiţi cu salariul minim pe economie. De asemenea, Dragnea a anunţat un calendar de măsuri economice care vizează majorări de salarii, majorări de pensii, creşterea burselor pentru studenţi, reducearea TVA-ului pentru locuinţe, începerea construcţiei a opt spitale, și altele. Liderul PSD a prezentat într-o conferinţă de presă planurile pentru viitorul buget şi primele luni de guvernare.

3. Rezultate finale BEC: PSD are 221 de mandate de deputați și senatori, cu 12 mai puțin decât este nevoie pentru a avea majoritatea în Parlament

PSD are 154 mandate la Camera Deputaților, PNL – 69, USR – 30, UDMR – 21, ALDE – 20, PMP – 18, iar 17 deputați vor fi de la minorități, conform Hotnews. La Senat, PSD are 67 de mandate, PNL – 30, USR – 13, UDMR – 9, ALDE – 9, PMP – 8.  Astfel, numărul total al senatorilor și deputaților va fi 465, din care 329 de deputați și 136 de senator. 

4. Dragnea: Voi face propunerea de premier doar la consultările cu preşedintele Iohannis. Va fi în avantajul ţării

„Nu voi face această propunere de premier având în vedere un avantaj pentru mine sau un avantaj pentru preşedintele Iohannis, nici măcar pentru PSD”, a declarat liderul formațiunii la o conferință de presă, conform Economica.net. Dragnea a dăugat că propunerea de premier va fi făcută doar la consultările partidelor cu șeful statului. Întrebat dacă PSD va face o nouă propunere de premier în cazul în care preşedintele o va refuza pe prima, acesta a afirmat: „Nu va avea niciun motiv constituţional sau legal să refuze această propunere”.

5. Băncile reînvie creditul cu buletinul și intră pe nișa IFN-urilor

Bănci mari, care până de curând nici nu se gândeau foarte serios la creditele de consum, au început campanii agresive pe zona împrumuturilor de nevoi personale, scrie Capital, care a realizat un calcul  pentru un împrumut de 3.000 de lei contract pe 2 ani şi a ajuns la această concluzie. Mai interesant este că sumele pe care ele le oferă au scăzut până în apropiere de nivelul celor acordate de Instituţiile Financiare Nebancare (IFN). Astfel, băncile oferă astăzi sume chiar şi mai mici de 5000 de lei în baza creditelor de consum, iar procedurile de analiză pot dura şi doar câteva ore, în anumite situaţii. 

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu