1. Iniţiatorul dării în plată mai face un proiect legislativ: cei care nu mai pot plăti la Prima casă pot să fie chiriaşi ANL cinci ani

Debitorii care au contractat împrumuturi Prima Casă şi au probleme la rambursarea creditelor, ceea ce ar putea însemna executarea silită, vor avea posibilitatea să rămână în continuare în imobil, în calitate de chiriaşi ai Agenţiei Naţionale de Locuinţe (ANL). Proiectul, propus de deputatul Daniel Zamfir, care a proiectat şi legea dării în plată, prevede ca proprietarul locuinţei achiziţionate prin Prima casă să poată opta în calitate de chiriaşi pentru o perioadă de cinci ani, preţul chiriei fiind stabilit de guvern.

2. Cinci obiective din București, printre care Arcul de Triumf și Piața Sudului, amânate la finalizare

Guvernul a prelungit termenul de finalizare a lucrărilor la toate obiectivele din Capitală realizate cu fonduri europene, care ar fi trebuit terminate până pe 30 iunie, conform unui comunicat al Primăriei Capitalei, citat de agenția Agerpres. Este vorba despre lucrările de reabilitare a infrastructurii rutiere — Piața Sudului, amenajarea circuitului turistic pe lacurile Floreasca și Tei, reabilitarea Spitalului Clinic de Copii ‘Dr. Victor Gomoiu’, consolidarea Arcului de Triumf și consolidarea Observatorului Astronomic ‘Vasile Urseanu’. Primăria va analiza toate obiectivele de investiții care au termenul de finalizare depășit, astfel încât actele adiționale necesare, precum și sumele ce trebuie aprobate să fie deblocate, iar lucrările să poată avansa într-un ritm mai accelerat.

3. Curtea Palatului Cotroceni intră în renovare. Licitația, câștigată de una dintre firmele abonate la bani publici pentru spaţii verzi

Firma care a câştigat licitaţia pentru refacerea sistemului de irigaţii din curtea Palatului Cotroceni este Garden Center Grup, cunoscută pentru contractele cu autorităţi locale, unele dintre ele controversate sau în atenţia DNA, anunță Mediafax. Potrivit Sistemului Electronic de Achiziţii Publice, oferta acestei firme este de 1.150.000 lei fără TVA, iar alte trei companii intrate în cursă au pierdut contractul, deoarece preţul cel mai scăzut a fost criteriul de atribuire.

4. Vehiculele mai mari de 3,5 tone nu mai pot circula în weekend pe Autostrada Soarelui

Vehiculele mai mari de 3,5 tone, altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane, nu mai pot circula în zilele de vineri, sâmbătă și duminică pe autostrada A2, informează CNADNR, citată de Profit.ro. Interdicția, aplicată în perioada 1 iulie – 31 august 2016, este impusă pe sensul de mers București-Constanța, vineri între orele 12.00 și 24.00, precum și sâmbătă între orele 6.00 și 14.00, iar duminica, aceeași restricție este impusă, între orele 12.00 – 24.00, pe sensul de mers Constanța-București și Fetești-Cernavodă.

5. Hotelul Triumf va fi sediul DNA și al Agenției de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a anunțat duminică, cu prilejul unei ceremonii organizate de Ziua Justiției, că Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) este funcțională și va împărți sediul cu Direcția Națională Anticorupție. Ambele instituții, care împart în prezent un alt sediu, urmează să se mute la hotelul Triumf din București, „într-un viitor mediu spre lung, pentru că acolo sunt necesare alte investiții„, a explicat Raluca Prună, citată de Hotnews.ro.

6. Facebook testează o funcție nouă. Ce vor putea face utilizatorii în curând

Utilizatorii reţelei Facebook pot folosi o funcţie de traducere automată a mesajelor pe care le redactează pe platforma digitală, scrie Capital.ro, care citează theverge.com. Totul este la nivel de testări, dar în curând, prin ”Compozitorul multilingvist”, prietenii dintr-o anumită regiune a globului vor citi mesajele în limba pe care aceştia o folosesc în zona respectivă. Aceeași funcţie permite utilizatorului care scrie un mesaj pe reţeaua de socializare într-o anumită limbă să aleagă ulterior în ce limbă mai doreşte să fie afişat mesajul.

7. Noului primar nu îi plac străzile din centrul Capitalei blocate cu sport, concerte, activităţi de weekend

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că nu mai doreşte străzi din centrul Capitalei blocate cu activităţi de weekend şi a anunţat că le va comunica oficial acest lucru directorilor din instituţie care au dat aprobări pentru astfel de evenimente stradale. Conform Economica.net, care citează o emisiune tv, noul primar al Capitalei a făcut referire şi la situaţia din Centrul Istoric, unde toată trebuie eliberată, iar familiile care locuiesc acolo să primească o alternativă locativă, întrucât clădirile din această zonă prezintă risc seismic ridicat.

8. Găselnița parlamentarilor ca să poată folosi mașina de serviciu și în vacanță

Din cele 26 de comisii ale Camerei Deputaților, 24 au cerut să muncească în timpul vacanței parlamentare din iulie și august pentru a rezolva restanțe, astfel că șefii acestora vor putea beneficia, pentru prima dată în ultimii doi ani, de când măsura a fost interzisă, de mașini pentru transportul la diverse „acțiuni neprogramate”. Ziare.com scrie că în ultimii doi ani, din rațiuni financiare, utilizarea mașinilor din parcul auto al Camerei Deputaților a fost interzisă pe perioada vacanței, iar deputații care doreau să vină la Parlament pentru diverse acțiuni puteau folosi doar o sumă forfetară fixă pentru a-și asigura transportul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here