1. ANAF programează 113 întâlniri cu contribuabilii, în septembrie
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală organizează, în luna septembrie, 113 întâlniri cu contribuabilii, persoane fizice şi persoane juridice, pe teme de interes general sau local, scrie Capital. Întâlnirile sunt organizate prin unităţile teritoriale din cadrul celor opt Direcţii generale regionale ale finanţelor publice, cu sprijinul şi colaborarea anumitor organizaţii profesionale. Temele de discuţii sunt, în cele mai multe cazuri, propuse de contribuabili, de asociaţii profesionale, de organizaţii neguvernamentale sau vizează cele mai recente modificări ale legislaţiei fiscale.
2. Concediul de maternitate ar putea fi mai lung
Creşterea numărului de grădiniţe cu program prelungit, stimularea angajatorilor în vederea înfiinţării de grădiniţe şi creşe pentru copiii salariaţilor şi prelungirea perioadei concediului de maternitate au fost temele dezbăzute joi în cadrul sesiunii de consultare cu tema „Natalitatea şi declinul demografic”, scrie Bursa. Dezbaterile fac parte din seria celor 16 consultări ce au loc pe marginea proiectului „România Competitivă”. Acest program, conceput de Guvern pe 16 domenii, își propune să atingă, în următorii 4 ani,ținta de 5% a creșterii economice, ariile prioritare de acțiune fiind agricultura, investițiile străine, fondurile europene, piața de capital, educația și sănătatea.
3. Ministerul Mediului ar putea suplimenta tichetele pentru Programul Rabla Clasic
Ministerul Mediului va face o analiză în următoarele săptămâni iar în urma acesteia ar putea suplimenta tichetele pentru Programul Rabla Clasic, a declarat joi ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, citată de Economica.net. Prima de casare este de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesării suplimentare a două eco-bonusuri pentru următoarele situaţii: un eco-bonus de 750 de lei care poate fi adăugat primei de casare, în cazul în care românii aleg să-şi cumpere o maşină al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, respectiv un eco-bonus în valoare de 1.500 lei pentru situaţia în care populaţia optează pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.
4. Ministrul de Interne Petre Tobă a demisionat. Premierul Cioloș va propune alt ministru până luni
Ministrul Afacerilor Interne Petre Tobă a anunţat că şi-a dat demisia după ce procurorii DNA au cerut aviz pentru începerea urmăririi penale pe numele său, în dosarul privind fapte de corupţie la serviciul secret al ministerului. Mediafax citează declarația lui Tobă, care respinge acuzaţiile aduse şi se pune la dispoziţia organelor de anchetă pentru clarificarea situaţiei. Demisia acestuia vine după ce procurorii DNA au cerut, tot în cursul zilei de joi, preşedintelui Klaus Iohannis, aviz pentru începerea urmăririi penale pentru favorizarea infractorului în cazul lui Petre Tobă.
5. 16 septembrie – ședință de Guvern în care se va discuta despre cum s-au aplicat măsurile de debirocratizare
Agerpres anunță că premierul Dacian Cioloș a stabilit ca pe data de 16 septembrie, în ședința de guvern, va discuta doar despre modul în care ministerele și instituțiile publice au aplicat măsurile de debirocratizare menționate în ordonanța emisă de Executiv în acest sens. Premierul a menționat că vrea să analizeze ce s-a făcut în cele câteva luni, de când a fost adoptată ordonanța, și ce mai poate face actualul Guvern până la sfârșitul anului.
6. Banca Națională dezvăluie salariile angajaților. ANI divulgă declarațiile lor. Ce averi au Isărescu și ceilalți conducători ai băncii
Prim-viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Florin Georgescu, are un salariu net lunar de 40.430 lei și o indemnizație de membru al Consiliului de Administrație de 18.313 lei, iar viceguvernatorul Liviu Voinea este salarizat lunar cu 37.764 lei net, având și o indemnizație de membru al CA de 17.103 lei. Profit.ro scrie că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este plătit lunar cu 42.727 lei și are o indemnizație de membru al CA 18.476 lei. În plus față de salariul lunar, conducerea BNR are indemnizație de vacanță, o sumă din fondul de participare a salariaților la profit și alte drepturi bănești. Reprezentanții Agenției Naționale de Integritate au postat pe site-ul instituției declarațiile de avere ale angajaților BNR, aferente anului 2016, care relevă veniturile realizate în anul fiscal anterior.
7. Medicii de la Spitalul de Urgenţă Floreasca îşi retrag demisiile
Toţi cei 22 de medici care îşi înaintaseră demisiile în cursul zilei de miercuri și-au retras, joi, cererile, informează Ziarul Financiar. Medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe SMURD din cadrul Spitalului de Urgenţă Floreasca au motivat că au primit „semnale pozitive și sper că problemele se vor rezolva. Managerul unității spitalicești și-a dat și el demisia în cursul zilei de miercuri, desi a negat acuzațiile medicilor din subordine.
8. România, nicio companie în Top 10 companii din regiune
Potrivit unei analize a celor mai puternice 500 companii din Europa Centrală și de Est, citată de Digi24, în primele zece companii din regiune se găsesc patru firme poloneze, trei din Ungaria, două din Cehia și una din Slovacia. Compania Dacia, prima din România, se găsește abia pe poziția a 17-a și are o cifră de afaceri de 4,23 miliarde euro, de cinci ori mai mică decât cea a primei companii clasate, gigantul polonez din petrochimie, compania de stat Orlen. Primele 10 poziţii în Top 500 sunt dominate de companii din sectoare de petrol şi gaze, auto şi energie.
9. Românii muncesc 174 de zile pentru a plăti taxe
Un angajat român munceşte în fiecare an 174 de zile doar ca să îşi plătească taxele datorate statului, arată un studiu efectuat la nivelul Uniunii Europene, citat de money.ro. România este pe locul 8 din 28 de ţări analizate. Belgienii sunt în top
, ei lucrează 210 zile pe an pentru a-şi achita obligaţiile fiscale, urmaţi la mică distanţă de francezi şi austrieci. După numărul de taxe, România este pe locul şapte în Uniunea Europeană.