• Senatul a aprobat legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară
Senatul a aprobat, luni, legea privind abilitarea Executivului de a emite ordonanțe în vacanţa parlamentară, în domenii care nu fac obiectul legilor organice, informează Mediafax. Senatorii opoziţiei au reclamat că România nu are un Guvern votat în Parlament şi au catalogat situaţia ca fiind ”un teatru al absurdului”.

  • Legea privind reducerea vârstei de pensionare pentru persoanele din Slatina, Turnu Măgurele, Râmnicu Vâlcea, promulgată
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, informează un comunicat al Administrației Prezidențiale, citat de Agerpres. Legea prevede ca și persoanele care locuiesc în localitățile Slatina, Turnu Măgurele și Râmnicu Vâlcea să beneficieze de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare. Camera Deputaților a adoptat, în 23 mai, în calitate de for decizional, inițiativa legislativă în acest sens.

  • Mihai Tudose, evaziune fiscală în cazul doctoratului plagiat. Premierul propus de PSD a făcut 11 cursuri în 10 ani, în timp ce era deputat
Jurnaliștii de la România Liberă au analizat CV-ul noului premier și au dezvăluit, în ediția de marți a cotidianului, că Mihai Tudose a terminat prima facultate la 30 de ani la o universitate privată, iar titlul de doctor, obținut în anul 2010 în domeniul Științelor Militare la Academia Națională de Informații, este suspect de plagiat. Un sfert din lucrare, aproximativ 50 de pagini, este copiat dintr-o altă lucrare de doctorat, susținută în 2009 de comisarul-șef Radu Andriciuc, la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”. De altfel, ofițerul de poliție a recunoscut public că Tudose i-a cumpărat teza de doctorat.

  • Șefi noi peste asigurări și pensii private. Președintele comisiei de buget a Camerei Deputaților și fostul soț al Olguței Vasilescu, votați în comisii pentru conducerea ASF
Leonardo Badea, președintele Comisiei de buget-finanțe a Camerei Deputaților, a fost votat pentru postul de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară, în comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament. Conform Profit.ro, pentru poziția de prim-vicepreședinte al instituției a fost votat Ovidiu Wlassopol, fostul soț al Liei Olguța Vasilescu, în prezent consilier al lui Mircea Ursache, membru în boardul ASF. Discuțiile continuă și marți, 27 iunie, în comisiile reunite de buget-finanțe din cele două camere.
 
  • Energia electrică pentru consumatorii casnici se va scumpi cu 11,6% în Bucureşti, de la 1 iulie
După ajustarea de tarif anunţată vineri, ca urmare a preţurilor mari la energie din această iarnă, factura consumatorilor casnici din Bucureşti alimentaţi în sistem de serviciu universal, adica marea majoritate, va creşte cu 11,6%, conform Economica.net. ANRE a hotărât vinerea trecută scăderea cu 5,16% a tarifelor reglementate aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților casnici care nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate, dar şi creşterea medie a tarifelor de tip componentă de piaţă concurenţială, aferente aceluiaşi tip de consumatori, cu 8,53%. Majorările intră în vigoare la 1 iulie, iar noile tarife sunt valabile până la finalul lunii septembrie.

  • Cum te asiguri că îţi primeşti banii în caz de accident auto
Noua lege RCA, promulgată recent de către preşedintele Klaus Iohannis, pune la dispoziţia şoferilor, în premieră, o metodă prin care pot fi aproape 100% siguri că îşi vor primi integral şi la timp despăgubirea în cazul în care sunt implicaţi în accidente rutiere pe care nu le-au provocat. Capital scrie că această soluţie se numeşte decontare directă şi ar trebui să devină operaţională până cel târziu în toamnă, după ce ASF şi asigurătorii vor finaliza normele de aplicare a legii RCA. Şoferii vor avea posibilitatea să se îndrepte, la costuri sub tarifele CASCO, către firmele de asigurare fără probleme finaciare şi fără reclamaţii la ASF, asigurându-se, astfel, că vor primi despăgubirea.

  • Fondul Proprietatea îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea porturilor
Fondul Proprietatea (FP) îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să trimită legea porturilor la Curtea Constituţională sau la reexaminare în Parlament, invocând faptul că aceasta încalcă principiile economiei de piaţă liberă, dispoziţii constituţionale şi per­mite un transfer de la companiile de stat către operatorii portuari privaţi. Ziarul Financiar publică opiniile reprezentanților conducerii FP, care susțin că numai în cazul portului Constanţa, pierderile din încasarea chiriilor derizorii stabilite în baza tarifelor plătite în prezent de primii cinci operatori portuari ar ajunge la circa 26 milioane euro pentru următorii zece ani. 

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here