1. Bogdan Chiriţoiu: Ajutoarele de stat se duc mai mult spre capitalul românesc, decât spre cel străin
Într-un interviu acordat Mediafax, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei , a spus că instituţia va termina, anul acesta, investigaţii pe zone foarte importante: piaţa asigurărilor, piaţa lemnului, pe zona, licitaţiilor publice, a agenţiilor de turism. Chiriţoiu susține că 2016 a fost un an cu activitate intensă, în care foarte multe companii au preferat să-şi recunoască faptele, pentru a reduce valoarea amenzii, dar şi cu multe concentrări economice, care arată intensificarea activităţii economice. În total, amenzile aplicate s-au ridicat la circa 15 milioane de euro.
2. Raportul la ancheta privind rectificările bugetare pe 2016, prelungit până la 15 februarie
Comisiile parlamentare de buget-finanțe vor solicita Birourilor permanente reunite prelungirea până pe 15 februarie a termenului de depunere a raportului asupra anchetei privind rectificările bugetare pe 2016, a anunțat președintele Comisiei de buget din Senat, Viorel Arcaș, citat de Agerpres. Potrivit deciziei inițiale, cele două comisii aveau termen de 10 zile pentru întocmirea raportului, acesta expirând la sfârșitul săptămânii viitoare. El a precizat că săptămâna viitoare ar putea să fie depus la Parlament proiectul bugetului pe 2017 și acesta este încă un motiv pentru prelungirea termenului pentru raport.
3. Soluția procurorilor pentru aglomerația din închisori: fostele unități militare
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție propune amenajarea unor spații de detenție în unități militare dezafectate, ca o soluție la supraaglomerarea penitenciarelor, informează Hotnews. Prin acest transfer de la Ministerul Apărării, se pot amenaja cu mai puține costuri locuri noi de detenție, susține Ministerul Public. Hotnews mai citează datele oficiale ale Administrației Naționale a Penitenciarelor, conform cărora peste 3.700 de deținuți ar urma să iasă din închisori dacă ordonanța pentru grațiere va intra în vigoare în forma propusă de Ministerul Justiției. ANP mai arată că în acest moment există în penitenciare 27.559 de deținuți, în condițiile în care există 18.985 de locuri de cazare.
4. Aproape o treime dintre români este nemulțumită de faptul că personalul din marile magazine este insuficient
28% dintre români sunt nemulțumiți de faptul că personalul din marile magazine este insuficient, mai ales la orele de maximă aglomerație, se arată într-un studiu realizat de compania austriacă specializată în domeniul relațiilor cu clienții 4Service Group, studiu citat de Profit.ro. Astfel, față de alte țări în care s-au pus aceleași întrebări, românii au o problemă legată de modul în care sunt serviți, sau interacționează cu personalul din magazine. 28% dintre respondenți spun că personalul din marile magazine este insuficient, 14% dintre cumpărători sunt nemulțumiți de lipsa de cunoștințe a vânzătorilor, în timp ce 11% dintre ei se plâng că trebuie să aștepte prea mult la cozi din cauza casierilor prea lenți.
5. Cum pot circula șoferii fără rovinietă
Amenda pentru conducătorii auto, care nu deţin o rovinietă şi care sunt depistaţi cu camerele video, se prescrie în termen de 8 luni dacă şoferul nu primeşte contravenţia de la Compania Naţională de Administrate a Infrastructurii Rutiere. Capital scrie că mai mult, şoferii pot fi amendaţi doar o singură dată, în cele opt luni, dacă circulă fără rovinietă. Conform legii, angajaţii Centrului de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică – CESTRIN au şase luni la dispoziţie pentru a scoate amenda din aparat după care încă 60 de zile pentru trimite procesul verbal de constatare a contravenţiei şoferului prins fără rovinietă. În toată această perioadă, şoferii nu pot fi amendaţi de mai multe ori la rând.
6. Eliminarea plafoanelor pentru pensie şi sănătate ar putea determina românii detaşaţi în străinătate să plătească acolo contribuţii
Eliminarea plafoanelor pentru contribuţia de pensie şi sănătate, prevăzută de Ordonanţa de Urgenţă nr. 3/2017, ar putea determina angajaţii care sunt detaşaţi în străinătate, dar plătesc contribuţii sociale în România, şi pe angajatorii acestora, să renunţe la această variantă şi să se înroleze în sistemul social din ţara în care muncesc, reiese dintr-o analiză realizată de EY România, citată de Economica.net. În cazul în care decid să opteze pentru plata contribuţiilor în ţara în care angajaţii muncesc, angajatorii ar fi scutiţi şi de procedura anevoioasă de a obţine certificatul de asigurare din România, care le este necesar în celălalt stat în cazul în care angajatul rămâne asigurat în România.
7. Trei români, căutaţi după avalanşa care a îngropat un hotel din Italia
Trei români, un adult şi doi copii, se află în hotelul afectat de avalanşa care a avut loc în regiunea Abruzzo, din Italia, scrie Gândul.info, care citează un comunicat MAE. Mai multe persoane au decedat în urma unei avalanşe produse în zona unui hotel din regiunea Abruzzo, despre care se crede că ar fi fost cauzată de cutremurele de miercuri. Aproximativ 30 de persoane sunt date dispărute, turişti şi angajaţi, la Hotelul Rigopiano din Farindola.
8. Şeful Fondului de Garantare a Asiguraţilor, Cristian Roşu, este favorit pentru a prelua şefia ASF
Directorul general al Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA), Cristian Roşu, este favorit pentru a prelua postul de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), ocupat în prezent de Mişu Negriţoiu, notează Adevărul. Roşu a declarat că nu este rudă cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, aşa cum s-a vehiculat în presă, că nu i s-ar fi propus această funcţie şi că nu ştie dacă ar accepta-o. Mişu Negriţoiu a ajuns preşedinte al ASF la 1 aprilie 2014, tot cu sprijinul PSD, după demisia de la şefia autorităţii a lui Dan Radu Rușanu, care fusese arestat pentru 30 de zile în dosarul Carpatica - ASF.
