1. ANAF modifică regulile de publicare a listei datornicilor
ANAF a decis excluderea din lista debitorilor cu obligaţii fiscale restante a persoanelor fizice sau juridice ale căror datorii la buget sunt mai mici sau egale cu suma pe care trebuie să o primească de la buget, prin restituire sau rambursare, informează Ziarul Financiar, care citează un comunicat al instituției. Listele debitorilor publicate de ANAF vor avea o nouă coloană denumită „Observaţii”, care va conţine precizări privind starea juridică a debitorilor, respectiv insolvenţă, faliment sau insolvabilitate. Aceste modificări urmează să fie implemetate începând cu lista debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante aferente trimestrului II 2016.
2. Proiect pentru creşterea calităţii serviciilor publice şi sprijinirea dezvoltării locale
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în parteneriat cu Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, va prezenta, marţi, proiectul „Consolidarea cadrului pentru creşterea calităţii serviciilor publice şi pentru sprijinirea dezvoltării la nivel local„, anunță Mediafax. Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană, din Fondul Social European şi are o valoare totală eligibilă de 37.138.773,25 lei. Perioada de desfăşurare este de 36 de luni iar rezultatele finale includ analiza situaţiei serviciilor publice furnizate în prezent de administraţia publică.
3. Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost reținut pentru corupție
Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost reţinut joi noaptea într-un dosar în care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu este acuzat de cumpărare de influenţă, Olteanu fiind suspectat că ar fi primit un milion de euro pentru numirea guvernatorului Deltei Dunării, au declarat surse judicare pentru Mediafax. Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu ar fi primit, în anul 2008, 2 milioane de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu pentru numirea în funcţia de guvernator al Deltei Dunării a lui Liviu Mihaiu, jumătate din sumă urmând să ajungă la un alt politician. Bogdan Olteanu ar fi recunoscut întâlnirea şi discuţia despre numirea ca guvernator al Deltei a lui Liviu Mihaiu, dar nu a recunoscut că ar fi primit suma respectivă. Viceguvernatorul BNR a fost reţinut joi noaptea, după mai multe ore de audieri, urmând să fie dus vineri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunerea de arestare preventive.
4. Fiscul renunţă la colectarea datelor privind tranzacţiile cu cardul
Agenţia Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat, joi seară, că proiectul de act normativ care prevedea acces nelimitat al Fiscului la toate plăţile cu cardul va fi modificat, astfel încât să nu mai fie solicitate informaţii precum codul de autorizare a plăţii, numărul de card sau detaliile privind identitatea deţinătorului unui card în cazul plăţilor cu cardul la POS-urile comercianţilor. Anunţul vine după ce Ministerul Finanţelor a anunţat, joi dimineaţă, că în urma consultărilor cu reprezentanţii băncilor, a modificat proiectul de act normativ, eliminând unele date precum numărul cardului bancar, însă a sugerat că nu renunţă la măsură. După câteva ore, ANAF a revenit și susţine că nu este nevoie de datele prevăzute în proiectul iniţial.
5. Guvernul nu crede că seceta va avea un mare impact asupra prețurilor la alimente
Guvernul nu estimează în acest moment că seceta va avea un mare impact asupra prețurilor la alimente, a declarat vicepremierul Vasile Dîncu, citat de Agepres. El a adăugat că în fiecare an în care există secetă, producția de cereale trebuie compensată, dar și alte produse agricole din import, astfel că există și efecte asupra pieței de alimente. Vicepremierul a precizat că Guvernul a luat deja o serie de măsuri în cazul terenurilor agricole afectate de inundații și este monitorizată și situația în privința secetei.
6. Primarul sectorului 1 a vrut să dea 10 milioane lei pentru Catedrala Mântuirii, dar consilierii au votat împotrivă
Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a cerut introducerea suplimentară pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de joi, a unui proiect de hotărâre prin care se acordau 10 milioane lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului, din bugetul primăriei, anunță Hotnews. Proiectul nu a întrunit însă numărul necesar de voturi „pentru”, în ciuda discursului susținut de reprezentantul Patriarhiei, care a venit la ședință și care a afirmat că, în lipsa ajutorului, șantierul se va închide, întrucât se află în incapacitate de plată. Unii consilieri au motivat că suma este foarte mare, proiectul este important, așa că mai bine se organizează o dezbatere publică.
7. Statul vrea să oblige dezvoltatorii imobiliari să îi construiască locuințe sociale
Achiziția de pe piața privată de imobile care să fie folosite drept locuințe sociale este văzută ca o soluție la cererea ridicată pentru astfel de imobile, primăriile neavând bani de construcție, citează Profit o analiză a Guvernului. Dezvoltatorilor le va fi impus să construiască un anumit număr de locuințe sociale, ca și cotă în proiecte noi, dacă vor să obțină autorizațiile necesare. Guvernul ia în calcul că impunerea unei astfel de condiții ar putea ridica probleme de ordin juridic, dar este pregătit să modifice Legea locuinței pentru a-și asigura cadrul legal. Analiza Guvernului pornește de la constatarea că numărul de persoane care se confruntă cu dificultăți în achiziționarea unei locuințe adecvate este în continuare mare și are chiar o tendință de creștere în cazul anumitor familii c u venituri reduse.
8. Ce se întâmplă cu facturile la gaze şi electricitate ale românilor după liberalizarea piețelor?
Pieţele de electricitate şi gaze pentru consumatorii casnici sunt în plin proces de liberalizare, adică de renunţare la preţurile reglementate de către stat în favoarea celor dictate strict de piaţă. Capital face o analiză amplă și scrie că asta înseamnă că furnizorii, fie ei de gaze or
i curent, vor cumpăra materia primă din piaţă, la preţuri de piaţă, fără ca statul să mai impună preţul final din factură. De exemplu, dacă în acest moment cele două pieţe ar fi liberalizate, consumatorii ar avea de achitat facturi mai reduse. Atât în piaţa gazului, cât şi în cea a energiei, preţurile sunt la niveluri foarte scăzute.
9. Conducerea RADET a demisionat. Firea: Nu va fi o problemă cu apa caldă şi căldura
Conducerea RADET anunţă că a demisionat, după ce Primăria Capitalei a cerut acest lucru, mai exact președintele Consiliului de Administraţie şi alţi patru membri părăsindu-și funcțiile. Economica.net citează declarațiile primarului general, care consideră că la mijloc au fost atât “nişte interese personale”, cât și faptul că la regie va începe un audit. Edilul a dat asigurări bucureştenilor că nu vor fi probleme cu apa caldă şi căldura în sezonul rece. Cât priveşte suma în litigiu între RADET şi ELCEN de 280 milioane de lei, Gabriela Firea a anunţat formarea unui colectiv care să analizeze soluţiile posibile.