23 August, 2017

REVISTA PRESEI: Ce proiecte de legi au propus foştii aleşi în ultimele zile de mandate?

1. Ce proiecte de legi au propus foştii aleşi în ultimele zile de mandate?

Un proiect depus în ultimele zile de mandat ale unui fost deputat social-democrat prevede majorarea salariilor personalului nedidactic din Inspectoratele Şcolare, o categorie importantă care ”a fost lăsată la o parte” de OUG nr. 20/2016, care reglementează salarizarea personalului didactic la nivelul a 70% din salarizarea Secretariatului General al Guvernului. Un alt proiect prin care se propune reducerea valabilităţii administrative a permisului de conducere la 1 an în cazul celor care au împlinit 70 de ani, iar o inițiativă legislativă pentru îmblânzirea condiţiilor de deţinere, port şi folosinţă a armelor folosite în scop sportiv, nu au mai apucat dezbaterile foștilor aleși din Parlament, scrie Mediafax.

2. Preşedintele Iohannis reîncepe de marți demersurile pentru desemnarea viitorului premier

Klaus Iohannis urmează să se întâlnească săptămâna aceasta cu Sevil Shhaideh, persoana propusă de către PSD pentru postul de premier, iar în funcţie de răspunsul preşedintelui, PSD va anunţa sau nu membrii viitorului cabinet, anunță Capital. Deşi Shhaideh este susţinută de către PSD şi ALDE care au un număr suficient de parlamentari pentru a instala un guvern, preşedintele a anunţat, la finalul consultărilor de săptămâna trecută, că va lua o decizie după Crăciun.  Potrivit unor surse politice, Iohannis a sunat-o pe Sevil Shhaideh şi au stabilit să se întâlnească după Crăciun.

3. RETROSPECTIVĂ: Turismul, cu buget de promovare “cât pentru un salam”, rămâne susținut de vacanțele românilor, în pofida creșterii numărului de vizitatori străini

Anul 2016 este considerat de toți reprezentanții industriei de ospitalitate și ai autorităților din domeniu ca fiind cel mai bun din ultimii ani pentru litoralul românesc, numărul de turiști majorându-se cu 12% – 15%, în timp ce, în primele zece luni ale acestui an, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică din România au crescut cu aproape 11%, la peste 9,43 milioane. Agerpres scrie că piața a fost “zdruncinată” pe la mijlocul anului de insolvența unor agenții de turism, analiștii estimând că circa 70% dintre firmele din domeniu au un grad mare de îndatorare. Autoritatea Națională pentru Turism a demarat controale la operatori și a publicat o listă cu firmele fără licență.

4. Întârzieri de 8-10 ore ale trenurilor de pe ruta Brașov – București, în a doua zi de Crăciun

În cursul zilei de luni, 26 decembrie, trenurile de pe ruta Brașov – București au înregistrat întârzieri de 5 până la 8, chiar 10 ore, scrie Hotnews, care citează un comunicat al CFR care anunță măsuri suplimentare de reluare a traficului în condiții normale. Astfel, cauza întârzierilor ar fi fost că traficul feroviar între Brașov și Predeal s-a desfășurat cu dificultate, pe un singur fir, din cauza unor probleme apărute la sistemul de semnalizare.

5. Producătorii anunță scumpirea mezelurilor. Cu cât vor crește prețurile?

Prețurile mezelurilor sunt estimate să crească  în perioada următoare, din cauza scumpirii materiilor prime pentru producătorii românii de preparate din carne, anunță Profit.ro. Producătorii spun că, în 2015 și în prima parte a acestui an, prețurile din piața de preparate de carne au fost constante, anul trecut fiind unul al promoțiilor și al reducerilor de preț la raft.

6. Cea mai nouă taxă pe care o vor suporta românii de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie 2017 va intra în vigoare taxa pentru depozitarea deşeurilor la groapa de gunoi, în valoare de 80 de lei/tonă, a anunţat ministrul Mediului, citat de Business Magazin. Această taxă trebuia introdusă acum cinci ani,a mai anunțat oficialul de la Guvern,  iar 2017 este ultimul an până la care UE mai permite să prelungim termenul.

7. Recordul negativ al ultimilor opt ani: pentru prima dată numărul firmelor „şterse” din economie îl depăşeşte pe cel al companiilor create

Două statistici publicate de Registrul Comerţului la finalul acestui an arată că pentru prima dată în ultimii opt ani numărul firmelor nou înfiinţate este mai mic decât al celor radiate, scrie Ziarul Financiar. Astfel, în perioada ianuarie-noiembrie au fost puse pe picioare 100.137 de firme, dar au fost radiate peste 100.700 de companii. Situaţia este cu atât mai dramatică cu cât în economie mai sunt şi firme cu activitate suspendată sau firme dizolvate, şi ele în număr de 42.000 în primele unsprezece luni ale acestui an.

8. Harta singurătăţii de Sărbători. Topul oraşelor în care trăiesc cei mai mulţi români singuri

Gândul.info analizează datele unui site de dating  și scrie că  Bucureştiul este pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de accesări al acestor platforme de dating, urmat de Timişoara, Constanţa şi Iaşi în clasamentul singurătăţii de sărbători. Aproape 4 din 10 români care folosesc acest tip de socializare provin din Capitală (36%), iar din acest total două treimi sunt bărbaţi. Pe ultimele locuri în topul oraşelor cu persoane care încă nu şi-au găsit un partener se află Giurgiu, Sfântu Gheorghe şi Slobozia. Specialiștii consultați susțin că indiferent de zona din care provin, cei mai mulți români caută pe site-ul de dating un partener pentru o relaţie de lungă durată, la care apreciază cel mai mult sinceritatea, lipsa viciilor, reciprocitatea în exprimarea sentimentelor. 

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu