1. Modificări la Codul Muncii: Clauza de confidențialitate va fi limitată în timp
Clauza de confidențialitate va fi aplicată doar o perioadă limitată după ce un angajat părăsește o firmă și va fi stabilită de comun acord între cele două părți, conform modificărilor care vor fi introduse în Codul Muncii, convenite de patronate și sindicate. Profit.ro scrie că această clauză va fi aplicată doar anumitor funcții și va fi negociată în contractul de muncă. În prezent, Codul Muncii stabilește că, prin clauza de confidențialitate, părțile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă, dar și “după încetarea acestuia” să nu transmită date sau informații de care au luat cunoștință în timpul executării contractului, în condițiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă.
2. Salarizarea bugetarilor: Masa salarială va creşte de la 60 la 80 de miliarde de lei în următorii 6 ani
Cheltuielile totale ale statului cu salariile celor aproximativ 1,2 milioane de bugetari vor creşte de la 60 de miliarde de lei pe an în prezent, la aproape 80 de miliarde de lei până în 2022, arată un document al Ministerului Muncii, citat de Ziarul Financiar. Astfel, cu noua lege a salarizării, care se va aplica integral în 2022, salariile angajaţilor de la stat vor creşte treptat, creşterea medie a masei salariale fiind de 37% faţă de cea din anul 2016. Guvernul discută cu sindicatele și cu consiliul Național Tripartit cele trei variante pe care le are în lucru - prima este menținerea salariului brut de la nivelul actual de 1.250 de lei și pentru anul următor, a doua este creşterea cu 10%, până la 1.375 lei, şi cea de-a treia variantă este creşterea salariului cu 20 de procente, până la 1.500 de lei.
3. Ministrul Culturii este la a şaptea încercare de a trece ordonanţa privind cinematografia
Ministrul Culturii Corina Şuteu încearcă, pe ultima sută de metri, să treacă ordonanţa privind cinematografia şi să schimbe regulile astfel încât să desfiinţeze modelul actual funcţional şi să lase finanţările la mâna cui împarte banii, iar supravieţuirea cinematografiei să stea în decizii bugetare anuale. Conform Mediafax, ministrul va veni marţi, în şedinţa de Guvern, cu un proiect de ordonanţă privind modificările din cinematografie, fără vreo consultare publică. Chiar dacă a şaptea variantă vine cu 57 de articole schimbate, iniţiatorii nu au elaborat un nou act normativ, aşa cum prevede legea, ci încearcă să schimbe totul prin ordonanţă.
4. Sumele rezultate din valorificarea bunurilor confiscate vor fi alocate către ministere și ONG-uri
Sumele rezultate din valorificarea bunurilor confiscate - care până la 31 octombrie se ridicau la aproximativ 21 de milioane de lei - urmează a fi împărțite către ministere și ONG-uri, a declarat ministrul Justiției, citat de Hotnews. O altă informație foarte importantă care este publicată în mod transparent este lista imobilelor confiscate, care sunt pe site, cu adrese, aceste bunuri imobile urmând a fi reutilizate la propunerea Agenției.
5. Guvernul va adopta o strategie a Programului Prima casă pe următorii cinci ani
Guvernul va adopta o strategie privind derularea Programului „Prima casă” în următorii cinci ani, a anunțat, luni după-amiază, la Botoșani, ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, citat de Agerpres. Strategia pe termen mediu este necesară pentru că îi va ajuta atât pe cei care doresc să cumpere casele, cât și pe cei care construiesc sau vând. Ministrul Finanțelor susține că pentru anul viitor, Programul va avea un buget de 2,5 miliarde de lei, iar în perioada 2018-2020 bugetul va fi de două miliarde de lei.
6. Jumătate dintre service-urile auto controlate au fost amendate
Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor a verificat peste 500 de astfel de firme și a amendat aproape jumătate dintre ele. Mai exact, ANPC a făcut controale la 514 service-uri și a constatat abateri la 251 dintre acestea. Printre cele mai grave nereguli descoperite se număra lipsa garanției pentru lucrările efectuate și vânzarea unor produse expirate.
