• Ministrul Apărării confirmă valul de pensionări, dar susţine că pensiile militarilor nu vor scădea
Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a declarat că valul de pensionări din Armată are la bază faptul că foarte mulţi militari au auzit că se poate schimba baza de calcul şi că ar putea să ia pensii mai mici, el dând, însă, asigurări că algoritmul va fi menţinut, iar pensiile nu vor scădea. Mediafax citează declarațiile ministrului care a mai spus că valoarea pensiei nu trebuie să depăşească 100% din baza de calcul şi nu vor fi afectate în niciun fel pensiile aflate în plată, acestea rămânând la valoarea actuală, în cazul unor modificări legislative. Agerpres ( scrie, citând aceleași declarații ale oficialului de la MApN, că la rectificarea bugetară din august, ministerul va avea peste 500.000 lei majorare pentru plata drepturilor salariale și acordarea voucherelor de vacanță.

  • Numărul sectoarelor în care angajatorii sunt obligați să încheie cu salariații contracte colective de muncă va fi semnificativ majorat, de la 30 la peste 100 

Relația angajator-angajat va fi modificată în perioada imediat următoare prin extinderea semnificativă a numărului de sectoare de activitate pentru care legea va permite negocierea și încheierea contractelor colective de muncă, anunță Profit.ro. Astfel, Guvernul pregătește extinderea substanțială a numărului de sectoare în care va permite astfel de contracte, de la 30 la peste 100. Conform legii, drepturile salariaților din contractele individuale nu pot fi inferioare celor stabilite prin contractele colective de muncă.

  • Din 29 de produse alimentare, au fost identificate 9 cu standarde duble în România şi UE
Autorităţile române au descoperit nouă din 29 de produse alimentare care aveau standarde duble din punct de vedere calitativ în România şi în câteva ţări din UE, în urma analizelor comparative, au declarat directorul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară şi ministrul Agriculturii, Petre Daea. Oficialii au subliniat că nu vor fi dezvăluite numele producătorilor sau al comercianţilor implicaţi, iar produsele nu pot fi retrase de pe piaţă. Conform News.ro, rezultatele vor fi transmise Comisiei Europene căreia i se va solicita accelerarea proceselor de reglementare, astfel încât să să se poată lua măsuri în privința produselor care au standarde duble.

  • Ministrul Sănătății propune schimbarea din funcție a sefilor Direcțiilor de Sănătate Publică din 5 judete, unde rata de vaccinare este sub 50%
Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a propus schimbarea din funcție a cinci directori executivi și a directorilor executivi adjuncți de sănătate publică din județele Caraș Severin, Hunedoara, Neamț, Prahova și Ilfov, în care rata de vaccinare este sub 50%. Ceilalți șefi de direcții din țară au primit un avertisment scris, potrivit unui comunicat al ministerului, citat de Hotnews.ro. Oficialii au declarat că obiectivul asumat de România privind acoperirea vaccinală împotriva rujeolei este de 95%, un nivel care asigură protecția deplină a populației împotriva cazurilor de epidemie. Un raport al Ministerului Sănătăţii privind programul naţional de vaccinare arată că 224.202 copii, cu vârste între 9 luni şi 9 ani, sunt restanţieri la vaccinare.

  • ASF a aprobat normele metodologice aferente noii legi a poliţei RCA. Principalele modificări
Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat Norma pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 132/2017, noua lege a asigurării auto obligatorii de răspundere civilă auto. După ce va fi publicată în Monitorlui Oficial, norma va intra în vigoare şi va produce multiple modificări pe piaţa asiguraţilor RCA. Economica.net publică principalele schimbări care vizează relația dintre păgubit-asigurător și unitățile de service, dar și în privința bonus-malusului, în funcție de penalizări. De asemenea, potrivit normei, procesul verbal de constatare a daunei va cuprinde, printre altele, informarea persoanei prejudiciate cu privire la dreptul acesteia de a se putea adresa oricărei unități reparatoare.

  • Cărţile electronice de identitate, privite ca „îndepărtarea de Hristos, ar permite traficul de organe”. Proiectul de lege îi îngrozește pe unii cetățeni
Cetățenii și organizațiile civice prezente la dezbaterea publică organizată de Ministerul de Interne pe tema proiectului de lege privind cartea electronică de identitate, care ar putea asigura şi funcţionalitatea cardului de sănătate, se tem că noul act de identitate „ar putea transmite impulsuri către creier și am putea fi manevrați și îmbolnăviți mai ușor” sau că „noua carte de indentitate ar permite traficul de organe”. Conform România Liberă, reprezentanții MAI au încercat să le explice celor prezenți că trecerea la noile documente nu este obligatorie, însă aceste intervenții au fost ignorate și demontate de motivele religioase aduse în discuție de cei prezenți.

  • Chiriile din Bucureşti au explodat în 2017 şi au ajuns la maximul ultimilor 6 ani
Chiriile au ajuns în Bucureşti la cel mai ridicat nivel din ultimii 6 ani, pe o piaţă unde numărul de apartamente disponibile este insu­fi­cient pentru a satisface cererea. Ziarul Financiar publică analizele unor specialiști în domeniu, care susțin că piața chiriilor a fost influențată și de afluxul micilor investitori, procentul de 15-18% din piaţă care cumpără doar pentru a da înspre închiriere. Conform ultimelor date imobiliare, o garsonieră din Capitală se închiria în medie luna trecută cu 227 de euro, un apartament cu două camere – cu 321 de euro, iar pentru unul cu trei camere chiria medie era în iunie de 403 euro. 

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here