1. ANRE: Curentul se ieftineşte cu 1,9% în 2017, contribuţia la cogenerarea de energie scade cu 5,8%

Contribuţia pentru cogenerea de înaltă eficienţă începând cu 1 ianuarie 2017 a fost stabilită la 13,01 lei/MWh, valoare cu 5,81% mai mică decât cea care este în prezent, scrie Mediafax, care citează un comunicat al Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.  Factura finală va scădea cu 1,9% după ce comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în şedinţa de marţi, valoarea contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă de 13,01 lei/MWh. Contribuţia pentru cogenerare se stabileşte anual de ANRE şi poate fi modificată semestrial.

2. Cum vor fi ridicate mașinile parcate neregulamentar

Mașinile parcate neregulamentar pe carosabil vor fi ridicate de către un serviciu public al Primăriei, la solicitatea Poliției Rutiere, după ce aceasta l-a sancționat pe șoferul care a parcat neregulamentar, a declarat, marți, directorul Direcției Rutiere din Poliția Română, comisarul șef Florentin Brăcea, citat de Profit.ro. Măsura ridicării mașinilor ar trebui să fie una suplimentară, a precizat șeful Direcției Rutiere. ”În primul rând, avem oprire și staționare neregulamentară. Nu trebuie să aplicăm direct măsura ridicării. Aplicarea legii se va face gradual. Întâi se aplică sancțiuni în zona respectivă. Dacă există o problemă care nu se poate rezolva, atunci se ridică mașina”, a mai spus oficialul. Măsura ridicării se dispune în scris, în trei exemplare: primul exemplar rămâne la emitent, al doilea – la administratorul public/local, iar al treilea – la persoana care solicită înapoierea vehiculului.

3. Cei mai bogați 20% dintre români, venituri de 7,2 ori mai mari decât cei mai săraci 20%

Cei mai bogați 20% dintre cetățenii României au realizat venituri de 7,2 ori mai mari decât cei mai săraci 20%, raportul de inegalitate fiind cel mai mare din Uniunea Europeană (UE), în 2014, reiese dintr-o publicație a Institutului Național de Statistică, transmisă la solicitarea Agerpres. În România, inegalitatea veniturilor este superioară mediei pe ansamblul Uniunii Europene. Conform INS, nivelul mediu pe Uniunea Europeană al indicelui inegalității veniturilor a fost depășit în 10 state, inclusiv România. Țara noastră se află pe primul loc în Uniunea Europeană la rata sărăciei relative în anul 2014, poziția fiind caracteristică unui stat cu probleme relativ mari în asigurarea unui nivel de trai ridicat pentru toți cetățenii săi.

4. Liviu Dragnea i-a propus prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, funcția de premier/ Acesta ar fi refuzat deja propunerea, PSD insistă

Liviu Dragnea i-a propus prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, funcția de premier, însă acesta a refuzat deja propunerea, au declarat mai multe surse politice și din BNR pentru HotNews.ro. Georgescu a mai ocupat funcția de vicepremier și ministru al finanțelor în 2012, timp de șase luni, prin detașare de la BNR, pe timpul guvernării USL. Comitetul Executiv al PSD îl va mandata, miercuri dimineața, pe liderul PSD, Liviu Dragnea, să facă o propunere pentru funcția de premier.  Alte nume vehiculate până acum pentru funcția de premier sunt Marius Nica, fost ministru al Fondurilor Europene în guvernul Ponta și Sorin Grindeanu, fost ministru al Comunicațiilor, sau Mihai Fifor.

5. Curtea de Conturi: Scăderea şi îmbătrânirea populaţiei impun găsirea unor noi surse de finanţare pentru îngrijirea bătrânilor

Populaţiei României va scădea până la aproximativ 17 milioane de locuitori în perspectiva anului 2050, revenind la nivelul anilor ’50, iar mulţi dintre ei vor fi vârstnici, scrie Economica.net, care citează concluziile unui raport al Curții de Conturi. Curtea atrage atenţia că scăderea şi îmbătrânirea populaţiei vor conduce la creşterea cheltuielilor şi scăderea veniturilor din sistemul sanitar, şi că autorităţile trebuie să găsească noi surse de finanţare pentru îngrijirea de lungă durată a persoanelor vârstnice. România nu are încă de un sistem integrat de îngrijire pe termen lung a persoanelor vârstnice.

6. Cum poţi primi bani de la stat pentru a-ţi cumpăra o maşină

Persoanele fizice care vor să-şi ia maşină electrică mai au la dispoziție doar ziua de azi pentru a cere de la stat până la 20.000 de lei, bani nerambursabili, potrivit unui act normativ al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, citat de Business Magazin. Astfel, pentru o mașină nouă pur elecrică se pot obține 20.000 euro, iar dacă se achiziționează o mașină nouă electrică hibridă cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 50 g/km, 5.000 lei.

7. De vineri se schimbă documentul cu care se face dovada asigurării RCA

Noul cadru legal al asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) prevede înlocuirea documentului cu care se poate face dovada încheierii acesteia, anunță Capital. Astfel, modelul actului ce atestă existenţa asigurării RCA va fi schimbat efectiv începând cu data de 23 decembrie.Asta înseamnă că poliţa RCA mai poate fi emisă până joi, iar apoi va trebui folosit, la încheierea asigurării obligatorii, contractul RCA.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here