• Anunțuri confuze de la Ministerul Finanțelor și Guvern privind trecerea CAS și CASS din sarcina angajatorului în cea a angajatului
Începând cu 1 ianuarie 2018, sumele reprezentând CAS si CASS, care în prezent sunt datorate de angajator în nume propriu, vor fi preluate de către angajat, dar plătite în continuare de angajator, anunță ministerul de Finanțe, într-un comunicat citat de Hotnews.ro. Aceste contribuții vor fi datorate de către angajat, însă obligația stabilirii, reținerii și plății acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului, se spune în comunicat, ceea ce pare să-l contrazică pe premierul Mihai Tudose, care în urmă cu doar două zile spunea că cele două contribuții “vor rămâne pe modelul actual”. 

  • Potenţialul de resurse minerale din România, inventariat printr-un program naţional
Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, un proiect de lege pentru aprobarea Programului geologic la nivel naţional, prin care se va inventaria potenţialul geologic de resurse minerale. Conform Mediafax, programul îşi propune, printre altele, asigurarea datelor necesare bazei de ofertare a lucrărilor de explorare viitoare, actualizarea informaţiilor privind baza de substanţe minerale utile naţionale, furnizarea studiilor/rapoartelor de sinteză, de evaluare şi sprijinirea autorităţilor centrale şi locale în fundamentarea programelor de dezvoltare viitoare pornind de la baza de materii prime, respectiv de substanţe minerale utile identificate la nivel naţional, regional şi local.

  • Guvernul vrea reluarea producției la Cantacuzino, iar premierul crede că vaccinarea trebuie să fie obligatorie
Cabinetul a aprobat, joi, constituirea și atribuțiile comitetului interministerial de analiză pentru demararea și aprobarea măsurilor necesare pentru relansarea activităților Institutului Național de Cercetare “Cantacuzino”, care urmează să fie condus de ministrul sănătății, în calitate de președinte. “Cantacuzino” va deveni o instituție “de interes strategic în domeniul asigurării producției și siguranței stării de sănătate a populației și implicit operaționalizarea producției de vaccinuri”, conform comunicărilor Executivului, citate de Agerpres. Într-un interviu acordat radioului public vineri dimineață, citat de Economica.net, premierul Mihai Tudose a subliniat că dacă ne luăm după cifre, s-ar impune vaccnaea obligatorie, deoarece sunt şi vaccinuri care se adresează unor boli care sunt transmisibile, “deci acel părinte nu-şi pune în pericol doar copilul lui, ci întreaga comunitate. Pe tot ceea ce înseamnă țări civilizate, procentul trebuie să fie peste 95%. Iertaţi-mă, când noi stăm în jur de 50%, suntem departe de lumea civilizată”, a mai spus premierul.

  • Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău va fi reorganizată
Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău va fi reorganizată, ca urmare a unei hotărâri de guvern, astfel încât munca extraordinară pe care cercetătorii buzoieni o fac de zeci de ani să poată continua și să contribuie pe mai departe la dezvoltarea legumiculturii românești. Conform presei locale, care citează declarațiile vicepremierului Marcel Ciolcu, acesta este doar primul pas din planul de relansare a stațiunii, pentru că din toamnă va funcționa și o Bancă Națională de Gene pentru legumicultură, floricultură, plante medicinale și aromatice.

  • Întâlnire importantă la ASF: românii sunt expuși total în caz de cutremur sau inundație. Schimbări majore pentru firma care vinde polița obligatorie
Reprezentanți ai tuturor departamentelor importante din Autoritatea de Supraveghere Financiară, oficiali din Ministerul Dezvoltării, juriștii majorității companiilor de asigurare și reprezentanți ai brokerilor au participat la prima ședință în care s-a pus problema ca brokerii  să primească dreptul de a vinde, direct, asigurări obligatorii de locuință. Conform Profit.ro, discuția s-a purtat în contextul în care, în pofida faptului că raportează acoperiri prin reasigurare mai mari cu fiecare semestru, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor își ratează obiectivele pentru care a fost înființat, adică protejarea mai multor români împotriva calamităților și degrevarea statului de “ajutoarele” pe care le plătește în astfel de situații. ASF consideră că intrarea intermediarilor pe această piață ar duce inclusiv la o mai bună dispersie a asigurărilor, în condițiile în care, spre deosebire de PAID și chiar de firmele acționare, brokerii au rețele vaste, care acoperă întreaga țară.

  • Ministrul Turismului: Corpul de control al premierului verifică activitatea birourilor de promovare externă
Ministrul Turismului a cerut Corpului de control al Guvernului să cerceteze activitatea birourilor de promovare externă, scrie News.ro. Măsura vine după ce ministrul Dobre a decis în urmă cu trei luni desfiinţarea birourilor de promovare din străinătate, motivând nereguli descoperite de Curtea de Conturi a României la birourile din Berlin, Roma, Viena, Londra, Varşovia, Moscova, Paris şi New York, fiecare cu câte un angajat. Conform noilor proiecte demarate la ministerul lui Mircea Titus Dobre, birourile vor fi redeschise după ce se reglementează noţiunea de ”ataşat în turism”, deoarece noii angajaţii vor avea statut diplomatic.

comentarii

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here