1. CCR: Pensiile aleşilor locali sunt neconstituţionale

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis miercuri, cu unanimitate, că este neconstituțională legea referitoare la pensiile speciale pentru aleșii locali, după ce a admis sesizarea Guvernului. Sesizarea Executivului, scrie Agerpres, se referea la obiecția de neconstituționalitate a actului normativ de modificare și completare a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali. Premierul a precizat că impactul bugetar al aplicării legii în forma adoptată de Parlament este în jur de 400 de milioane de lei pe an. În ianuarie, CCR a admis sesizarea Guvernului și a decis că sunt neconstituționale dispozițiile privind pensiile speciale pentru aleșii locali, dar Parlamentul nu a inserat modificările.

2. Președintele a retrimis Parlamentului legea privind impozitul specific în turism

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea legii privind impozitul specific pentru persoanele juridice care care desfăşoară activităţi în domeniul turistic, hotelier, restaurante, baruri şi alimentaţie publică, scrie Mediafax, care citează un comunicat al Administrației Prezidențiale. Șeful statului consideră că se impune reexaminarea actului normativ pentru că nu realizează pe deplin scopul preconizat de legiuitor, adică necesitatea creşterii încasărilor la bugetul de stat şi promovarea unei etici în afaceri, în special având în vedere importanţa domeniului turismului şi alimentaţiei publice.

3. Inițiativa cetățenească referitoare la căsătoria între un bărbat și o femeie îndeplinește condițiile

Curtea Constituțională a României (CCR) a constatat că propunerea legislativă cetățenească de revizuire a Constituției, referitoare la faptul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, îndeplinește condițiile privind exercitarea inițiativei, scrie Hotnews.  Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi de către judecătorii CCR. Președintele Curții, Valer Dorneanu, a precizat că CCR nu s-a pronunțat asupra oportunității acestei modificări a Constituției.

4. Iohannis retrimite în Parlament modificările la Legea energiei, preluând parțial și criticile furnizorilor

Președintele României a trimis spre reexaminare Parlamentului recentele modificări adoptate de Legislativ la Legea energiei electrice și gazelor naturale, notează Profit.ro. Printre argumentele solicitării șefului statului se regăsesc, partial, și criticile formulate anterior la adresa actului normativ de către Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

Legea pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 instituie măsuri legislative ce vizează producătorii de energie electrică. În opinia noastră, unele dintre prevederile legii menționate sunt neclare și, prin aceasta, pot genera o serie de consecințe cu un potențial efect negativ în domeniu, motiv pentru care se impune reexaminarea de către Parlament a actului normativ transmis la promulgare„, se arată într-un comunicat al Cotroceniului, citat de jurnaliști.

5. Șosele din banii de pensie? ASF analizează oportunitatea modificării legislaţiei secundare a pensiilor private

ASF caută instrumente financiare mai puţin folosite, dar permise de legislația actuală, cum ar fi oportunitatea modificării legislaţiei secundare (Norma 11/2011), scrie Economica.net. Lansarea obligaţiunilor în infrastructură (sau în alte domenii mai puțin exploatate până acum) ar putea fi o soluţie de diversificare a instrumentelor de investiții ale fondurilor de pensii private. La acest moment, cadrul legal oferit de Norma nr 11/2011 privind investirea şi evaluarea activelor fondurilor de pensii private, cu modificările şi completările ulterioare, oferă posibilitatea investirii în instrumente financiare, atât de pe piața din România, cât și din state ale Uniunii Europene, precum și o gamă largă de instrumente financiare. La ora actuală, majoritatea investițiilor fondurilor de pensii sunt în titluri de stat sau depozite bancare.

6. Transportatorii acuză ASF de dezinformare şi ipocrizie în legătură cu tarifele la RCA

Asociaţiile transporatorilor locali acuză Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) că dezinformează opinia publică cu privire la preţurile medii la asigurarea auto obligatori (RCA) şi ameninţă cu proteste ample la nivel naţional în cazul în care Guvernul nu va interveni asupra reducerii imediate a tarifelor. Ziarul Financiar scrie că asociațiile s-au întâlnit pe 19 iulie şi au transmis două solicitări, una către ASF şi una către primul-ministru Dacian Cioloş, pentru stabilirea unei întâlniri urgente până săptămâna viitoare. În caz contrar, transportatorii ameninţă cu coordonarea unor acţiuni de protest la nivel naţional.

7. Statul dă 13,5 milioane de euro pentru fabricile mici și mijlocii

Fabricile mici și mijlocii pot obține bani de la stat, sub forma unor ajutoare de minimis, citează Business24 reprezentanți ai Ministerului Economiei. Bugetul alocat pentru 2016 este de 13,5 milioane de euro (60 de milioane de lei) și vor exista 244 de beneficiary. Scopul programului este să fie sprijinite fabricile de dimensiuni mici și medii, și pentru a genera valoare adaugată în economie.

8. Topul afacerilor rulate de toate mall-urile din România

Românii cheltuie, în medie, la fiecare vizită în mall mai mult decât cehii, ungurii, polonezii şi chiar decât suedezii, scriu jurnaliștii de la Capital care citează studii internaționale. O parte din banii încasaţi de retaileri ajung sub formă de chirii la proprietarii centrelor comerciale. Proprietarii celor 61 de centre comerciale care funcţionează în România au încasat anul trecut peste 437 mil. euro, cu circa 8,7% peste rulajul din 2014, creştere venită pe fondul deschiderii Mega Mall din Bucureşti şi a Coresi Shopping Resort din Braşov, care au contribuit cu 21,5 mil. euro. Fără cele două malluri, creşterea faţă de 2014 ar fi fost de doar 3,3%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here