1. Formularul ANAF pentru TVA va intra în vigoare de la 1 iulie într-o formă simplificată

Noul formular 088 va fi mult simplificat față de varianta propusă pentru dezbatere publică, a declarat, în exclusivitate pentru Profit.ro, Dragoș Doroș, președintele ANAF. Oficialul a spus că una dintre cele mai importante schimbări este că ANAF nu va mai cere contribuabililor niciun document care se află deja în posesia instituției. Modificările au fost făcute după ce mediul de afaceri a reclamat procedurile administrative foarte greoaie care au dus la invalidarea și refuzul de intrare în sistemul de TVA pentru aproape jumătate dintre aplicanți.

2. 33.000 de militari vor primi cu 50% mai mult la solda de merit

33.000 de angajați ai MApN vor primi, începând cu luna august, 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit în plată la nivelul anului 2009, a declarat ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc. El s-a referit la modificările și completările aprobate miercuri de Guvern la Ordonanța de Urgență nr. 57/2015, care vor înlătura anumite inechități salariale și în instituțiile militare, notează Agerpres.

3. Terenurile agricole vor fi cadastrate cu prioritate

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANPCI) va promova o lege care să faciliteze cadastrarea cu prioritate a terenurilor agricole, a declarat Radu Codruţ Ştefănescu, directorul general al instituţiei, într-un interviu acordat revistei Capital. La sfârșitul lunii mai, erau cadastrate doar 14,72% din terenurile agricole ale României. Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF), care vizează înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România până în 2023, este foarte important  pentru fermieri.

4. Codul  Fiscal, modificat din nou

Ministerul Finanţelor Publice va modifica, prin Ordonanţă de Urgenţă, Codul Fiscal, în vederea clarificării situaţiei legate de impozitarea transferului de proprietate prevăzut de Legea dării în plată, au declarat inițiatorii proiectului, citați de jurnaliștii de la Bursa. Ei au precizat că pentru lămurirea nedatorării impozitului la darea în plată, se va emite o ordonanţă de urgenţă care va modifica textul Codului Fiscal astfel încât să nu plătești impozit dacă nu obţii niciun venit.  Forma finală a proiectului de OUG care va modifica articolul 111 din Codul Fiscal va fi făcută publică săptămâna viitoare.

5. Bugetarii care au lipsit un an de la serviciu își vor putea lua concediul de odihnă anual

Salariaţii din administraţia publică, din regiile autonome şi din unităţile bugetare care au lipsit de la serviciu un întreg an calendaristic, fiind în concedii medicale sau în concedii fără plată, vor putea beneficia de concediul de odihnă anual, a decis Guvernul. Mediafax scrie că România se conformează, astfel, Directivei 2003/88/CE privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru.

6. România, lider la inegalitate socială în Uniunea Europeană

Cea mai mare diferență de venituri între bogaţi şi săraci este înregistrată în țara noastră, conform datelor Eurostat, care a analizat informațiile din toate statele din Uniunea Europeană. Tot pe locurile codașe, dar înaintea României, se află Bulgaria şi Spania, menționează Digi24. Datele arată că inegalitatea  înregistrată este de șapte ori mai mare între cei mai bogați 20% locuitori, față de cei mai săraci 20%.

7. Legea supermarketurilor va scumpi alimentele, avertizează economiștii

Mai mulți economiști sunt de părere că legea adoptată de Parlament și trimisă spre promulgare, conform căreia marile lanțuri de magazine trebuie să aibă pe rafturi 51% produse românești, va avea un efect negativ asupra consumatorilor.  Ei au explicat, pentru Ziare.com, că odată ce impui unui comerciant ce anume să vândă, iar pe de altă parte, reduce libertatea de a alege a consumatorului, nu poți obține o abundență mai mare de bunuri, ci o diminuare a ofertei, care înseamnă, automat, creșterea prețurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here