Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre prin care se propune desfiinţarea direcţiilor judeţene de sănătate publică, a serviciilor de ambulanţă şi reducerea numărului de posturi din cadrul instituţiei. Potrivit proiectului, în subordinea M.S. vor funcţiona opt autorităţi regionale de sănătate publică, opt servicii regionale de ambulanţă, Agenţia Naţională de Programe de Sănătate și Agenţia Naţională de Achiziţii şi Investiţii în Sănătate.

Astfel, direcțiile de sănătate publică județene se reorganizează în 8 autorități regionale de sănătate publică, servicii publice deconcentrate, cu personalitate juridică și în subordinea cărora funcţionează 34 de oficii județene de sănătate publică și alte alte unităţi cu personalitate juridică, conform prevederilor legale.

În ceea ce priveşte serviciile județene de ambulanță, acestea se reorganizează în 8 servicii regionale de ambulanță, structuri cu personalitate juridică și în subordinea cărora funcţionează 33 de stații județene de ambulanță. Serviciul de Ambulanță București-Ilfov își păstrează organizarea actuală și devine Serviciul Regional de Ambulanță București.

Simultan cu aceste măsuri de reorganizare, se dispune şi înfiinţarea unor noi organisme, după cum urmează:

* Agenția Națională de Programe de Sănătate (ANPS), instituție cu personalitate juridică, care îndeplineşte atribuţii precum:

– elaborarea şi propunerea programelor naţionale de sănătate;

– derularea programelor naţionale de sănătate publică, precum şi asistenţa tehnică şi managementul acestora;

– monitorizarea contractarea serviciilor medicale din cadrul programelor naţionale de sănătate.

* Agenția Națională de Achiziţii şi Investiţii în Sănătate (ANAIS), instituţie cu personalitate juridică, care îndeplineşte atribuţii precum:

– studiul, documentarea, analiza și proiectele de infrastructură sanitară;

– implementarea proiectelor Ministerului Sănătății finanțate de Uniunea Europeană prin fonduri structurale;

– gestiunea dispozitivelor medicale de înaltă performanță şi elaborarea Registrului Național de Dispozitive Medicale.

Prin acelaşi proiect de H.G. se urmăreşte şi reducerea numărului maxim de posturi din aparatul propriu al ministerului, de la 290 de persoane la 250. 

Potrivit declaraţiilor ministrului sănătăţii, dl. Eugen Nicolăescu,  “Din punct de vedere a resurselor umane, o parte din personalul DSP-urilor se va transfera la consiliile judeţene, o parte rămâne la autoritatea regionalăşi o parte din personalul calificat va putea fi absorbit de către spitale şi cabinetele medicale. Foarte puţine persoane vor fi disponibilizate, dar cu acordarea tuturor drepturilor cuvenite”.

Ministrul Eugen Nicolăescu a mai precizat că în urma acestei reorganizări se va realiza o economie de 50 milioane de euro, bani care vor rămâne în sistem.

Săptămâna aceasta se va pune în dezbatere publică şi proiectul de act normativ care vizează reorganizarea caselor de asigurări de sănătate.

Sursa: Ministerul Sănătăţii

1 COMENTARIU

  1. Sa vedem daca aceasta reorganizare a Ministerului Sanatatii va avea un impact benefic asupra calitatii actului medical in Romania. Pana in prezent toate aceste reorganizari pe criterii politice nu au condus decat la marirea numarului de salariati in aparatul central in detrimentul actului medical si la instaurarea unei birocratii care te duc direct la cimitir fara sa iti mai consulti medicul de familie. DOMNULE MINISTRU. De ce trebuie sa ma programez la medicul de familie cara l-am ales sau a fost stabilit, credeti ca imi programez boala? Trebuie reorganizata si aceasta latura a serviciului medical ca daca rezultatul este moartea cu zile a pacientului mai bine faceti bancuri pe marginea drumului.

  2. Sa spuna Nicolescu de ce in 2007 impreuna cu Arafat a achizitionat prin sistemul centralizat o gramada de masini Fiat Punto cu aparatura medicala de peste 30.000 de euro pe care le-a impartit pe la serviciile de ambulanta si zac in garaje de atatia ani pentru ca nu exista o legislatie care sa permita utilizarea acestora? Acum vrea sa centralizeze din nou achizitiile astfel ca aceste sa se faca in interesul lor nu a pacientului. De unde vor stii cei din minister nevoile din teritoriu daca ei habar nu au ce se intampla defapt in realitate, intr-un serviciu de ambulanta.

  3. ca sa functioneze,sistemul are nevoie urgenta de reducere ala maxim a cheltuielilor,dar nu oricum,ci prin reducerea la maximum a posturilor de conducere,prin utilizarea banilor pe investitii si nu pe modernizari,prin investitii in oameni,in cursuri,in training,prin efectuarea intretinerii si a reparatiilor cit mai mult in interior,nu externalizate,prin aprovizionare din timp cu tot ce trebuie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here