Demnitarii, magistrații sau reprezentanții instituțiilor publice ar putea fi sancționați dacă dezinformează sau denigrează acțunile statului român, conform unei propuneri anunțate într-un comunicat de presă pe pagina Camerei Deputaților.

„Până la finalul acestei sesiuni legislative voi prezenta în Parlament un demers legislativ pentru sancționarea demnitarilor și reprezentanților autorităților deliberative, executive și legislative din Parlamentul României și Parlamentul European, care în activitățile și acțiunile oficiale ce le desfășoară la nivel intern sau international, prin declarații și documente oficiale denigrează, dezinformează cu privire la situația anumitor măsuri, legi, hotărâri adoptate și promovate de statul român. Nu voi accepta ca poporul român sau oricare dintre români să fie insultat, calomniat și să sufere prejudicii de imagine față de cetățenii altor state pentru că așa doresc, la un moment dat, anumiți reprezentanți aleși sau numiți într-o funcție în structura administrației publice locale, centrale, executive sau legislative”, argumentează deputatul initiator al proiectului, în comunicatul de presă.

Inițiativa a fost luată ca urmare a declarațiilor prim-ministrului Viorica Dăncilă, care a declarat că europarlamentarul Monica Macovei a făcut mult rău României prin atitudinea ei și prin faptul că “și-a pârât propria țară” în Parlamentul European. În plus, premierul i-a catalogat drept autiști pe unii europarlamentari care ar dezinforma forurile europene cu privire la situația din România. Și ministrul Justiției a susținut, în conferința de presă prin care a cerut revocarea din funcție a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, că procurorul șef “a afectat imaginea României prin declarații și interviuri”.

„Având în vedere acțiunile de săptămâna trecută de denigrare, insultă, calomnie și dezinformare, realizate în mod deliberat de anumiți europarlamentari români în cadrul dezbaterilor din cadrul Parlamentului European cu privire la modificarea legilor justiției pentru punerea în acord cu prevederile impuse de Curtea Constituțională și transpunerea Directivei Europene 2016/343, consider că este obligatoriu să adoptăm cât mai rapid măsuri legislative pentru a nu mai asista la prejudicierea demnității și onoarei poporului român și a cetățenilor români”, susține deputatul Răzvan Rotaru, membru al comisiei de politică externă din Camera Deputaților.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis că declarațiile premierului Viorica Dăncilă nu au discriminat și “se încadrează în limitele libertății de exprimare”. Referitor la interviurile și declarațiile date unor pubicații străine, ca răspuns la acuzațiile ministrului Tudorel Toader, Luara Codruța Kovesi a spus, în cadrul audierii de la CSM, că exprimarea unor opinii despre legi nu este interzisă magistraților, pentru că “dacă ar fi așa, ar trebui să interzicem toate revistele de drept, pentru că în aceste reviste magistrații își spun punctul de vedere asupra unor legi”, a mai susținut Kovesi. CSM a dat aviz negativ revocării propuse de ministrul Justiției, urmând ca decizia asupra acestei măsuri să fie luată de președintele Klaus Iohannis.

Deputatul care vrea să inițieze modificarea legii pentru sancționarea acestui tip de declarații a cerut mai multor instituții publice un punct de vedere, înainte de a posta în dezbatere publică proiectul legislativ.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here