1. CCR a decis că aleșii condamnați cu suspendare își pierd mandatul

Legea privind aleşii locali condamnaţi cu suspendare este neconstituţională, a decis Curtea Constituţională, anunț Mediafax, iar în privința dezincriminării conflictului de interese, CCR a amânat pentru 13 septembrie o soluție. Judecătorii CCR au decis, miercuri, în unanimitate, că legea potrivit căreia primarii, consilierii locali şi judeţeni care au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie, cu suspendare nu îşi pierd mandatul contravine Constituţiei, admiţând astfel contestaţia formulată de preşedintele Klaus Iohannis. Sesizarea CCR a fost ultima cale de atac, după ce Parlamentul a respins cererea preşedintelui de reexaminare a actului normativ.

2. Indemnizațiile suplimentare pentru AGA, tăiate demnitarilor din companiile de stat

Reprezentanții statului în Adunările Generale ale Acționarilor (AGA) ale companiilor de stat nu vor fi remunerați suplimentar, potrivit unui memorandum adoptat, miercuri, de Guvern, informează agenția de știri Agerpres. Astfel, activitatea acționarilor în AGA ale operatorilor economici, la care statul deține direct sau indirect o participație majoritară, va fi considerată sarcină de serviciu pentru angajații acționarului și nu va mai fi remunerate.

3. Cioloș nu-și lasă miniștrii în concediu, pe motiv că mai au câteva luni de mandat

Prim-ministrul le-a cerut miniștrilor, în ședința de Guvern de miercuri, să nu-și ia concedii în această vară, au declarant surse guvernamentale pentru Ziare.com, premierul motivând că oricum mai sunt câteva luni din mandat, astfel că nu este oportună o vacanță. De asemenea, șeful guvernului le-a trasat sarcini clare miniștrilor în privința adoptării și aplicării Ordonanţei privind debirocratizarea, astfel încât  funcționarii care intră în contact cu cetățenii, la ghișeu, să aibă în fișa postului noile reguli.

5. Guvernul lansează programul GovITHub, în care vrea să implice specialiști din domeniul IT

Guvernul va reuni specialiști din domeniul IT care vor să lucreze proiecte concrete ale administrației și care dezvoltă soluții de securitate cibernetică, într-un program denumit GovITHub, scriu jurnaliștii de la Profit.ro. Autoritățile cred că vor rezolva probleme stringente ale serviciilor publice și vor transforma modul în care statul interacționează cu cetățenii și cu mediul antreprenorial, prin acest program. Programul va reuni companii, organizații și instituții partenere, va promova proiectele sale și va susține, pe criterii competitive și prin diferite mecanisme colaborative, proiectele care au potențial de dezvoltare.

6. 900.000 de cereri pentru 9,4 milioane de hectare, la APIA

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a încheiat campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2016, în cadrul căreia au fost înregistrate un număr de 900.927 de cereri, cu o suprafaţă declarată la plată de 9.492.575,01 hectare, scrie Capital.ro. Până la acest moment, suma totală autorizată la plată pentru campania 2015 este de 1,524 miliarde euro şi un număr total de 841.285 fermieri autorizaţi la plată pe toate tipurile de fonduri.

7. Statul trebuie să vină cu bani de acasă pentru a suplini lipsa fondurilor de la Uniunea Europeană

Anul acesta, legea bugetului prevede că investiţiile bugetului (cheltuielile de capital) vor fi de 19,2 mld. lei, iar alte 18 mld. lei sunt bani de la UE. Conform unei analize Zf.ro, în primele cinci luni din an, însă, de la UE au intrat în buget sub un miliard de lei, faţă de 3,5 mld. lei în aceeaşi perioadă a anului trecut. Așadar, avem o situaţie inversată faţă de anii trecuţi – dacă banii de la UE nu vin, statul va fi obligat să stopeze practica folosirii fondurilor proprii în astfel de proiecte – întrucât sumele cheltuite în acest mod, dar nerecuperate de la UE, intră la calculul deficitului bugetar.

8. Legea redevențelor va fi dezbătută abia la toamnă

Legea redevenţelor va fi prezentată Parlamentului pentru a fi dezbătută după vacanţa parlamentară, a declarat ministrul Finanţelor, Anca Dragu, citată de ziarul Bursa. Ea a declarat că se lucrează încă la proiect, dar pe finalizarea lui. Imediat după preluarea Ministerului Finanţelor, Anca Dragu susținea că proiectul va fi supus dezbaterii publice în primul trimestru al anului în curs, tot atunci, specialiștii fiiind “într-o fază avansată a elaborării“. Sistemul actual de redevenţe trebuia modificat de la 1 ianuarie 2015, dar și celelalte guverne au avansat termene pe care nu le-au mai respectat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here