27 Ianuarie, 2020

REVISTA PRESEI: Brexitul duce la scumpirea creditelor în România. Noi reguli fiscale pentru organizatorii de nunți și botezuri

1. Cel mai important impact al Brexitului în România – scumpirea creditelor

Indicatorul Robor cu scadenţa la trei luni, în funcţie de nivelul căruia se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, a ajuns la 0,85% pe an, în urcare cu 12% faţă de şedinţa precedentă. Astfel costul leilor a ajuns la maximul ultimelor cinci luni, impactat probabil de decizia britanicilor de a ieşi din Uniunea Europeană, conform analiștilot citați de Zf.ro. O creştere de 0,10 puncte procentuale a costului creditelor într-o singură zi înseamnă, practic, o scumpire de 10 lei pe lună pentru un credit Prima casă de valoare medie (180.000 de lei).

2. MAI: Maşinile parcate neregulamentar vor putea fi ridicate din nou

Ministerul Afacerilor Interne a publicat proiectul de hotărâre de guvern care va reglementa modul în care pot fi ridicate vehiculele staţionate neregulamentar, scriu jurnaliștii de la Gandul.info. Potrivit noului proiect, măsura ridicării vehiculelor poate fi pusă în aplicare doar de administratorul drumului respectiv.

3. Cea mai mare pensie din România – 28.825 lei, cea mai mică – 400 lei

Cel mai mare cuantum al pensiei din sistemul public de stat este de 28.825 de lei și este achitat unei persoane din București, conform datelor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice, la solicitarea Agerpres. În ceea ce privește cel mai mic cuantum al pensiei, CNPP a precizeazat că în sistemul public de pensii nu există cuantum sub 400 de lei. La data de 31 mai 2016, în țara noastră erau 5.100.799 de pensionari.

4. Noutățile fiscale de la 1 august – plafoanele de încasări și plăți cash

Hotnews citează un proiect de ordonanță publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe,care prevede ca de la 1 august 2016, s-ar aduce modificări Legii nr. 70/2015, în sensul că organizatorii de nunți și botezuri, pentru operațiunile de încasări în numerar pe zi, de la persoane fizice, pot solicita organului fiscal, în cazuri justificate, aprobarea unui alt plafon de încasări, decât cel de 10.000 lei/persoană. Organul fiscal va decide cu privire la cererea depusă, prin emiterea unei decizii care are valabilitate 1 an și care poate fi reînnoită la cerere.

5. România ar putea deveni principalul producător de rapiță de la Marea Neagră

Agricultura ar putea înregistra, în 2016, cele mai bune rezultate din ultimul deceniu, respectiv un business total de 24,5 miliarde lei, ca urmare a vremii favorabile din primăvară, a investiţiilor, relansării consumului şi a evoluţiei preţurilor, se arată într-o analiză a Dekalb, divizie a Monsanto, analiză citată de Mediafax. O producţie record se preconizează şi în segmentul rapiţei, de 1,3 milioane de tone, în creştere cu 35% faţă volumul recoltat sezonul anterior, România urmând să devină principalul producător de rapiţă de la Marea Neagră.

6. Ministerul Energiei propune înghețarea prețurilor la gaze până în martie 2017

Ministerul Energiei propune Guvernului înghețarea prețului gazelor pentru populației până la 31 martie 2017, potrivit unui proiect de hotărâre publicat pe site-ul instituției, analizat de Profit.ro. Autoritățile vor să suspende astfel, în perioada 1 iulie 2016 – 31 martie 2017, prevederile Hotărârii Guvernului nr. 488/ 2015, privind stabilirea prețului de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinate consumului populației în perioada 1 iulie 2015 – 30 iunie 2021.

7. Guvernul vrea să lege orașele țării cu trenuri metropolitane sau aeroporturi

Guvernul se pregăteşte de aprobarea unui plan care prevede înfiinţarea de trasee de cale ferată uşoară între centrele oraşelor mari şi aeroporturi, conform Strategiei de Dezvoltare Teritorială elaborată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), citată de Capital.ro. Una dintre acţiunile concrete vizate de Guvern este trecerea în subteran a liniilor de cale ferată din Timişoara şi înfiinţarea unei linii de tren metropolitan între staţiile Timişoara Nord şi Timişoara Est. Printre proiectele ce urmează a fi realizate se numără şi dezvoltarea unei reţele de staţii de închiriat biciclete în zona metropolitană Botoşani, realizarea unei platforme cargo în cadrul Aeroportului Internaţional Avram Iancu din Cluj-Napoca şi dezvoltarea unor puncte de alimentare cu energie electrică a autovehiculelor, cu precădere în marile oraşe. 

Despre autor  ⁄ Marilena Nedelcu

Marilena Nedelcu este licenţiat al Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti şi jurnalist cu 20 de ani experienţă, în televiziune, în presa scrisă dar şi pe online.

Fara comentarii

Scrie un comentariu