1. Modificări Codul Muncii: Angajatorii din mai multe domenii vor avea liber să crească orele suplimentare ale angajaților
Activitățile medicale, cele de pază, producție și distribuție de gaze, apă și electricitate, precum și agricultura, transportul feroviar și cel aerian, mass-media sunt o parte din domeniile pentru care perioada luată în calcul în Codul Muncii la depășirea orelor suplimentare, astăzi stabilită la 4 luni, va putea fi extinsă. Conform informațiilor obținute de Profit.ro, domeniile au fost deja convenite de sindicate și patronate și au fost confirmate de ambele părți. În prezent, Codul Muncii stabilește că durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
2. Deputaţii au muncit în plenurile sesiunii de toamnă cât un angajat într-o săptămână
Deputaţii au lucrat în plenurile sesiunii de toamnă 14 ore/lună în medie, în total 44 de ore, cu patru ore mai puţin decât petrec restul angajaţilor la locul de muncă în decursul unei singure săptămâni, potrivit unei analize făcute de Mediafax. Deputaţii au petrecut cel mai mult timp dezbătând şi votând legi, în plen, în luna septembrie, când au avut nouă şedinţe, în total, 17 ore şi 45 minute, iar cel mai puţin în luna noiembrie, când au avut doar două şedinţe, care i-au ţinut în sala de plen aproximativ patru ore.
3. Codul fiscal încurajează companiile să ofere tichete cadou de 150 de lei pentru cumpărăturile de Crăciun
Codul Fiscal, în vigoare de la 1 ianuarie 2016, încurajează ca angajatorii să ofere tichete cadou angajaţilor sau copiilor minori ai acestora pentru perioada Crăciunului, scrie Business Magazin. Tichetele sunt scutite de impozite şi taxe atât pentru angajatori, cât şi pentru salariaţi şi pot atinge valoarea de 150 de lei. Tichetele sunt deductibile pentru companiile angajatoare, fiind încadrate la cheltuieli sociale, al căror plafon de deductibilitate a fost majorat începând cu acest an, de la 2% la 5% din fondul total de salarii.
4. A fost stabilit traseul autostrăzii Piteşti – Sibiu
Ministrul Transporturilor, Sorin Buşe a anunţat că au fost stabilite ultimele două secţiuni al autostrăzii Piteşti – Sibiu, care se adaugă secţiunilor Piteşti – Curtea de Argeş, o porţiune de 32,5 de kilometri de şosea de mare viteză. Autostrada va fi terminată, conform oficialilor, la sfârşitul anului 2021 și va avea 7 tunele şi 9 noduri rutiere.
5. ASF a aprobat proiectul de normă privind aplicarea OUG care îngheaţă preţurile la RCA
Consiliul Autorităţii de Supravaghere Financiară a aprobat proiectul de normă privind punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului care prevede stabilirea unor tarife maximale, pentru şase luni, în cazul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA). Economica.net detaliază că ASF va trimite la Monitorul Oficial proiectul de norme, publicat în urmă cu o lună, ce reprezintă legislaţia secundară, prin care autoritatea pune în aplicare OUG a Guvernului care impune fixarea unor preţuri maxime de către ASF.
6. Vânzarea terenurilor agricole: limită de 500 de ha pentru persoane juridice şi de 150 ha pentru persoane fizice
Proiectul de lege privind vânzarea terenurilor, care stabileşte suprafeţele ce vor putea fi achiziţionate, a fost definitivat, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, citat de Adevarul.ro. Proiectul impune o limită de 500 de hectare pentru persoanele juridice şi de 150 de hectare în cazul persoanelor fizice. Cei care vor să cumpere terenuri vor trebui să respecte anumite condiţii, conform oficialului – un cumpărător de teren nu poate achiziţiona terenuri decât dacă are domiciliul stabilit în România, dacă este de cel puţin 5 ani fermier, iar 75% din veniturile sale provin din agricultură.