1. Creditele în lei vor crește din cauza ROBOR ridicat

Debitorii cu credite în lei vor plăti mai mult pentru ratele lunare, dacă nivelul Robor nu mai scade până la finalul lunii, când băncile actualizează valoarea indicelui în componenţa dobânzii la credite. Conform Bursa, indicatorul Robor la 3 luni, în funcţie de care se calculează dobânzile la cele mai multe credite în lei, a urcat, joi, de la 0,8% până la 0,81% pe an. Este un nou nivel maxim, atinsă după cel din 9 august, pe fondul creşterii randamentelor la titlurile de stat, după cum arată datele Băncii Naţionale a României . Creşterea dobânzilor poate fi pusă în legătură cu majorarea randamentelor la titlurile de stat, pe fondul unor ieşiri de plasamente ale investitorilor străini în titluri de stat româneşti.

2. Ministrul Finanțelor, la un an de mandat: Măsurile adoptate au fost de simplificare, nu am modificat taxele

Măsurile fiscale adoptate în ultimul an au reprezentat măsuri de natură reparatorie și pentru clarificarea legislației în vigoare, nu modificări de taxe și impozite, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, în conferința de bilanț la un an de la preluarea mandatului. Conform Agerpres, principal realizare a ministrului este implementarea noului Cod fiscal și elaborarea normelor la Codul de procedură fiscală, de la 1 ianuarie 2016. Modificările ulterioare, a mai spus reprezentantul Guvernului, au vizat introducerea de facilități fiscale, clarificări, îndreptări de inechități și nu modificări de taxe și impozite.

3. Guvernul alocă 234 de milioane de lei din certificate verzi pentru magistralele de metrou 4, 5 şi 6

Suma de 234 de lei provenită din certificate verzi va fi utilizată pentru finanţarea investiţiilor la magistralele de metrou 4, 5 şi 6, scrie Mediafax, care citează o ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern. Conform Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, certificatul verde este un titlu care atestă producerea din surse regenerabile a unei cantităţi de energie electrică, este tranzacţionat între producătorii şi furnizorii de energie electrică şi este facturat consumatorilor finali.

4. ANPC: Comportamentele iresponsabile ale unor instituții de credit, motiv pentru modificarea legii creditelor de consum

Faptul că existau comportamente iresponsabile ale unor instituții de credit a fost unul dintre motivele pentru care fost adoptată ordonanța de urgență nr. 52/2016 privind creditele de consum, care a intrat în vigoare de la 30 septembrie și îi protejează mai bine pe consumatori în raport cu creditorii, a declarat președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Bogdan Pandelică, citat de Profit.ro. Șeful ANPC susține că introducerea acestor măsuri în legislația europeană și românească a avut la bază elemente precum comportamente iresponsabile ale unor jucători din piață sau lipsa informației corecte și complete către consumatori.

5. Ministerul de Finanțe vrea să schimbe Prima casă. Avantajate, locuințele noi

Dobânzile la creditele Prima Casă ar putea fi diferenţiate, de anul viitor, în funcţie de vechimea locuinţei, în sensul reducerii de către bănci a marjei aplicate creditelor pentru locuinţele mai noi de cinci ani, scrie Capital, care citează declarațiile ministrului Finanţelor Publice, Anca Dragu. Ministerul Finanţelor a prezentat Guvernului o notă informativă referitoare la strategia programului pentru următorii cinci ani care prevede, printre altele, reducerea procentului de garantare pentru locuinţele mai vechi de cinci ani, de la 50% la 40%, începând de anul viitor. Potrivit acesteia, avansul va rămâne la 5%, iar marja fixă de 2 puncte procentuale de la ROBOR nu va fi modificată.

6. Doar unul din trei angajaţi îi cere angajatorului să-l trimită la programe de dezvoltare

Salariaţii români nu sunt obişnuiţi să ceară programe de dezvoltare, mai mult de 40% dintre angajaţi considerând că managerul este cel care ar trebui să ceară un astfel de program pentru un subordonat, conform unei cercetări analizate de Ziarul Financiar. Alte concluzii sunt că 16% dintre angajaţii consideră că persoana din departamentul de resurse umane este responsabilă pentru această iniţiativă, mai degrabă decât şeful direct. Doar 30% au ales să răspundă că angajatul însuşi ar trebui să solicite implicarea într-un program de dezvoltare.

7. Cioloş: Obiectivul nostru este să punem pe masa Guvernului legea salarizării unitare înainte de a finaliza mandatul

Economica.net scrie că prim-ministrul Dacian Cioloş a declarat, joi seară, într-o emisiune televizată, că obiectivul Guvernului este ca, înainte de a finaliza mandatul, să pună pe masă legea salarizării unitare, el menţionând că i-a cerut ministrului Muncii să se gândească la o aplicaţie prin care oricine, introducând unele date, să afle evoluţia salariului său, în următorii ani. Dacian Cioloş a arătat că Executivul îşi propune să corecteze inechităţile şi disfuncţionalităţile din sistemul bugetar. Premierul a ţinut să precizeze că o prioritate este realizarea bazei de date, pentru a şti realitatea din teren şi metoda de calcul a salariilor, o bază de date privind toate salariile de la nivelul administraţiei publice şi din sistemul bugetar. Cioloş a mai spus că Executivul a început să lucreze la legea salarizării unitare în primăvară şi şi-au dat seama că sistemul informatic în care trebuiau introduse aceste date era controlată de o firmă privată, care primea bani de la stat ca să creeze această bază de date.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here