Reţinerile din salariu sunt reglementate de Codul Muncii, dar nu numai. Pentru evidenţierea corectă şi reţinerea în cunoştinţă de cauză a veniturilor salariatului, Codul de Procedură Civilă face şi el referire la limitarea până la care se pot face reţineri din salariu.

Reţineri din salariu reglementate de Codul Muncii

Mai întâi, Codul Muncii precizează că nicio reţinere din salariu nu poate fi operată în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege. Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă (art. 169).
Atenţie! De multe ori, în practică, angajatorul primeşte de la bancă o înştiinţare de plată în ceea ce priveşte ratele restante ale salariatului. Documentele primite direct de la bancă de către angajator nu reprezintă document justificativ în baza căruia se pot face reţineri pe statul de salarii.
În cazul în care angajatorul primeşte pentru acelaşi salariat mai multe documente justificative valide în baza cărora trebuie să facă reţinerea din salariu, ordinea respectării lor este :
a) obligaţiile de întreţinere;
b) contribuţiile şi impozitele datorate către stat;
c) daunele cauzate proprietăţii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
Tot Codul Muncii este cel care aduce completări în ceea ce primeşte valoarea maximă ce poate fi reţinută lunar salariatului – reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.

Prevederi legate de reţinerile din salariu conform Codului de Procedură Civilă

Pe de cealaltă parte, Codul de Procedură Civilă precizează, prin intermediul art. 728, detalii suplimentare legate de natura veniturilor celor care urmează a li se face reţinerea din salariu şi în acelaşi timp corespondenţa în funcţie de care diferă cuantumul valorii reţinute:

Natura veniturilor

Natura reţinerii

Limitarea reţinerii în conformitate cu venitul lunar net

salariile şi alte venituri periodice

pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale

alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia

 

sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii

 

până la jumătate din venitul lunar net

 

 

orice alte datorii

 

 

până la o treime din venitul lunar net

ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă

compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale

sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii

 

sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere

 

în limita a jumătate din cuantumul acestora

 

despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel

 

în limita a jumătate din cuantumul acestora

Alocaţiile de stat

indemnizaţiile pentru copii

ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav

ajutoarele de maternitate

ajutoarele acordate în caz de deces

bursele de studii acordate de stat

diurnele (indemnizatie de detasare/delegare)

orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii

 

 

 

 

 

 –

 

 

 

 

 

 nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.

 

Şi, mai mult decât atât, Codul de Procedură Civilă aduce clarificări în ceea ce priveşte reţinerile în cazul veniturilor din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie şi anume pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.

Salariu net sau venitul net?

Asupra a ceea ce vreau să mă opresc în cele ce urmează face referire directă la sintagma salariu net versus venitul net. De ce? În Codul Muncii reţinerea se face din salariul net, iar din Codul de Procedură Civilă reţinerea se face la venitul net.
Salariul net este contraprestaţia în bani pe care o primeşte salariatul în fiecare lună, salariul „în mână”. În schimb, venitul net este definit ca fiind venitul brut al salariatului fără contribuţiile individuale (contribuţia la asigurări sociale de sănătate (CASS), contribuţia la asigurări sociale (CAS – pensii) şi şomaj).
Practic, la venitul astfel obţinut (venitul brut – CASS – CAS – Şomaj) se aplică deducerea personală (dacă este cazul) şi din suma rezultată se calculează impozitul salariatului. Abia după scăderea impozitului se obţine salariul net al angajatului. Pentru a justifica cele menţionate mai sus aici (PDF) se poate găsi un model de stat de salarii (de pe site-ul ITM Arad).

Categorii de reţineri

În practică, de cele mai multe ori vom întâlni următoarele categorii de reţineri:
• Pensia  de întreţinere, documentul justificativ în baza căruia se va face reţinerea fiind ordinul judecătoresc emis de o instanţă de tutelă, este datorată de părinte şi se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru doi copii şi o jumătate pentru trei sau mai mulţi copii (art. 529, alin. 2 din Codul Civil). Dacă în ordinul judecătoresc nu este menţionată o sumă fixă, atunci se consideră reţinere 25% din salariul net al angajatului;
• Sume restante datorate creditelor la bancă, documentul justificativ în baza căruia se va face reţinerea fiind ordinul judecătoresc emis de instanţa competentă;
• Sume restante datorate către administraţiile financiare (de ex. contribuţii datorate şi neachitate).
De cele mai multe ori, în ordinul judecătoresc emis de instanţa competentă se menţionează procentul în baza căruia se face reţinerea pe statul de salarii, dar, dacă nu se menţionează, ci se face referire doar la prevederile legale în vigoare, observăm, aşadar, că va trebui să consultăm Codul Muncii, Codul de Procedură Civilă, Codul Civil sau, după caz, baza legislativă indicată/citată în respectivul document oficial.
––––––––––––(P)––––––––––––
Legislaţia românească este accesibilă în Lege5 – soft de documentare legislativă disponibil în variantele OnlineDesktop şi Mobile.
Destinat atât specialiştilor, cât şi novicilor, Lege5 este bazat pe un motor de căutare performant şi uşor de folosit. Totodată, Lege5 oferă o bază de date (actualizată constant) ce acoperă atât legislaţia românească şi europeană, cât şi jurisprudenţa românească şi europeană. Baza include gratuit toate documentele publicate în Monitorul Oficial, dar şi achiziţii publice, modele şi formulare.
Află mai multe despre Lege5 de AICI.

L5S

Foto articol: FreeImages.com

comentarii

1 COMENTARIU

  1. :
    As dori o consultatie in legatura cu compatibilitatea pensionarii anticipat partiale si alte venituri (care, dupa parerea mea, nu sunt de natura salariala) gen arenda si/sau asociat intr-un srl. Mentionez ca in perioada de cca 14 luni pana la pensionarea la termen, as putea sa nu iau dividende. Daca exista o solutie legala, va rog sa stabilim o consultatie. Multumesc.

  2. Buna ziua..detin o hotarare judecatoreasca cu o retinere salariala a o treime din venit ptr.plata pensiei de intretinere .as dori sa stiu daca se mai pot face si alte retineri,de pilda restanta la o banca si cuantumul acestuia.va multumesc.

  3. CE PLĂTEŞTE STATULUI UN PENSIONAR ANGAJAT LA O ASOCIAŢIE DE PROPRIETARI, LA UN LA UN VENIT DE 370 RON , SUMĂ APROBATĂ DE ADUNAREA GENERALĂ A ASCIAŞIEI

  4. As dori sa aflu cum se procedeaza in cazul in care un salariat aduce daune angajatorului,cum se poate retine din salariu valoarea produsului stricat(este vorba de prajituri)

  5. doresc sa primesc o lamurire in cazul pers. cu dizabilitati institutionalizate fiins incadrate in munca li se poate oprii 602 lei cat prevede ultima reglementare legislativa-ordinul nr.467/2009 art.4.
    De precizat la un salariu minim pe economie este legal oprirea la jumatate din salariu – pt. plata datorata centrlor existe in care pers. cu diz. ete institutionalizata.raspuns pot primii la adresa de email..j.balvin23@yahoo.com

  6. Cum se calculează reținerea din venitul net? Soțul are posibilitatea să cumpere lunar de la magazinul întreprinderii produse pentru care se face oprirea din salariu și rata la CAR.Acum mai are și o executare silită de la o bancă .
    Mulțumesc anticipat.

  7. Azi am băgat demisia la firmă de pază pt că nu am primit banii pe ultimul salariu care sa depășit peste 15 zile de la data din contract. Ce pot face sami recuperez banii pe ultimele două luni. Vă mulțumesc.

  8. ma poate cineva lamurii in urmatoarea problema ?.
    In conditiile acordarii unui avans pentru plecarea in delegatie a unui salariat, decontul nefiind depus in termenul prevazut de lege si avand si sume de restituit/nejustificate, SE POT face retineri din salarii direct in baza art.38 din Decretul nr.109/1976,(evident calculate conform legii, penaliatati plus avans nejustificat) fara nici o sentinta judecatoreasca sau alt inscris.?.

  9. Buna ziua. As vrea sa intreb daca este o lege care prevede ca drepturile salariale nu trebuie restituite , chiar daca angajatorul specifica ca incadrarea s-a facut eronat si sumele incasate sunt ilegale si trebuie recuperate de angajator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here