1. Corporatiştii şi pensionarii migrează de la oraşe la sate. Datele statistice care arată că România devine tot mai rurală

Peste 100.000 de români se mută de la oraş la sat în fiecare an, iar din rural către urban vin cu 27% mai puţini, se arată într-o analiză socio-demografică făcută de Ziarul Financiar. Plecarea românilor la muncă în străinătate, stresul oraşelor şi crizele economice accentuează un trend început în 1997: oamenii de la sate preferă să meargă să lucreze în străinătate, în loc să accepte o slujbă în oraş. De aceea numărul celor care pleacă din sat în oraş e mai scăzut, în timp ce corporatiştii încep să-şi dezvolte mici afaceri sau să-şi construiască case la ţară. Această ruralizare nu ajută însă economia, pentru că se înlocuieşte, de exemplu, un venit de 6.000 de lei brut dintr-un oraş dezvoltat care se consumă pe credite, combustibil şi alimente, cu un venit mai redus, în timp ce alimentele de la sate provin din autoconsum.

2. Test eşuat pe un pod din Arad care blochează un proiect european de 280 de milioane de euro

Camioanele, TIR-urile şi utilajele agricole au creat, marţi, blocaje în trafic pe un pod nou din oraşul Curtici, judeţul Arad, în cadrul unui test prin care CFR a vrut să convingă autorităţile locale că podul, care este finalizat din toamna anului 2015, poate fi folosit. Mediafax a publicat imagini video cu debandada creată pe șosea. Pasajul a fost construit în toamna anului 2015, peste liniile de cale ferată de la graniţa cu Ungaria, aflate pe coridorul Pan European IV, în cadrul proiectului de modernizare a căii ferate Curtici-Arad-Simeria, la intrarea în ţară dinspre vestul Europei.

3. Proiect: Toate casele de marcat electronice vor fi conectate la ANAF, din 2018

Operatorii economici trebuie să își schimbe vechile case de marcat cu unele cu jurnal electronic, etapizat, până la 1 noiembrie 2017, pentru a putea transmite date fiscale în regim online către sistemul informatic al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), care urmează să fie implementat în 2018. Măsurile sunt incluse într-un comunicat al Ministerului Finanțelor, care vrea să ia măsuri în sprijinul debirocratizării, pentru reducerea evaziunii fiscale, precum și pentru creșterea nivelului de fiscalizare și o îmbunătățire a execuției veniturilor bugetare.

4. De ce cresc din nou preţurile la alimente? Topul scumpirilor şi ieftinirilor în primele 6 luni din 2016

Capacitatea prea mică de depozitare a produselor agroalimentare, lungimea lanţului de intermediari şi importurile care depind de cursul valutar au determinat scumpiri la aproape toate categoriile de produse din coşul de consum al populaţiei, în primele şase luni din acest an. Potrivit datelor raportate de Institutul Naţional de Statistică (INS), analizate de Adevarul, în perioada decembrie 2015 – ianuarie 2016, cel mai mult s-au scumpit cartofii, citricele şi fructele meridionale, zahărul, fructele proaspete şi uleiul comestibil.

5. Compania de Drumuri contractează servicii de deszăpezire pentru autostrăzi încă neterminate

CNADNR a scos la licitaţie contracte de întreţinere pe timp de iarnă pentru sectoare de autostrăzi ce nu au fost încă finalizate, informează Economica.net. Autostrada Sebeş-Turda şi tronsoanele Gilău-Nădăşelu şi Suplacu de Barcău-Borş din Autostrada Transilvania au mari şanse de a fi deschise în curând traficului, potrivit calculelor oficialilor de la Drumuri, care au decis să contracteze deja servicii de deszăpezire pentru acestea. Întrebaţi de ce au fost scoase la licitaţie şi servicii pentru autostrăzi nefinalizate, reprezentanții Companiei au explicat că acestea au fost “prinse” în contractele-cadru “preventiv”.

6. Programul Comerț 2016 a demarat marți. Cum te poți înscrie pentru 135.000 de lei ajutor de stat?

Aplicația online de înscriere a planurilor de afaceri în ”Programul Comerț 2016”, a fost deschisă începând din data de 12 iulie, ea putând fi accesată pe site-ul Direcţiei Politici Antreprenoriale,  www.aippimm.ro, din subordinea Ministerului economiei comerţului şi relaţiilor cu mediul de afaceri. Startupcafe scrie că în cadrul acestui program, antreprenorii ale căror proiecte sunt selectate, pot primi, pentru investiții, un ajutor nerambursabil de maxim 135.000 de lei, adică cel mult 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (fără TVA). Restul de 10% trebuie suportat de firma beneficiară, ca aport propriu la investiție.

7. Proiectul liniei 5 de metrou, în valoare de 170 de milioane de euro, aprobat

Comisia Europeană a aprobat, marți, modificarea proiectului major “Linia 5 de metrou, secţiunea Râul Doamnei – Eroilor (PS Opera), inclusiv Valea Ialomiţei”. Decizia vizează eşalonarea proiectului în două faze, prima fiind inclusă în perioada de programare 2007-2013, iar cea de-a doua urmând să fie finanţată în perioada de programare 2014-2020, informează Bursa.ro. Linia 5 de metrou va avea o lungime totală de 6,7 km, 10 staţii şi un depou situat la staţia Valea Ialomiţei. Data estimată pentru finalizarea întregului proiect este 31 decembrie 2017, dar prima fază a proiectului are o valoare eligibilă de aproape 200 de milioane de euro, din care aproximativ 170 de milioane reprezintă cofinanţarea din partea Uniunii Europene.

8. Topul calităţii vieţii: La Bucureşti se trăieşte mai rău ca la Sarajevo

Într-un top al calităţii vieţii al oraşelor din Europa, realizat de site-ul numbeo.com, citat de Capital, capitala României se află mai jos chiar şi decât oraşe care au suferit de pe urma războiului, precum Sarajevo. Totuşi, în Bucureşti se trăieşte mai bine ca la Skopje, Minsk sau Kiev, conform clasamentelor realizate pe mai multe criterii. Alte oraşe din România care fac parte din același clasament realizat cu privire la calitatea vieţii sunt: Timişoara, care se află undeva între Tallinn (Estonia) şi Bratislava (Slovacia), dar şi Cluj-Napoca care s-a clasat între Bratislava (Slovacia) şi Zagreb (Croaţia).

LEAVE A REPLY

Adaugă comentariu!
Adaugă nume aici