REVISTA PRESEI: Fiscul va publica lista cu firmele implicate în reţele de evaziune fiscală

Traian Dobre
05 ianuarie 2017 4 min read
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va face publică “lista neagră” a firmelor implicate în reţele de evaziune fiscală, astfel încât partenerii de afaceri să afle din timp şi să evite să mai facă afaceri cu acestea...

1. Fiscul va publica lista cu firmele implicate în reţele de evaziune fiscală

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va face publică “lista neagră” a firmelor implicate în reţele de evaziune fiscală, astfel încât partenerii de afaceri să afle din timp şi să evite să mai facă afaceri cu acestea, a declarat Viorel Ştefan, noul ministru de Finanţe, citat de Mediafax. El a mai arătat, la audierile din Parlament, că actualele prevederi permit Fiscului să ia măsuri împotriva tuturor firmelor aflate în relaţie cu o companie acuzată de evaziune. Fostul ministru de Finanţe, Eugen Orlando Teodorovici i-a sugerat ministrului propus de PSD să existe şi o “listă a ruşinii”, cu firmele care au de încasat bani de la stat.

2. Noii miniștri își preiau ministerele joi dimineață, iar vineri  va fi prima ședință de guvern

Premierul Sorin Grindeanu le-a spus, miercuri seară, miniștrilor săi, să-și preia joi dimineață, ministerele, urmând ca vineri să aibă loc următoarea ședință de guvern, anunță Agerpres. După ceremonia de învestire de la Cotroceni, cabinetul Grindeanu s-a reunit pentru o ședință formală, la Palatul Victoria. Premierul le-a cerut miniștrilor ca până vineri, să facă fiecare un inventar la ministerul său, pe care să îl prezinte la prima ședință de guvern. 

3. Reduceri de taxe și facilități sociale, dar și creșterea plafonului pentru plata TVA, pregătite de Finanțe

Reduceri de taxe și facilități sociale sunt pregătite de ministrul Finanțelor să fie aplicate din primele luni ale acestui an, relevă documentele cu care acesta s-a prezentat în Parlament pentru a fi avizat în funcție, citate de Profit.ro. Este avută însă în vedere și creșterea plafonului de la care este plătită TVA. Pe listă au fost incluse măsuri precum TVA zero la vânzarea de locuințe, materii prime în agricultură și publicitate, eliminarea impozitului pe venit pentru angajații sezonieri, impozit pe profit de 1% pentru unele microîntreprinderi, creșterea pensiei minime, Legea redevențelor, actualizarea listei medicamentelor compensate.

4. Vom avea cel mult 50 de taxe. Toate vor fi incluse în Codul Economic, care nu va fi schimbat cinci ani

Legislaţia fiscală va fi unificată în acest an într-un Cod economic ce urmează să fie definitivat la jumătatea lui 2017, pentru a intra în vigoare la 1 ianuarie 2018, şi care va conţine maximum 50 de taxe, conform analizei făcute de Economica.net, pe marginea declarațiilor noului  ministru al Finanţelor Publice. Astfel, legile cu caracter economic vor fi impuse într-un Cod economic al României, care va intra în dezbateri parlamentare la 1 aprilie, pentru ca la 1 iulie să fie votat și publicat în Monitorul Oficial. Potrivit oficialului de la guvern, aplicabilitatea codului este revăzută pentru perioada 2018 - 2022, pentru "a asigura predictibilitate pentru cei dispuşi să facă afaceri în România".

5. Tendinţe 2017. Creşterea economică se va domoli, finanţele publice vor fi sub presiune, cursul va rămâne stabil, dobânzile vor creşte uşor

Creşterea economică se va domoli, dar va rămâne înaltă, cursul va rămâne stabil, dobânzile vor creşte uşor, dar nu de speriat, conform specialiștilor consultați de Ziarul Financiar. Dacă nu se fac greşeli majore, 2017 ar trebui să fie un an bun pentru economie, pentru că vom avea creştere economică de 5%. Aceasta a fost construită însă pe un avans al consumului fără precedent în postcriză - undeva spre 10%, avans generat de reducerea TVA cu 4 puncte, de majorarea salariilor în sectorul public şi a salariului minim, ceea ce a condus la o creştere de salarii în economie de aproximativ 14%. Finanţele publice vor avea deficitul bugetar sub cel prevăzut de legile bugetului.

6. Imobiliarele retrăiesc vremurile dinaintea crizei

În 2017, sectorul rezidenţial este cel care pare să fie în prim-planul pieţei imobiliare, scrie Capital, care citează bancherii care dau date oficiale ale creditelor imobiliare. Aceștia semnalează că evoluţia recentă a preţurilor ridică problema sustenabilităţii acestora, în contextul unei cereri în continuă creştere. Semnalul de avertisment este dat de rata de creştere anuală a preţului locuinţelor din România, care a înregistrat anul trecut o evoluţie peste valorile medii de la nivel european. Preţurile au crescut cu 7,1%, comparativ cu media UE de 4% şi cu media zonei euro de numai 2,9%.

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo
b b