• Câte milioane de euro au plătit contribuabilii la pensiile speciale ale civililor în primul semestru
Toţi contribuabilii din România au cotizat obligatoriu cu peste 70 de milioane de euro la pensiile speciale încasate în primele şase ale acestui an de peste 8.600 de pensionari din rândul magistraţilor, piloţilor din aviaţia civilă, auditorilor publici externi ai Curţii de Conturi, diplomaţilor şi parlamentarilor, conform Economica.net. În primul semestru, contribuabilii au virat, prin taxele şi impozitele plătite la stat, de peste trei ori mai mulţi bani la pensiile speciale decât bugetul asigurărilor sociale, din care li se plătesc pensionarilor cotele de pensie cuvenite doar în funcţie de cât au contribuit efectiv la pensii, la fel ca restul românilor.

  • Sindicatele din poliție au ajuns la guvern pentru drepturile şi obligaţiile poliţiştilor
Premierul Mihai Tudose se va întâlni, luni, cu reprezentanţii Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, pentru a discuta despre drepturile şi obligaţiile poliţiştilor astfel încât să fie evitate situaţiile similare celei de la Suceava. Mediafax citează declarațiile premieului care a spus că patrulele nu vor mai fi niciodată asigurate de un singur poliţist, după ce poliţistul Sorin Vezeteu a fost omorât, joi noaptea, în gara Burdujeni din Suceava de un tânăr de 23 de ani.

  • Europarlamentarul Daniel Buda: Standardele duble de calitate – o problemă ignorată de Guvernul PSD; solicit implicarea premierului
Europarlamentarul PNL Daniel Buda solicită premierului Mihai Tudose și ministrului Agriculturii, Petre Daea, să își unească eforturile cu liderii țărilor din grupul de la Vișegrad pentru demersuri la Comisia Europeană, astfel încât să se evite standardele duble de calitate la alimentele comercializate, menționând că, în caz contrar, actualul Guvern acceptă ca România să devină „groapa de gunoi a Europei”. Agerpres citează declarațiile europarlamentarului, care susține că liderii statelor Grupului de la Vișegrad, Slovacia, Cehia, Ungaria și Polonia au depus numeroase eforturi care să ateste faptul că anumiți producători comercializează în statele din Europa de Est alimente cu o calitate inferioară față de alimentele comercializate în Europa de Vest și vor dezbate zilele viitoare această problemă cu reprezentanții Comisiei Europene, dar “în România acest subiect nu mai reprezintă, din păcate, o prioritate pentru Guvernul PSD”.

  • PNL va sesiza Avocatul Poporului pentru a ridica excepţie de neconstituţionalitate la modificarea Codului Fiscal
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că săptămâna viitoare partidul va sesiza Avocatul Poporului pentru a ridica excepţie de neconstituţionalitate cu privire la modul prin care a fost modificat Codul Fiscal, respectiv prin ordonanţa simplă adoptată zilele trecute, prin care angajatorii sunt obligaţi să plătească CAS şi CASS la nivelul salariului minim pentru salariaţii cu contracte part-time. Conform News.ro, Orban a făcut un apel şi la oamenii de afaceri să atace în instanţe noile măsuri fiscale.
 
  • Platforma România 100: Ministerul Sănătății reintroduce prin Ordin numirile „din pix”
Platforma România 100, ONG-ul lansat de fostul premier Dacian Cioloș și câțiva foști membri ai Guvernului său, atrage atenția într-un comunicat de presă citat de Hotnews.ro că un ordin propus de ministrul Sănătății, Florian Bodog, reintroduce sistemul de numiri discreționare în constituirea comisiilor de specialitate din cadrul ministerului. România 100 solicită oficial organizarea unei dezbateri publice pe acest subiect. Mai mult, arată sursa citată, același ordin semnat de Vlad Voiculescu a introdus posibilitatea ca medicii cu cetățenie română care lucrează în afara țării să poată participa la procesul de selecție, precum și posibilitatea ca reprezentanții pacienților să fie invitați la ședintele de lucru ale comisiilor de specialitate.

  • Statul blochează medicii să iasă la pensie și îi obligă să muncească mai mult
Ministerul Sănătății vrea ca vârsta de pensionare pentru toți medicii, indiferent de sex, să fie fixată prin lege la 67 de ani, în loc de 65 de ani, cât prevede acum legislația, conform unui proiect de lege, aflat în dezbatere parlamentară, citat Profit.ro. La momentul inițierii acelui proiect, fostul Guvern Cioloș a transmis Parlamentului că nu este de acord, pe motiv că ar fi discriminatoriu față de alte categorii sociale. Conducerea Ministerului Sănătății de acum a transmis Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților intenția ca medicii să nu se mai poată pensiona decât la 67 de ani. 

  • ASF aprobă un nou regulament pentru piaţa de capital care ar trebui să crească interesul investitorilor şi brokerilor pentru bursă sau alte instrumente
Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat un nou regulament, aşteptat de mult de actorii pieţei de capital, care reglementează printre altele deţinerea simultană de către aceeaşi persoană a anumitor funcţii, corelarea nivelului capitalului iniţial al SSIF-urilor şi dreptul de a presta anumite servicii, precum şi includerea contractelor Forex rolling spot şi a opţiunilor binare în categoria instrumentelor financiare derivate. Ziarul Financiar citeaz declarațiile lui Mircea Ursache, vicepreşedinte Sector Investiţii şi Instrumente Financiare la ASF, care a spus că  „forma finală a Regulamentului aprobat şi trimis deja spre publicare la Monitorul Oficial a suscitat cea mai intensă dezbatere în piaţă, propunerile formulate fiind preluate în textul regulamentului şi venite atât de la entităţile supravegheate de ASF, dar şi de la bănci, precum şi de asociațiile de specialitate”.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here