1. Modificări Codul Muncii: Va fi dublată perioada de interzicere la angajare în firmele care fac concedieri colective

Firmele care au efectuat concedieri colective nu vor putea angaja alte persoane pe locurile celor concediați timp de 3 luni de la momentul desfacerii contractului de muncă, dublu față de actuala perioadă de așteptare, de 45 de zile, impusă astăzi în Codul Muncii, conform ultimelor discuții dintre patronate și sindicate pentru modificarea Codului, confirmate de Profit.ro. Codul Muncii actual prevede că “în termen de 45 de zile calendaristice de la data concedierii, salariatul concediat prin concediere colectivă are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reînființat în aceeași activitate, fără examen, concurs sau perioadă de probă”. Această prevedere se traduce practic prin faptul că un angajator nu poate angaja pe altcineva, pe un post desființat prin concediere colectivă, timp de 45 de zile. Acum va fi introdus un termen mult mai mare, în care unui angajator îi va fi interzis să decidă noi angajări pe posturile respective.

2. Cine este Sevil Shhaideh, propunerea PSD pentru funcția de prim-ministru?

Sevil Shhaideh, propunerea anunțată de Liviu Dragnea pentru funcția de prim-ministru, a fost în 2015, timp de 6 luni, ministrul Dezvoltării, preluând mandatul chiar de la Liviu Dragnea, ce demisionase ca urmare a condamnării din prima instanță în dosarul Referendumului. Hotnews scrie că anterior, a fost secretar de stat în același minister, iar înainte a fost director de servicii în cadrul CJ Constanța, mai bine de 10 ani. Shhaideh a fost primul ministru post-decembrist care a depus jurământul cu mâna pe Coran, iar martori la nunta cu sirianul Akram Shhaideh, al doilea soț, i-au fost Nicușor Constantinescu și Liviu Dragnea.

3. Parlamentul şi-a ales conducerea. Tăriceanu a rămas președinte la Senat, Dragnea e la deputați

Senatorii i-au ales pe cei 12 membri ai Biroului Permanent, şase dintre ei fiind social-democraţi, în timp ce ALDE, cu excepţia funcţiei de preşedinte, nu are niciun alt membru în conducere, conform Mediafax. Președintele Senatului a fost votat Călin Popescu Tăriceanu. Și la Camera Deputaților au fost aleși, cu 312 voturi pentru și 3 împotrivă, membrii Biroului Permanent. PSD deține în Biroul permanent al Camerei trei posturi de vicepreședinte, două de secretar, unul de chestor, în timp ce PNL are un post de vicepreședinte, unul de secretar, iar USR un secretar și UDMR, ALDE și PMP — câte un chestor, conform algoritmului parlamentar. Președintele Camerei Deputaților este Liviu Dragnea, liderul PSD.

4. Guvernul a alocat peste 273 de milioane de lei pentru refacerea infrastructurii afectate de inundații în 29 de județe

Executivul a anunțat, conform Agerpres, alocarea din bugetul fondului de intervenție a sumei de 273,9 milioane lei pentru bugetele locale ale unor unități administrativ-teritoriale din 29 de județe. Fondurile sunt necesare pentru refacerea infrastucturii afectate de calamitățile naturale produse de inundații în aceste 29 de județe. Suma alocată va fi destinată pentru refacere de drumuri județene, comunale sau sătești, refacerea de străzi, poduri și podețe. Printr-o altă Hotărâre de Guvern, s-au luat măsuri pentru asigurarea alimentării cu energie termică în sistem centralizat în Arad, Bihor, Constanța și Galați.

5. Primăria Capitalei va cumpăra 400 de autobuze, 100 de troleibuze şi 100 de tramvaie

Consilierii municipali ai Capitalei au adoptat două hotărâri în baza cărora se vor achiziţiona 400 de autobuze, 100 de troleibuze şi 100 de tramvaie, scrie Economica.net. Edilul Capitalei, Gabriel Firea a anunțat că achiziţia trebuie completată cu măsuri precum: realizarea benzilor unice, construirea de parcări la intrarea în Capitală şi lângă staţiile de metrou, o colaborare mai eficientă cu Brigada Rutieră, cu Poliţia Locală, Municipală şi de sectoare, pentru fluidizarea traficului.

6. Românii ar putea plăti rate mai mari din ianuarie 2017

Începând din luna ianuarie, împrumuturile în lei cu dobândă variabilă s-ar putea scumpi, pentru că indicatorul ROBOR la 3 luni – componentă a costului de rambursare – a atins nivelul maxim al ultimelor aproape şase luni. Adevărul Economic scrie că în luna ianuarie, băncile comerciale reaşază indicatorii pentru creditele în lei cu dobândă variabilă, iar componenta ROBOR la trei luni a ajuns din nou la peste 0,8% pe an, nivel maxim al ultimelor aproape şase luni, astfel că ratele ar putea di mai mari şi pentru împrumuturile noi, dar şi pentru cele aflate în derulare.

7. Masa de Crăciun. Cât costă acelaşi coş de produse la Mega Image, Billa, Auchan, Carrefour, Cora şi Kaufland

Cora este cea mai ieftină reţea de comerţ modern, în timp ce Mega Image este cea mai scumpă, conform prețurilor de la raft, analizate de Ziarul Financiar, în baza unui coş de cumpărături în care au fost puse aceleaşi alimente care pot fi folosite la masa de Crăciun sau de Anul Nou. Un coş cadou pentru perioada sărbătorilor are cel mai mic preţ la Kaufland. La polul opus se situează Billa, unde un asemenea coş are cel mai mare preţ. După efectuarea tuturor calculelor, cel mai ieftin coş pentru masa de Crăciun s-a dovedit a fi cel de la hipermarketul Cora, cu un total de 100,5 lei. La polul opus se situează Mega Image, cu o sumă totală de 110,68 lei, achitată pentru aceleaşi cumpărături.

8. Fosta perlă a litoralului românesc din stațiunea Olimp a fost vândută cu 10 milioane de euro

Lanţul Phoenicia, deţinut de omul de afaceri Mohammad Murad, a preluat complexul Amfiteatru-Panoramic-Belvedere, din staţiunea Olimp, de la antreprenorul Josef Goschy. Valoarea tranzacţiei a fost de aproximativ 10 milioane de euro, iar Murad spune că va mai investi alte 15 milioane de euro, scrie Capital. Ansamblul a fost cumpărat, în urmă cu câțiva ani, cu 30 de milioane de euro, apoi scos la vânzare cu prețuri din ce în ce mai mici. Noul proprietar, Mohammad Murad a declarat că mizează să-I atragă la Olimp pe românii care merg de obicei în străinătate în concendiu şi pe turiştii străini, preoponderent israelieni, italieni, spanioli şi turci care vin la noi.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here