1. Firmele cer majorarea subvenției pentru ucenici la 500 lei. Doar costul birocratic pentru primirea subvenției ajunge la 57 lei lunar

Firmele care angajează ucenici sunt influențate negativ de cheltuielile aferente, în special de costul forței de muncă, în timp ce costurile pentru stat sunt la un nivel scăzut, ucenicii cerând remunerații mai mari decât salariul minim pe economie, relevă un studiu guvernamental analizat de Profit.ro.  În consecință, firmele au cerut majorarea subvenției primite de la stat pentru angajarea și formarea ucenicilor, de la 300 la 500 lei. Angajatorul care încheie un contract de ucenicie la locul de muncă poate primi lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pe perioada derulării contractului, o subvenție care în prezent se ridică la 300 lei. Ucenicul trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 16 și 25 ani și să fie angajat pentru o perioadă cuprinsă între cel puțin 1 an și până la 3 ani.

2. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: Guvernul să cumpere “Cumințenia Pământului” din cei 80% pe care îi dă BNR la buget

Mugur Isărescu a declarat că pentru cumpărarea “Cuminţeniei Pământului”, ar putea fi folosiţi banii pe care BNR îi dă, anual, către bugetul de stat, adică 80% din profit, echivalentul a câteva sute de milioane de euro. Conform Bursa, guvernatorul BNR a precizat că, dacă s-ar recurge la această soluţie, nu s-ar mai lungi discuţia pe marginea achiziţionării operei lui Brâncuşi, pentru că „nu sunt 5 milioane de euro, ci câteva sute de milioane de euro„.

3. Oamenii de afaceri din România avertizează: Singura soluţie pentru a recupera decalajul faţă de Vest, schimbarea structurii economiei

Singura soluţie pentru ca România să recupereze din decalajul care o desparte de statele din Vest este să schimbe structura economiei, este de părere Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), citat de agenția Mediafax. Reprezentantul oamenilor de afaceri mai susține că nici majorările salariale ale bugetarilor nu sunt o soluţie, pentru că ajută, pe moment, doar acest sector, însă nu ajută economia per ansamblu. În plus, structura salariaţilor este disproporţionată în contextul în care țara noastră are 1,2 milioane de bugetari, adică 25% din totalul numărului de salariaţi.

4. Criza transportatorilor: Un deputat cere audierea în Parlament a conducerii ASF

Un deputat a declarat că va propune, în noua sesiune parlamentară, audierea conducerii Autorității de Supraveghere Financiară de o comisie de specialitate, având în vedere situația transportatorilor rutieri, care ”sunt nevoiți să suporte creșteri spectaculoase ale RCA-ului”. Deputatul Mircea Drăghici, citat de Agerpres, mai susține că dacă în urmă cu 4 luni, un transportator plătea asigurarea pentru un cap tractor undeva în medie la 1.500 euro (echivalent în lei), în prezent achită undeva la 5.800 euro, aceste cifre fiind mai mult decât grăitoare în legătură cu “birurile” impuse celor care se ocupă de transporturi. Potrivit acestuia, ASF trebuia să vină în Parlament cu cel puțin trei soluții privind situația celor două companii Astra și Carpatica, dar și pentru RCA.

5. Pensia medie în România a fost de 931 de lei în luna iulie

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a anunţat că pensia medie încasată în luna iulie în România de un beneficiar al sistemului de asigurări sociale de stat a fost de 931 de lei, notează Capital. Nivel a rămas nemodificat de la începutul acestui an, dar este însă în creştere cu peste 5% faţă de iulie 2015, când o pensie medie era de 886 de lei. Pensia încasată de persoanele pensionate la limita de vârstă a fost ceva mai mare în luna iulie a acestui an, respectiv 1.066 lei. Totodată, pensia anticipată s-a situat, în medie, la 1.106 lei/lună, iar ajutorul social mediu încasat de beneficiarii sistemului în luna iulie a acestui an a fost de 231 de lei pe lună.

6. Friptura de porc devine o delicatesă. Preţul a crescut cu peste 50% de la începutul anului

Preţul cărnii de porc a crescut cu o medie de 54% de la începutul acestui an, după ce excedentul de carne de porc de pe piaţă a scăzut, scrie Ziarul Financiar. Specialiștii citați în articol susțin că marii producători de carne de porc din UE preferă să exporte în Asia,  procentul fiind cu 20% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului precedent. Alţi factori care au contribuit la această creştere de preț  este consumul crescut de carne de porc proaspătă din perioada verii,  un fenomen care are loc în fiecare an.

7. Ministerul Finanțelor dă ajutoare de stat companiei producătoare de mașini de la Craiova

Ministerul Finanțelor Publice propune o nouă modificare a OUG nr. 109/2008, cadrul legal prin care s-a acordat un ajutor de stat de 75 de milioane de euro companiei Ford Romania, pentru implementarea și finalizarea proiectelor de investiții în fabrica de automobile și fabrica de motoare de la Craiova, în valoare totală de 869 milioane de euro. Conform Hotnews, modificarea constă în prelungirea până la data de 31 decembrie 2025 a perioadei de realizare a producției asumate de automobile, deși, conform primei înțelegeri, compania ar fi trebuit să realizeze această producție între 2013 și 2017.

8. Statul caută manageri bine plătiţi

Ministerul Finanţelor caută ocupanţi pentru conducerea a două bănci şi trei societăţi deţinute de stat, care au unele dintre cele mai bine plătite posturi din România, anunță Digi24. Selecţia va fi făcută de o companie de recrutare, care va primi pentru aceste selecții mai mult de jumătate de milion de lei. Este vorba despre 9 membri pentru Consiliul de Administraţie al CEC Bank, 7 administratori pentru Eximbank şi alţi 18 pentru Fondul de Garantare a Creditelor, la Fondul de Contragarantare dar şi la Imprimeria Naţională. Conform datelor oficiale ale Guvernului, un membru al CA-ului de la Eximbank are, de exemplu, o indemnizație de 16.000 euro pe lună.

] ]>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here