1. Compensaţii pentru angajaţii chemaţi la muncă din timpul liber
O modificare propusă la Codul Muncii, convenită de patronate şi sindicate, prevede ca firmele să acorde compensaţii băneşti sau de altă formă, precum pachete de vacanță sau cu diverse servicii, angajaţilor chemaţi la muncă oricând din timpul liber. Potrivit informaţiilor prezentate de Profit.ro, în cazul în care este chemat la lucru, angajatul va fi plătit în regim de muncă suplimentară. Astfel, în Codul Muncii s-ar introduce un articol ce stabileşte că, pentru perioadele în care salariatul, în timpul său liber, se află la dispoziția angajatorului, putând fi chemat oricând să îndeplinească obligații de serviciu, acesta beneficiază de o compensație bănească. Prin excepție, compensația poate fi acordată și sub altă formă, prin acordul părților.
2. Klaus Iohannis le-a transmis ambasadorilor UE că nu îl va desemna premier pe Liviu Dragnea
Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis ambasadorilor UE că va desemna viitorul premier numai cu respectarea criteriilor de integritate, anunță Mediafax. Iohannis s-a întâlnit cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti, în cadrul unui dejun de lucru, găzduit de Ambasada Republicii Slovace. Șeful statului a menționat că România are, în prezent, o democraţie consolidată, ceea ce se confirmă şi prin faptul că din viitorul legislativ nu vor face parte partide politice naţionaliste, eurosceptice sau extremiste. În ceea ce priveşte desemnarea noului prim-ministru, preşedintele a subliniat că va face acest demers numai cu respectarea criteriilor de integritate, așa cum a anunțat înaintea începerii campaniei electorale.
3. Dacian Cioloș nu a confirmat că acceptă propunerile de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal
Hotnews citează un comunicat al Guvernului în care se precizează că premierul Dacian Cioloș „nu a confirmat că acceptă propunerile de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal”, respectiv reducerea cu un punct a TVA, menținerea taxei pe stâlp și reducerea accizelor la carburanți. Mențiunea face referire la știrea apărută tot marți, după discuția telefonică pe care premierul a avut-o cu președintele PSD, Liviu Dragnea, în urma căreia s-a anunțat că acesta din urmă îi ceruse lui Cioloș să renunțe la reducerea TVA la 19%, eliminarea supra-accizei de 7 eurocenți la benxină și motorină și eliminarea taxei pe stâlp, prevederi pe care PSD le-a inclus în programul de guvernare cu care a câștigat alegerile.
4. Încă o modificare stupidă la RCA. Milioane de șoferi fără daune sunt afectați
La presiunile organizațiilor patronale din transporturi, sistemul bonus/malus a fost modificat în așa fel încât cele două categorii să conțină un număr egal de clase, scrie Profit. Această modificare, care poate părea în avanatajul șoferilor, aduce, de fapt, dezavantaje importante, mai ales șoferilor care nu provoacă accidente, adică grosul asiguraților. Este o nouă modificare impusă de transportatori care nemulțumește pe toată lumea, de la clienți, brokeri și service-uri la firme de asigurare și ASF. Cel târziu din 19 mai 2017, sistemul bonus/malus aplicat șoferilor asigurați în România va trebui să fie modificat, arată OUG nr. 54/2016 privind RCA și Norma ASF care o pune în aplicare.
5. CCR discută sesizarările cu privire la legea pentru eliminarea a 102 taxe și legea salarizării bugetarilor
Economica.net scrie că șeful statului a trimis, în urmă cu o lună, o sesizare la CCR, în care susține că legea vizează eliminarea unor taxe achitate de către persoanele fizice şi juridice pentru anumite servicii prestate de autorităţi şi instituţii publice, însă arată că prin conţinutul său normativ, precum şi din analiza modului în care a fost adoptată încalcă normele constituţionale referitoare la principiul separaţiei puterilor în stat şi cel al legalităţii, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Executivului, precum şi cele care guvernează bugetul public naţional. Tot miercuri, CCR ia în discuție sesizările cu privire la Legea care modifică ordonanța privind salarizarea bugetarilor.
6. Mediul de business: Printre modificările aduse recent Codurilor fiscal și de procedură fiscală se află două măsuri care vor crea probleme majore
Prima modificare, pe care o semnalează CDR, este cea adusă articolului 165 din Codul de Procedură Fiscală care va pune contribuabilii în situația de a nu mai putea obține suspendarea actelor de impunere emise în urma unei inspecții fiscal, detaliază Money.ro. A doua modificare este cea a articolului 229, care prevede că în cazul popririlor bancare din procedura de executare silită, contribuabilii nu vor mai fi înștiințați despre cuantumul și natura debitului. Contribuabilii se vor putea apăra cu dificultate datorită acestei lipse de transparență pentru că nu vor ști de la bun început suma care face obiectul popririi și nici motivul.
7. Aproximativ 4 milioane de români au depozite bancare mai mici de 100 de lei
Din totalul celor aproximativ 10 milioane de români care au depozite bancare, 4 milioane de persoane au în conturi mai puţin de 100 de lei, valoarea medie fiind de 21 de lei, potrivit datelor din Raportul asupra stabilităţii financiare realizat de Banca Naţională a României, citat de Adevărul. De asemenea, 2,1 milioane de persoane au depozite bancare cu valori cuprinse între 100 şi 1.000 de lei, cu o valoare medie a depozitului de 400 de lei, 3,4 milioane de persoane – între 1.000 de lei şi 50.000 de lei şi numai 600.000 de persoane au peste 50.000 de lei.