1. Guvernul atacă la Curtea Constituţională sporurile și stimulentele bugetarilor

Legile care prevăd sporuri şi stimulente financiare pentru bugetarii din administraţie, din Ministerul Transporturilor şi Sănătate, precum şi cei care deţin titluri de doctor, au fost atacate la CCR de către Guvern, informează Mediafax. Guvernul a sesizat Curtea Constituţională a României cu privire la dispoziţiile proiectului de lege pentru modificarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, adoptat de Parlament în 22 iunie 2016, unul dintre amendamentele adoptate la acest proiect de lege vizând reglementarea acordării, pentru personalul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici și pentru demnitari, a unui spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de 50%, aplicat salariului de bază lunar.

2. Desființarea Pilonului II de pensii ar fi o decizie sinucigașă

Desființarea Pilonului II de pensii ar fi o decizie sinucigașă, iar pe măsură ce generația decrețeilor se va apropia de pensie (n.r. persoanele născute în anii ’60-‘70), presiunea în direcția păstrării unui sistem privat de pensii va fi în creștere, a explicat Radu Crăciun, director general BCR Pensii, citat de Agerpres. Reprezentantul băncii a a dăugat că dacă ne uităm la dinamica demografică, avem una dintre cele mai negative rate din Europa, desi, acum 34 ani, România era a treia cea mai tânără țară din Europa ca medie de vârstă, iar peste 15-20 de ani va fi a treia cea mai bătrână. În aceste condiții este clar că România are o problemă poate chiar mai gravă decât alte țări, care își pot permite să experimenteze soluții de genul acesta, să desființeze sistemul de pensii private.

3. Vânzările de mașini noi au crescut în primul semestru. Ce autoturisme și-au luat românii?

Înmatriculările de automobile noi au crescut cu 2,6% în primul semestru, piața bazându-se exclusiv pe “forțele” proprii, adică pe banii clienților și pe capacitățile dealerilor auto de livrare a comenzilor, rezultă dintr-o analiză a Hotnews, făcută pe baza datelor oficiale. Programul Rabla n-a contat deloc în primul semestru din acest an, dar vânzările de mașini noi tot au crescut. Deși vânzările Dacia au scăzut cu 14,9% în primul semestru, marca Dacia a rămas cea mai bine vândută în țara noastră, urmată de Skoda, Volkswagen, Ford și Renault.

4. BNR se opune proiectului guvernului privind contractele de credit oferite consumatorilor

Proiectul de ordonanță de urgență privind contractele de credit oferite consumatorilor și garantate cu bunuri imobile stabilește obligații suplimentare pentru creditori, fără că acestea să fie însoțite de un studiu de impact, scrie Profit.ro, care a intrat în posesia documentului trimis de BNR la guvern, ca atenționare. Cadrul legal propus poate avea și un efect negativ asupra modului de funcționare a pieței creditului, precum și o influență substanțială în ceea ce privește stabilitatea instituțiilor și a piețelor financiare, mai susțin reprezentanții Băncii centrale. Ei apreciază că actuala variantă a proiectului poate genera un clar dezechilibru contractual, care să încurajeze debitorii să nu își mai achite obligațiile de plată.

5. Premieră: Fondurile alocate programului RABLA au fost epuizate în mai puţin de o lună

Anul acesta, fondurile pentru tichetele electronice din „Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional” (RABLA CLASIC – 2016) au fost rezervate în mai puţin de o lună de când a fost lansat programul, scrie Zf.ro.  Administraţia Fondului pentru Mediu a anunţat că toate cele 13.000 de tichete electronice au fost rezervate de cetăţeni, în condiţiile în care programul a început din data de 14 iunie și s-a finalizat pe 7 iulie.  Dintre toate tichetele rezervate, peste 9.000 au îndeplinit toate cerinţele privind înscrierea la producători, validarea informaţiilor şi au fost finalizate procedurile de casare şi radiere.

6. Guvernul vrea cooperative de locuințe care lovesc în profitul dezvoltatorilor

Guvernul intenţionează să sprijine înfiinţarea de cooperative cărora să le pună la dispoziţie teren şi să subvenţioneze construcţia de locuinţe, schemă prin care se evită specula imobiliară şi profitul dezvoltatorilor, dar şi aspectul de ghetou al locuinţelor sociale, potrivit Strategiei de Locuire întocmite de Ministerul Dezvoltării și ciată de Capital.ro. Măsurile prezentate în Strategia Naţională de Locuire, un document la care lucrează ministerul Dezvoltării, vor schimba total regulile în ceea ce priveşte construcţia, finanţarea şi reabilitarea locuinţelor. Ideea guvernului este aceea de a susţine diferite comunităţi, fie că sunt rezidenţii unei localităţi, persoane care economisesc, angajaţi din industrii sau posturi specifice (care au în comun venitul mic), să înfiinţeze organizaţii non-profit prin care să construiască locuinţe în care membrii asociaţiei să locuiască sau pe care să le închirieze.

7. Bancherii vor să dea lecții judecătorilor

Reprezentanții bancherilor sunt nemulțumiți de deciziile din instanțe, care „restricţionează circulaţia capitalurilor, prin deciziile lor, fapt ce contravine legislaţiei comunitare europene, care trebuie aplicată cu prioritate faţă de dreptul intern„, scrie Bursa.ro. Ei propun și o soluție pentru magistrați – să le pună acestora specialiști din bănci la dispoziție, pentru dosarele care privesc activitatea bancară. Consiliul Patronatelor Bancare din România a trimis o scrisoare Curților de Apel și Consiliului Superior al Magistraturii, în care critică mai ales deciziile din procesele câştigate de consumatori pe conversia creditelor acordate în franci elveţieni la cursul istoric.

8. Fiscul va rambursa companiilor TVA de 1,2 miliarde lei în iulie

Jurnaliștii de la Economica.net citează Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, care a anunţat, luni, că rambursează companiilor din România, în luna iulie, peste 1,2 miliarde lei din taxa pe valoarea adăugată iar marţi va fi achitată prima tranşă, în valoare de 419,6 milioane lei
. Următoarea tranşă va fi achitată pe 29 iulie și este în valoare de 603,09 milioane lei. Sunt cuprinse toate deconturile de TVA înregistrate până la 6 iunie 2016, cu excepţia celor aferente operaţiunilor de import soluţionate până la 27 iunie 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here