1. Cardul de sănătate, verificat de Corpul de Control al Guvernului

Guvernul anunţă un control la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, referitor la funcţionarea cardului naţional de sănătate. Conform unui comunicat citat de Mediafax, se va verifica în primul rând modul de funcționare a sistemului informatic, cel puțin din anul acesta. Asta după nenumăratele disfuncţionalităţi înregistrate în ultimele luni, când întreruperile au dus la blocarea activității medicilor. CNAS a încheiat un contract de achiziție pentru acest sistem, dar mentenanța lui este asigurată de instituție, nu de firma care a câștigat contractul.

2. Comercianții pot vinde numai produse electrice sau electronice marcate cu însemnul CE

Firmele pot vinde produse electrice sau electronice numai dacă acestea sunt marcate cu însemnul CE și conțin informații despre producător, importator și comerciant, informează Agerpres, care citează un comunicat al ANCOM. În caz contrar, se vor da amenzi cuprinse între 500 de lei și 50.000 de lei, conform HG nr. 740/2016 privind punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor, care a intrat în vigoare pe 22 noiembrie. Actul emis de guvern stabilește noi reguli pentru operatorii economici implicați în lanțul de aprovizionare ori de distribuție al acestor echipamente, definind într-un mod mai clar obligațiile ce revin producătorului, reprezentantului autorizat al acestuia, importatorului și distribuitorului.

3. Primăria Capitalei alocă 5 milioane de euro pentru susținerea micilor afaceri

Primăria Capitalei va înființa un incubator de afaceri „București Start-up”, prin care va sprijini întreprinderile mici și mijlocii nou înființate, potrivit unui proiect adoptat de Consiliul General al Municipiului București.  Vor fi alocate aproximativ 5 milioane de euro, urmând să fie sprijinite circa 200 IMM-uri, ce vor fi alese de o comisie a Primăriei Capitalei. Potrivit proiectului, aceste mici întreprinderi vor beneficia de plata chiriei pentru sediul social, decontarea chiriei pentru spațiul de producție, decontarea utilităților, decontarea plăților pentru asigurarea serviciilor de contabilitate și consultanță juridică. În plus, IMM-urile vor genera circa 1.000 locuri de muncă.

4. Statul deschide o platformă online de comparare a comisioanelor bancare

Statul trebuie să creeze o platformă online unde românii să găsească și să compare comisioanele băncilor înainte de achiziția unui serviciu financiar, scrie Profit.ro, care citează declarațiile președintelui ANPC, prezent la inaugurarea platformei Monitorul Prețurilor din supermarketuri. Site-ul băncilor ar urma să fie gata în primăvara anului viitor și va cuprinde toate comisioanele bancare, astfel încât acestea să poată fi comparate. Este o platformă la care vor fi obligate să participe toate băncile și care va ajuta consumatorul român atunci când vrea să achiziționeze un produs financiar, să aleagă cea mai bună opțiune adaptată la nevoile lui financiare.

5. Cum va încerca Fiscul „să elimine de pe piaţă“ firmele care refuză să îşi plătească taxele şi impozitele

ANAF pariază pe conformarea voluntară, în timp ce Ministerul Finanţelor, prin secretarul de stat Enache Jiru, susţine că ar trebui să se pună mai mult accentul pe marketing, pentru ca mediul de business să fie la curent cu instrumentele de dezvoltare pe care le oferă Statul companiilor. Capital citează declarațiile președintelui ANAF, care susține că evaziunea fiscală rămâne o preocupare a Agenţiei, însă accentul se va pune, de acum, pe conformarea voluntară. El a mai explicat cum va încerca Fiscul „să elimine de pe piaţă“ firmele care refuză să îşi plătească taxele şi impozitele, oferind în acelaşi timp informaţii despre proiectul prin care toate casele de marcat vor fi conectate la serverele ANAF.

6. Pensiile private obligatorii au început să de randamente negative în ultimul an

Statele lumii caută soluţii pentru salvarea de la moarte a fondurilor de pensii private, care au ajuns să aibă de plată anuităţi mai mari decât acumulările, scrie Economica.net. În România, subiectul este tabu şi în ciuda randamentelor de circa 4% afişate de ASF, după scăderea comisioanelor, în conturi au început, din ultimul an, să rămână puţini bani decât au fost depuşi în aceeaşi perioadă. În plus, speranţa de viaţă în creştere, dobânzile mici şi comisioanele mari din industrie vor aduce o pensie extrem de mică: între 269 şi 400 de lei pe lună pentru maximum 10 ani, după 25-40 de ani de contribuții.

7. La cât va ajunge deficitul forţei de muncă din România?

Deficitul de forţă de muncă creşte pe segmentul de calificare medie, putând ajunge la 21% până în 2023, informează Gandul.info, care îl citează pe Valentin Marian Ionescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii. El a mai spus că acest deficit de forţă de muncă creşte pe segmentul de calificare medie și se va accentua până în 2023 până la 21%. Măsurile care trebuie luate, conform oficialului, vor fi pentru reajustarea cadrului legal privind învăţământul vocaţional şi de ucenicie.

8. 500.000 de bugetari primesc lefuri şi de 2.000 de euro/lună

Salariul mediu al bugetarilor din administraţia publică centrală este cu 156% mai mare decât cel din economia reală, arată o analiză a publicației Jurnalul Național. Un angajat din ministere ia în mână, în medie, 3.000 de lei, în timp ce un salariat care lucrează în altă parte câştigă, în medie, 2.094 de lei. Astfel, angajaţii din administraţia publică centrală (ministere şi instit
uţii centrale) care au funcţii de execuţie, nu de conducere,  câștigă între 3.000-5.000 lei. Funcționarii publici de conducere  trec de 6.000 de lei şi pot ajunge la 11.122 (director II) şi la 13.870 lei (secretar general II), conform datelor publicate pe site-urile ministerelor.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here