1. Euro, în creștere continuă

Criza politică declanșată compromite fondurile europene și investițiile străine, scrie Capital. După refuzul premierului de a-și da demisia, piețele financiare au reacționat. Astfel, cursul euro-leu a ajuns la maximul ultimilor cinci ani, iar analiștii și mediul de afaceri avertizează că vor fi afectate negativ investiţiile şi absorbţia fondurilor europene. Joi, săptămâna trecută, un euro ajunge, potrivit BNR, la o cotaţie de peste 4,58 de lei.

2. Mai mulți bani în România, mai mulți angajați

Angajatorii români plănuiesc să îşi sporească numărul de angajaţi în următorul trimestru al acestui an, industria prelucrătoare, comerţul, administraţia publică şi serviciile sociale fiind cele mai optimiste sectoare în ceea ce priveşte intenţiile de angajare. Adevărul citează Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă, conform căruia prognoza de angajare pentru cel de-al treilea trimestru al acestui an este pozitivă în toate regiunile ţării, iari în nouă din zece sectoare de activitate, aproape o treime dintre angajatorii din România plănuiesc să-şi sporească numărul de angajaţi în următorul trimestru. Doar 7% dintre angajatori au de gând să facă reduceri de personal şi 64% nu intenţionează nici o schimbare.

3. Drumul expres Craiova-Pitești
Întregul proiect al drumului expres Craiova-Piteşti a fost trimis la ANAP, Autoritatea Naţională pentru Achiziţii Publice, pentru validare. Ce localităţi va tranzita şi cât va costa construirea acestuia notează jurnaliștii de la Mediafax, care citează un comunicat al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Totodată, a fost înaintată documentaţia pentru proiectarea şi execuţia tronsoanelor 3 şi 4 ale drumului expres Craiova-Piteşti. Întregul proiect, cu o lungime de 121,115 km, are o valoare estimată de 3,.77 miliarde de lei fară TVA.

4. Creșterea traficului la Aeroportul Otopeni

Pasagerii care vor călători în această vară cu avionul sunt sfătuiți să vină la aeroport cu 3 ore înainte de decolare, conform unei informări a Companiei Aeroporturi București (CNAB), citate de Agerpres. Oficialii companiei spun că măsura este recomandată în urma creșterii considerabile a traficului în această perioadă estivală. La mijlocul lunii mai, CNAB anunța că aeroporturile Capitalei — Henri Coandă și Aurel Vlaicu — au fost incluse de Airports Council International-Europe în top 5 european al aeroporturilor care au înregistrat cea mai mare creștere a traficului aerian în primul trimestru din 2017.


5. R
ED-ALERT

Hotnews prezintă RED-ALERT, un proiect finanțat de Comisia Europeană, pentru combaterea propagandei teroriste din mediul online. Conform ultimelor date, în prezent, 90% din activitatea teroristă în mediul online se desfășoară prin intermediul site-urilor de socializare, grupările având scopuri diverse, precum război psihologic, propagandă, strângere de fonduri, recrutare, mobilizare, schimb de informații, planificare, coordonare, manipulare de date și dezinformare. Solutia RED-Alert va permite instituțiilor de aplicare a legii să desfășoare acțiuni coordonate în timp real la nivel european, asigurând, în același timp, și confidențialitatea datelor cetățenilor.

6. Reducerea costurilor și reducerea evaziunii fiscale, prioritățile ANAF
Fiscul vrea să dezvolte în următorii ani componenta de analiză de risc pentru selectarea țintelor controalelor, astfel încât resursele antifraudă să se ocupe de un număr mic de cazuri complexe, cu soluționare mai rapidă în instanță, potrivit strategiei ANAF pentru perioada 2017-2020, citată de Profit.ro. În plus, șefii ANAF sunt nemulțumiți și de suprapunerile în ce privește controalele. Obiectivele Fiscului pentru reducerea evaziunii fiscale și a economiei subterane.

7. Românii cumpără vechime

Economica.net
citează surse oficiale din Cadrul Casei Naționale de Pensii care au declarat că peste 20.000 de români şi-au cumpărat retroactiv vechime la pensie, în primele şapte luni de la intrarea în vigoare a legii care le permite acest lucru. În medie, românii au cumpărat peste doi ani vechime la pensie, au 55 de ani şi au plătit circa 6.300 de lei cotizaţii la pensie, conform acelorași date.

8. Afacerile, în creștere
Comercianţii din România fac afaceri anuale de 100 de miliarde de euro, scrie Ziarul Financiar. Comerţul cu ridicata, cu amănuntul şi cel auto a ajuns, în 2016, la afaceri de peste 100 de miliarde de euro, potrivit estimărilor ZF, sectorul fiind de departe cel mai important ca pondere în businessul total al companiilor din România. În 2015 cifra de afaceri totală a firmelor locale a fost de 1.222 mld. lei (275 mld. euro), iar pentru anul trecut este posibil să fi ajuns la 300 mld. euro, potrivit analiștilor.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here