1. “Amnistie penală” dacă prejudiciul este achitat sau dacă evaziunea este mai mică

Guvernul Cioloş pregăteşte un proiect de modificare a legii evaziunii fiscale care ar avea implicaţii majore în economie, conform Ziarului Financiar. Draftul proiectului de ordonanţă de urgenţă realizat de ministerul Finanţelor prevede că dacă prejudiciul dintr-o evaziune fiscală este mai mic de 20.000 de euro, nu se va întocmi dosar penal. Cealaltă modificare majoră se referă la faptul că Fiscul va renunţa la plângere penală dacă cel acuzat de evaziune fiscală plăteşte integral prejudiciul, indiferent de sumă.

Aceste modificări vor avea un impact major în economie şi în business, având în vedere numărul mare de plângeri şi dosare penale constituite de Fisc.

2. CCR a amânat soluţionarea contestaţiei Executivului împotriva legii privind conversia creditelor

CCR a amânat până pe 18 ianuarie soluţionarea contestaţiei guvernului împotriva legii privind conversia creditelor din franci elveţieni în lei la cursul istoric. Mediafax citează declarațiile preşedintelui CCR, Valer Dorneanu, care a susținut că retroactivitatea este „un punct foarte delicat”. El a mai afirmat că în cazul legii dării în plată CCR a decis că retroactivitate trebuie corelată cu principiul impreviziunii, iar în cazul legii conversiei „retroactivitatea pare a fi exclusiv de această lege”.

3. Legea privind parteneriatul public-privat, promulgată

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind parteneriatul public-privat, adoptată de Parlament în 2013, dar întoarsă la reexaminare de președintele de la acea vreme, Traian Băsescu. Agerpres scrie că în 2014, Parlamentul a adoptat din nou actul normativ, însă partidele politice l-au contestat la Curtea Constituțională a României, care a decis că unele prevederi sunt neconstituționale.  Legislativul a reluat din nou dezbaterile pe acest proiect în 2015, legea fiind adoptată pe 7 noiembrie 2016 de Camera Deputaților.

4. Cumpărătorii de locuinţe pot ajunge pe mâna ANAF

Noul Cod Fiscal, intrat în vigoare în acest an, obligă notarii publici să anunţe organele fiscale în momentul în care constată că o tranzacţie imobiliară se încheie la o valoare mai mică decât cea stabilită printr-un studiu de piaţă profesionist. Capital citează declarațiile fostului preşedinte al ANEVAR,Adrian Vascu, care atrage atenţia cumpărătorilor de locuinţe să nu cadă în capcana declarării unei sume fictive, doar pentru a plăti o taxă mai mică. El semnalează faptul că studiile de piaţă pe care notarii vor fi obligaţi să le realizeze vor deveni cruciale, deoarece pe baza lor se vor realiza notificări la Fisc, iar autorităţile fiscale vor demara controale.

5. Guvernul nu a alocat bani la rectificare pentru „Cumințenia Pământului” deoarece nu există temei legal

Hotnews notează că Ordonanța de Urgență aprobată pe 12 octombrie prin care statul alocă toate sumele necesare achiziției nu a mai ajuns la Monitorul Oficial, pentru ca între timp au fost sesizate probleme de constituționalitate de către Consiliul Legislativ. Astfel, Guvernul s-a hotărât să trimită amendamente la un proiect de lege care se afla în Parlament, conform căruia nu se poate da o ordonanță de urgență în condițiile în care există în fază avansată de adoptare un proiect legislativ. Purtătorul de cuvânt al Guvernului nu a putut să precizeze dacă aceste probleme de constituționalitate erau cunoscute pe 12 octombrie, când a fost aprobată Ordonanța de Urgență care nu a mai ajuns în Monitorul Oficial.

6. ANAF rambursează companiilor TVA de 1 miliard de lei în noiembrie

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a anunţat că în luna noiembrie rambursează companiilor din România 995,81 milioane lei din taxa pe valoarea adăugată, din care a fost achitată deja prima tranşă, în valoare de 294,65 milioane lei. Economica.net scrie că din totalul rambursărilor aprobate, companiile vor primi 833,69 milioane lei sub formă de restituire, iar 43,21 milioane lei se vor compensa. Sunt cuprinse toate deconturile de TVA înregistrate până la 8 octombrie 2016, cu excepţia celor aferente operaţiunilor de import soluţionate până la 25 octombrie 2016.

7. A doua rectificare bugetară pe 2016. Cei mai mulți bani merg la Ministerul Agriculturii

Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetară din acest an, iar instituțiile care vor primi cele mai mari sume sunt ministerul Agriculturii, ministerul Dezvoltării și administrațiile locale, conform Business24.ro, care citează declarațiile ministrului de Finanțe. Executivul a anunțat după ședința de miercuri că rectificarea este pozitivă pentru că gestionarea banului public a fost făcută bine, păstrându-se limita de deficit bugetar de 2,8% din PIB în numerar. Singura diferență față de varianta de rectificare publicată săptămâna trecută pe site-ul Ministerului de Finanțe este că la Ministerul Sănătății există economii suplimentare de circa 260 de milioane de lei, pentru că nu s-au mai achiziționat ambulanțele SMURD.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here