Copiind modelul american, Republica Moldova vrea sa le interzică celor sub 21 de ani să cumpere alcool. Un proiect de lege in acest sens a ajuns pe masa Executivului. 

Republica Moldova are o problemă în ceea ce privește consumul de alcool la nivelul întregii țări. 

Fiecare a patra persoană, care a ajuns pe mâna oamenilor legii pentru diverse infracţiuni, era în stare de ebrietate. Potrivit datelor Inspectoratului General al Poliţiei citate de publika.md, din cele aproape 2.400 de persoane reţinute în primele trei luni ale acestui an, peste 500 erau băute

Potrivit poliţiei, cei mai mulţi dintre cei care care au comis infracţiuni în stare de ebrietate au peste 30 de ani. Alţi peste 130 au între 25 şi 29 de ani. Topul este urmat de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani. Pe ultimul loc s-au clasat infractorii minori.
Majoritatea infracţiunilor comise în stare de ebrietate au fost înregistrate în domeniul transporturilor.

În 20 la sută din cazuri ţin de limitarea libertăţii persoanei, iar 14 la sută au vizat atentarea la liniştea publică.

Printre victimele abuzului de alcool sunt şi copiii care au avut de suferit în 12% din cazuri.

Proiectul ajuns pe masa Guvernului prevede măsuri care sa reducă consumul de alcool în rândul tinerilor, însă guvernanții nu au fost mulțumiți și l-au retrimis către inițiatori spunând că este nevoie de „un control mult mai riguros în domeniul acesta”. Pe lângă creșterea vârstei la 21 ani, politicienii moldoveni vor să majoreze accizele, să interzică publicitatea televizată și să pornească o campanie amplă de informare la nivel național care să prezinte pericolele la care se expune un individ prin consumul în exces de alcool. 

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here